Fratele vitreg ne-a contactat pentru dezbaterea succesiunii după tatăl nostru. Ce se întâmplă dacă nici nu ne înțelegem și nici nu ne prezentăm în instanță, îi revine lui tot?
Dupa divortul de mama noastra , a mea si a surorii mele, tatal nostru s-a recasatorit ,si ulterior a avut si un baiat.In urma cu 7 ani a decedat . Tata a lasat in urma un apartament la o valoare aprox de 30.ooo de euro, un teren cu o casa la tara (care este mostenire,si am inteles ca sotia lui nu are dreptul), si 2 livezi.
Succesiunea dupa moartea lui nu a avut loc, asa ca fratele nostru ne-a contactat pentru a face aceasta succesiune. Initial a fost de acord ca mie si surorii mele sa ne dea o suma de bani pentru ca noi sa-i cedam tot , suma cu care noi nu am fost de acord, Acum el ne preseaza de faptul ca isi va angaja un avocat si ca ne va chema in instanta. Intrebarea mea este daca nu ne vom prezenta ce se va intampla...ii va revine lui tot ?
Nu ati inteles bine. Sotia are dreptul la 1/4, inclusiv din bunurile proprii ale tatalui dvs.
Daca nu va veti prezenta este posibil sa fiti considerate straine de succesiune.
Sa inteleg ca exista posibilitatea sa le revina lor tot?!
raluk0207 a scris:
Nu ati inteles bine. Sotia are dreptul la 1/4, inclusiv din bunurile proprii ale tatalui dvs.
Daca nu va veti prezenta este posibil sa fiti considerate straine de succesiune.
Aaaa....Da!.
Din moment ce nu manifestati un minimum de interes pentru aceasta chestiune si nici nu intentionati sa dati curs citatiilor si sa va prezentati in instanta, devin aplicabile dispozitiile art 1112 din Codul civil, adica:
"(1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, nu şi-a exercitat dreptul de opţiune succesorală, prin acceptarea moştenirii sau renunţarea expresă la moştenire, în termenul de un an prevăzut la art. 1103.
(2) Prezumţia de renunţare operează, după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moştenirii, dacă succesibilul, citat în condiţiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opţiune succesorală, Citaţia trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu şi-a exercitat dreptul de a accepta moştenirea în termenul de decădere prevăzut la art. 1103, este prezumat că renunţă la moştenire."
Acum nici nu ii puteti obliga pe ceilalti mostenitori sa ramana cu forta intr-o situatie incerta pe care nu si-o doresc,
Faptul ca nu va prezentati in instanta nu va va crea nici un avantaj fiind posibil sa pierdeti mai mult decat va oferea.Sau acceptati oferta sau va angajati av pt a fi reprezentati in instanta,pt a formula aparari etc.
Succesiune
deea28
Buna ziua. Stiu ca acesta este un subiect deja saturat dar eu nu am gasit un raspuns clar pe nicaieri de aceea apelez la dvs in speranta ca ma puteti lamuri ... (vezi toată discuția)
Mostenire
verginica73
in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)