Buna seara. Zilele trecute in localitatea Oltenita judet Calarasi, am facut urmatoarea gafa: am parasit peronul garii patrunzand in zona de siguranta a caii ferate ( la cca 100 metri de peron ). M-am dus acolo sa urinez. Mai erau cam 15 min. pana sa plece trenul de Bucuresti in care trebuia sa ma urc. Cand am venit inapoi, surpriza: m-a luat la intrebari un politist de la politia TF aratandu-mi panoul unde scria destul de clar ca patrunderea in zona de siguranta a caii ferate este interzisa si spunandu-mi ca puteam sa ma duc la toaleta din incinta garii. Eu i-am spus ca niciodata nu am inteles aceasta fraza si anume, citez: " patrunderea in zona de siguranta a caii ferate este interzisa " si mai mult de atat, nu stiu unde se afla aceasta zona de siguranta. Bine-nteles ca mi-a luat datele. Intr-un sfarsit, l-am intrebat daca imi da amenda si dansul a zis ca o sa se mai gandeasca. Pana la urma, mi-a zis ca o sa fie avertisment. Acum cine stie, mi-o veni sau nu mi-o veni vreo amenda acasa. Acum dupa cele spuse, as vrea sa va intreb care sunt sanctiunile si cam cat sunt amenzile referitor la aceasta gafa? Specific ca nu a fost vreo rea intentie sa tai vreun cablu, sa fac avarii la instalatii sau alte infractiuni. Pur si simplu, m-am dus sa urinez. Multumesc.
Legea 289/2005
art.1 (1) Se interzice accesul persoanelor neautorizate în zona de siguranţă a infrastructurii feroviare publice.
(2) Zona de siguranţă a infrastructurii feroviare publice cuprinde fâşiile de teren, în limita a 20 m fiecare, situate de o parte şi de alta a axei căii ferate, necesare pentru amplasarea instalaţiilor de semnalizare şi de siguranţă circulaţiei şi a celorlalte instalaţii de conducere operativă a circulaţiei trenurilor, precum şi a instalaţiilor şi lucrărilor de protecţie a mediului. Pe teritoriul localităţilor zonele de siguranţă vor fi în mod obligatoriu semnalizate.
.....
art.4
Pătrunderea fără drept urmată de refuzul părăsirii zonelor prevăzute la art. 1 şi 2 de către o persoană neautorizată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu amendă.
Multumesc lu' Dumnezeu ca nu mi-a venit nici o amenda acasa. Intr-adevar, a fost avertisment. Acum eu cred ca si respectivul agent si-a dat seama ca am gresit. Nu a fost intentionat. Multumesc pentru raspuns. O seara buna.