avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire ccc si prenatal al 2 lea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire ccc si prenatal al 2 lea copil

Buna seara,
Momentan sunt in crestere copil pana împlinește cel mic 1 an si 11 luni si sunt gravida cu cel de al 2 lea copil.
Doresc sa ma intorc la munca cu o luna inainte de implinirea celui mic 2 ani si sa intru direct in prenatal, atunci voi avea 28 s.
Am inteles ca se poate face revenire din ccc si intrare in prenatal in aceeasi zi, asa este?? Exista posibilitatea ca angajatorul sa refuze acest lucru??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:49, 20 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am inteles ca se poate face revenire din ccc si intrare in prenatal in aceeasi zi, asa este?? Exista posibilitatea ca angajatorul sa refuze acest lucru??


Ati inteles corect ... nu are cum sa refuze asa ceva.
Angajatorul imi poate refuza acest drept?? Exista vreun.motiv pe care l poate invoca sa nu.doreasca sa mi.plateasca prenatalul???
Ultima modificare: Joi, 20 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu are cum sa va refuze acel drept , iar cu plata, potrivit legislatiei, exista anumite situatii in care o poate refuza.

Norme de aplicare a OUG 111/2010
Art. 71
(1) În înțelesul prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, constituie refuzuri justificate la plata indemnizațiilor următoarele situații:

a) nu se face dovada calității de asigurat pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate; Jurisprudență (2)

b) neîndeplinirea stagiului complet de asigurare, cu excepțiile prevăzute de lege;

c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de către medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;

d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevăzute de lege;

e) acordarea retroactivă a certificatelor de concediu medical în afara situațiilor prevăzute de lege;

f) certificate de concediu medical ce depășesc duratele maxime prevăzute de prezentele norme.

(2) Constituie refuz justificat la plata indemnizațiilor și situațiile în care angajatorul constată eliberări nejustificate de certificate de concedii medicale și amână plata cu cel mult 90 de zile ca urmare a sesizării comisiilor care efectuează controlul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul mai poate verifica angajatii care se afla in concediu ... RuxandraLarisa RuxandraLarisa Angajatorul mai poate verifica angajatii care se afla in concediu medical?Exista temei legal pentru a refuza plata concediului in cazul in care se constata ... (vezi toată discuția)
Refuzul la plata al concediului medical de catre angajator dupa ... VivieneV VivieneV Refuzul la plata al concediului medical de catre angajator dupa data de 5 este posibil? (vezi toată discuția)