avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... În urmă cu câțiva ani am dat declarație într-un ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

În urmă cu câțiva ani am dat declarație într-un dosar penal, iar acum sunt citat ca martor. De ce trebuie să mă prezint iar?

Buna ziua! acum cativa ani, m-am dus la un cabinet medical sa-mi fac fisa medicala pentru permisul auto. Acolo la acel cabinet se faceau niste "magarii" iar politia a confiscat toate fisele medicale. Bineinteles, am fost chemat sa dau declaratie. Zis si facut! Acum peste cativa ani am primit citatie precum sa ma prezint in calitate de martor. Intrebarea mea este: din moment ce am dat o declaratie, de ce trebuie sa ma prezint iar?
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: walter22 , utilizator 22:01, 24 Septembrie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Probabil mai au nevoie de lamuriri suplimentare. Este posibil daca ati dat mita pentru obtinerea fisei medicale sa vi se schimbe calitatea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Martorul poate fi chemat de catre organul judiciar mai mult decat o singura data.

Atunci cand ati fost audiat in calitate de martor, vi s-au comunicat anumite drepturi si obligatii, intre care :
- obligația de a se prezenta la chemările organelor judiciare, atrăgându-i-se atenția că, în cazul neîndeplinirii acestei obligații, se poate emite mandat de aducere împotriva sa;
- obligația de a comunica în scris, în termen de 5 zile, orice schimbare a adresei la care este citat, atrăgându-i-se atenția că, în cazul neîndeplinirii acestei obligații, se poate dispune împotriva sa sancțiunea prevăzută de art. 283 alin. (1)
--- privitor la amenda judiciara;
- obligația de a da declarații conforme cu realitatea, atrăgându-i-se atenția că legea pedepsește infracțiunea de mărturie mincinoasă.

Sa intelegem ca la momentul respectiv nu vi s-au adus la cunostinta aceste obligatii?
Nu am dat mita. Sincer acum ceva ani nu-mi aduc aminte daca mi-au comunicat sau nu aceste drepturi. Pe citatie scrie ca daca nu ma prezint, nejustificat, risc un mandat de aducere. Problema nu este ca nu vreau sa ma prezint, problema este ca lucrez in strainatate si nu sunt acasa. Le-am trimis prin fax dovada(contractul meu de munca) si o cerere in care spun ca nu pot fi prezent la data respectiv. Intrebare: credeti ca sunt luate in considerare? nu vreau sa ma trezesc cu vreo amenda pentru neprezentare. Mai precizez ca contractul l-am trimis cu adresa mea din strainatate, numele societatii si numele directorului blurate/astupate fiindca nu vreau sa implic alte persoane si sa fac adresa publica de aici, in schimbe se vede clar perioada de cand lucrez pana cand etc... Astept raspuns, multumesc pentru timpul acordat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ati trimis dovada imposibilitatii de prezentare nu ar trebui sa va amendeze.
Am inteles. In situatia asta, ce se intampla daca le-am aratat si dovada imposibilitatii de a ma prezenta?

Alte discuții în legătură

Martor petrescum67 petrescum67 daca un martor este citat pentru o declaratie la politie intr-un dosar penal,acesta este obligat sa nu ia legatura cu nici una din partile implicate?polistitul ... (vezi toată discuția)
Citat ca martor GabrielaA98 GabrielaA98 Buna ziua , am fost citat ca martor intr-un eveniment petrecut anul trecut. Sunt insarcinata in luna a 8 opta si as vrea sa stiu ce drepturi am ca si ... (vezi toată discuția)
Cercetare penala maryana64 maryana64 Va rog sa-mi spuneti daca trebuia sa mi se comunice de organul de cercetare penala ca am dreptul la avocat atunci cand am fost audiat ca martor. (vezi toată discuția)