avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plata taxelor si impozitelor prin internet banking. ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plata taxelor si impozitelor prin internet banking. Dovada platii.

Buna ziua, simati Colegi!

Am un caz interesant: O cunostinta, PFA, platitoara de TVA a declarat si a platit TVA-ul. Plata a fost facuta prin sistemul de internet banking a unei banci comerciale. Azi a primit respectiva o somatie, din care reiese, ca pentru cei de la Directia Financiare unul din viramentele efectuate este pur si simplu invizibil.

Asa ceva se mai intampla si in cazul altor modalitati de plata (bani gheata, prin ordin de plata), iar daca noi facem dovada, ca suma respectiva este platita, problema s-a rezolvat. Daca scot pe imprimanta extrasele de cont din sistemul internet bankig, aceste nu poarta nici semnatura, nici stampila, deci cei de la Finante poate sa spune (probabil as face si eu in locul lor), ca eu le-am editat pe calculator si vor refuza sa accepta ca dovada.

Bineinteles stiu ca ea poate sa se duca la banca si banca o sa-ii dea dovada platii (cu semnatura si stampila necesara), dar doamna nu si-a facut cont internet banking, ca sa umbla la banca.

Exista vre-o reglementare care le obliga cei de la Finante sa recunoasca extrasul de cont scos din aplicatiile de internet banking? Daca da, care?

Va multumesc pentru atentie.
Cel mai recent răspuns: Lulica , utilizator 16:47, 12 Noiembrie 2009
da, exista
uitati :
Art. 114
Dispoziţii privind efectuarea plăţii ( cod procedura fiscala )

(3) În cazul stingerii prin plată a obligaţiilor fiscale, momentul plăţii este:

a) în cazul plăţilor în numerar, data înscrisă în documentul de plată eliberat de organele sau persoanele abilitate de organul fiscal;

b) în cazul plăţilor efectuate prin mandat poştal, data poştei, înscrisă pe mandatul poştal;

c) în cazul plăţilor efectuate prin decontare bancară, data la care băncile debitează contul plătitorului pe baza instrumentelor de decontare specifice, astfel cum această informaţie este transmisă prin mesajul electronic de plată de către instituţia bancară iniţiatoare, potrivit reglementărilor specifice în vigoare, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 121, data putând fi dovedită prin extrasul de cont al contribuabilului;

art 121 se refera la urmatorul aspect :

Art. 121

Majorări de întârziere în cazul plăţilor efectuate prin decontare bancară

(1) Nedecontarea de către unităţile bancare a sumelor cuvenite bugetului general consolidat, în termen de 3 zile lucrătoare de la data debitării contului plătitorului, nu îl exonerează pe plătitor de obligaţia de plată a sumelor respective şi atrage pentru acesta majorări de întârziere la nivelul celor prevăzute la art. 120, după termenul de 3 zile.

(2) Pentru recuperarea sumelor datorate bugetului şi nedecontate de unităţile bancare, precum şi a majorărilor de întârziere prevăzute la alin. (1), plătitorul se poate îndrepta împotriva unităţii bancare respective.
Si eu m-am gandit de multe ori la aceasta problema, pentru ca si eu platesc totul online.

Problema pe care o vad eu ar fi urmatoarea. CPF vorbeste intr-adevar de "extrasul de cont", insa dovada furnizata utilizatorului de internet-banking nu este un extras de cont. Este o hartie pur si simplu, care in cazul fericit este PDF si poarta antetul bancii, dar sunt unele cazuri absolut jalnice. Doar cu titlu de exemplu, "extrasul de cont" care se poate printa prin internet-banking-ul de la BRD consta intr-un fisier Excel (editabil, da) in care sunt insirate pe linii operatiunile. Ce credibilitate poate avea asa ceva? Zero, desigur.
In plus, la aceeasi banca, daca ai acces la internet banking atunci te costa primirea lunara a extrasului tiparit, pentru ca cica banca incurajeaza descarcarea situatiei de pe internet.

Pe de alta parte, exista banci unde extrasul printat de pe internet-banking arata la fel cu cel primit lunar direct de la banca, de ex. ING.

In aceste doua cazuri, cum ramane?
cred ca forma extrasului nu conteaza atit timp cit acel extras este elaborat de un sistem care apartine unei banci, unei entitati, care la o adica isi poate asuma responsabilitatea
Eu folosesc serviciile online ala Bancii Transilvania. In situatia in care doresti sa faci o plata on-line iar beneficiarul iti solicita sa ii expediezi pe fax ori e-mail dovada platii esti terminat.
Ordinul de plata al BT (cel care poate fi listat de la propriul calculator) are 10-15 campuri (ex. nume, cont, suma, beneficiar, data, etc) dintre care doar 3-4 sunt completate cu text de culoare neagra. Restul campurilor sunt completate cu text de culoare gri. Atunci cand listezi acest tip de OP la imprimanta sau incerci sa il scanezi nu iti mai apar (nu sunt vizibile) campurile completate cu gri.
Consecinta? Nu poti beneficia de un produs/serviciu achizitionat on-line decat cu o intarziere de cateva zile, timp necesar pentru efectuarea transferului bancar si timp in care beneficiarul platii are posibilitatea sa se convinga de faptul ca plata a fost intr-adevar efectuata.
Magda Staicu a scris:
cred ca forma extrasului nu conteaza atit timp cit acel extras este elaborat de un sistem care apartine unei banci, unei entitati, care la o adica isi poate asuma responsabilitatea

Nu cred ca are vreo legatura. Cum dovedeste o lista in Excel (printata) ca banca (neafisata nicaieri) isi asuma vreo responsabilitate?

Alte discuții în legătură

Exista vreo banca cu care pot lucra on line, pentru firme? loredanaradu loredanaradu Salut! Ma intereseaza sa stiu daca exista vreo banca cu care pot lucra de acasa on line. Vreau sa nu ma mai duc la banca pentru ordine de plata si nici sa nu ... (vezi toată discuția)
Ordin de plata trezorerie adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la o asociatie de proprietari. Daca vreau sa platesc catre bugetul de stat si catre bugetul asigurarilor sociale de stat prin ... (vezi toată discuția)
Am platit caa-ul de pe site-ul lor, cum dovedesc acest lucru? mihai-alexandru.badea mihai-alexandru.badea Nu demult mi-am facut cont pe site-ul CAA Bucuresti, www.filbuc-caa.ro, pentru a trimite declaratia de venit lunara si a plati cei 10% din brut prin card ... (vezi toată discuția)