Am un caz interesant: O cunostinta, PFA, platitoara de TVA a declarat si a platit TVA-ul. Plata a fost facuta prin sistemul de internet banking a unei banci comerciale. Azi a primit respectiva o somatie, din care reiese, ca pentru cei de la Directia Financiare unul din viramentele efectuate este pur si simplu invizibil.
Asa ceva se mai intampla si in cazul altor modalitati de plata (bani gheata, prin ordin de plata), iar daca noi facem dovada, ca suma respectiva este platita, problema s-a rezolvat. Daca scot pe imprimanta extrasele de cont din sistemul internet bankig, aceste nu poarta nici semnatura, nici stampila, deci cei de la Finante poate sa spune (probabil as face si eu in locul lor), ca eu le-am editat pe calculator si vor refuza sa accepta ca dovada.
Bineinteles stiu ca ea poate sa se duca la banca si banca o sa-ii dea dovada platii (cu semnatura si stampila necesara), dar doamna nu si-a facut cont internet banking, ca sa umbla la banca.
Exista vre-o reglementare care le obliga cei de la Finante sa recunoasca extrasul de cont scos din aplicatiile de internet banking? Daca da, care?
Ca idee, in momentul in care aveti nevoie de o dovada sigura ca plata a fost facuta prin online banking pentru a o prezenta autoritatilor, puteti tipari ordinul de plata in formatul electronic si puteti merge la banca pentru o stampila de decontare si semnatura ofiterului bancar. Acesta semneaza ordinul de plata dupa ce a verificat in prealabil ca plata a fost efectuata si contul clientului a fost debitat. Cu siguranta aveti cont la banca daca aveti online banking si aveti dreptul la extras de cont tiparit de banca gratuit, extras generat la efectuarea oricarei operatiuni de debitare/creditare a contului. Doar duplicatul de extras se comisioneaza.
Sper sa fie de ajutor.
1. Internet banking-ul este facut tocmai ca sa nu mai mergi la banca. Nu vad la ce bun sa faci acelasi drum si aceeasi coada ca in cazul operatiunii clasice.
2. Nu toate bancile ofera un extras lunar gratuit. Cum spuneam, la BRD costa si acel unic extras, daca ai internet banking activat, pentru ca ei sustin descarcarea electronica.
3. Teoretic poti printa dovezi ale platii (si individual si extras lunar) dar la unele banci asta e doar o gluma proasta. Din nou revin la exemplul BRD, unde per operatiune ai doar o casuta ca "operatiunea a fost transmisa la BRD" (nu se actualizeaza, nu nimic), iar lunar poti descarca un fisier excel cu niste linii insirate. Poti schimba absolut tot, nu exista nici macar un logo al bancii, NIMIC! O rusine, pur si simplu.
La polul opus se afla, dupa parerea mea, ING, care ofera dovezi corespunzatoare si credibile in ambele cazuri.
Din pacate m-am izbit de problema asta si la sectorul 5 si la sectorul 6 in Bucuresti. Desi m-am dus cu OP-urile semnate si stampilate de banca si cu originalul si copia extrasului de cont a trebui sa fac o adresa la trezoreria sectoarelor respective prin care sa mi se confirme incasarea acelor bani. Nu mi s-a operat in fisa pe platitor pana nu am adus dovada de la TREZORERIE.
Asa ca, indiferent daca te duci sau nu la banca, indiferent de modalitatea pe care o folosesti pentru a plati (inclusiv numerar!), AF nu ia in considerare decat adresa trezoreriei. Extrasul de cont si OP-urile nu folosesc decat la identificarea platilor in trezorerie.
In momentul in care m-am revoltat vis-a-vis de aceasta practica mi s-a spus ca au existat multe OP-uri, chitante si extrase de cont false si singura modalitate a AF de a le verifica autenticitatea este confirmarea trezoreriei.
Dupa cum am mai spus, in Romania esti considerat vinovat pana cand iti dovedesti temeinic nevinovatia!
Este bine ca macar o data la 6 luni sa se faca o verificare a fisei pe platitor la AF. Altminteri te poti trezi ca ai nevoie de ceva de la ei (un certificat fiscal, un cazier fiscal...) si daca un singur leu nu iese in regula, alergi de nu mai stii.
In cazul declaratiilor care nu apareau in fisa pe platitor si pe care eu le expediasem cu posta a trebuit sa arat confirmarea de primire in original (din acelasi motiv al falsurilor).
In orice situatie este bine ca fisa sa fie lacrima; altminteri te trezesti cu somatii sau cu titluri executorii care nu tin seama daca ai sau nu dreptate. Mai intai te executa si pe urma discuta...X-(