avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie copil

Buna ziua,
Din pacate nu m-au lamurit cei de la Serviciul pentru Indemnizatii. Mi s-a spus ca nu mai exista conventie civila in Codul muncii. Atunci i-am intrebat ce alta forma legala pot face pentru a se putea incadra acel venit pentru calcularea inemnizatiei. Dar mi-au zis ca nu-mi pot spune, sa fac dosarul si vom vedea.Al doilea job pentru mine este unul de confectionare diverse materiale. Iar primul este de bugetar. Puteti sa-mi spuneti, va rog ce fel de contract as putea sa inchei cu angajatorul ca sa pot beneficia ulterior de indemnizatie si de aici? Eu doream un contract la care sa nu trebuiasca sa platesc toate darile catre stat. Sa platesc doar impozit. Se poate asa ceva? Sau este obligatoriu pentru indemnizatie sa platesc si CAS.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:47, 10 Noiembrie 2009
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii.
1. Asa este, conventia civila de prestari servicii (CCPS) nu mai este sub incidenta codului muncii dar veniturile obtinute de pe urme ei fac parte din veniturile impozabile obtinute in urma unei activitati profesionale, asa ca se au in vedere la calculul indemnizatiei pentru CCC.
2. Daca aveti si un contract individual de munca (CIM), la CCPS platiti numai impozitul pe venit, la Adm.Fin. de care apartineti.
3. OUG 148/2005 spune:
Art. 1. -
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie concediu credtere copil marianar marianar Buna dimineata, La stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului in afara de veniturile salariale din ultimile 12 luni evidentiate in adeverinta de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil deliasindia deliasindia LUCREZ IN INVATAMANT SI AM SI CONTRACT DE ADMINISTRATOR LA UN SRL, DECI IAU UN SALAR?VOI BENEFICIA DE INDEMNIZATIE PT CRESTRE COPIL DUPA AMBELE SALARII SAU ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil gheorghe ionela gheorghe ionela daca pe langa salariu (12 luni)am venituri suplimentare din activitati independente (PFA traducator autorizat) iar data nasterii copilului va fi intre 15 si 20 ... (vezi toată discuția)