Fostul sot a facut un atac vascular de curand in urma caruia a ramas paralizat pe o parte fara posibilitatea de a se deplasa si cu afazie mixta. In prezent, il "ingrijeste" fratele lui. In perioada cand era in spital, fratele lui i-a luat cardul bancar, a gasit pin-ul in casa si in prezent ii utilizeaza fondurile fara sa aiba o imputernicire in acest sens din partea fostului sot.
Unde pot sesiza acest fapt intrucat urmeaza sa primeasca o suma de bani de la asigurare drept despagubire si nu as vrea ca acesti bani sa fie cheltuiti altfel decat in interesul fostului sot in vederea recuperarii lui dpdv medical?
Deocamdata nu exista un tutore numit oficial, se pare ca fratele lui a depus actele in acest sens sau cel putin intentioneaza sa o faca pentru a-l reprezenta. Daca nu se poate face nimic pentru a-i bloca accesul la cont, fratele lui poate cheltui banii dupa bunul plac fara sa fie tras la raspundere?
Mergeti la banca sa vorbiti.
Sa.nu se ajunga la situatia de a nu mai folosi nimeni banii si sa nu mai poata fi ingrijit.
Cardul bancar nu poate fi folosit decat de titular sau de o persoana care are acordul de a folosi cardul.
In cazul dat, daca fratele a folosit banii pentru bolnav nu ar fi ilegal dar banii nu ii poate folosi cum vrea el.
Cel mai simplu ar fi sa ii cereti cardul.
Cine o sa ceara extrasul de cont?
Cel mai probabil, fratele lui va mentine legatura cu banca in urma instituirii tutelei / curatelei. Depinde ce va decide Comisia Medicala la expertiza, daca fostul sot are discernamant sau nu.
Ideea este ca pana la numirea lui ca tuture ca sa fie nevoit sa dea socoteala pentru modul de administrare a patrimoniului fostului sot, acesta poate sa scoata banii putin cate putin (cardul fiind contactless).
Poate ii va utiliza in folosul recuperarii medicale a fostului sot, dar nu am aceasta garantie. O modalitate de constrangere ar fi utila. Eu, ca si fosta sotie, nu cred am dreptul de a-i cere cardul.
Demos
Utilizator 5din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Curios cum in speta prezentata nimeni din comunitate nu-si pune intrebari esentiale ca:
1) Existenta unor forme legale de drept de interventie in viata persoanelor din partea ex-silor/elor in urma divorturilor?
2) Existenta unui copil minor in urma divortului?
3) Inexistenta sau existenta partajului?
4) De ce fratele cere tutela si ingrijeste handicapatul dar altii au pretentii de drept de control asupra modului de utilizare al resurselor?
5) In ce conditii a intervenit AVC-ul si daca fratele este cel care a solicitat serviciile salvarii in urma AVC-ului?
6) Cum se face ca spitalul a incerdintat fratelui efectele personale ale fostului (fiind evident ca pe patul de spital victima AVC-ului nu avea alte buzunare decat cele naturale (deci dificile de acces) pt a pastra cardul si ca spitalele in cazul victimelor de AVC-uri cu afazie nu au dreptul sa lase efectele personale ale victimelor in noptiere)?
7) Ce grad de rudenie sau drepturi unul vis-a-vis de celalalt mai au ex-sii in urma divorturilor?
Cum cifra 7 are o semnificatie particulara, ma opresc!