De 8 ani, 11 din cei 20 de proprietari din asocietie, detin legal centrale termice de apartament ( adica cu proiect, avize, acceptul pe semnatura al vecinilor ). Intrebarea mea este: in caz de avarie, tevi de apa calda sau agent termic sparte /de inlocuit, robinete, vane - pe scurt tot ce tine de apa calda si incalzire - cum se va participa la cheltuielile de reparatii? Cei cu centrale termice trebuie sau nu sa participe la reparatii si de ce ? Multumesc.
Pana astazi
Art. 32-HG1588/2007 norme aplic. L230/2007 - se va abroga din 28.09.18
(3)Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Incepand de maine
Articolul 75-L196/2018-intra in vigoare in 28.09.18
(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.
(5) Prin excepție de la prevederile alin. (4), în baza hotărârii adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin.
Concluzia a fost, este si va fi una singura, cei care renunta la utilizarea unei parti comune sunt obligati sa contribuie in continuare la repararea si intretinerea partii comune.
Explicatia este simpla, prin actul de proprietate fiecare proprietar detine o cota parte indiviza care nu este individualizata, nu poate fi identificata explicit, partile comune sunt in devalmasie, adica amestecate, proprietarul nu poate sa sustina ca el nu mai foloseste 2 m din coloana de apa calda pentru ca nu poate indica care sunt acei 2 m.
Dificil raspunsul acolo unde nu se cunosc detaliile situatiei.
Pentru a nu fi obligat sa scriu un compendiu al tuturor schemelor de instalatie posibile,un altul al tuturor situatiilor de drept care sunt induse de aceste scheme, raspundeti va rog la urmatoarele intrebari:
1) Aveti o AP legal constituita?
2) La ce nivele sunt facute diversele bransamentele de alimentare in apa rece si energie pt fiecare dintre centralele termice de apartament?
3) Exista contoare de apa rece si energie pt fiecare apartament?
4) Unde sunt amplasate aceste contoare fata de magistralele de alimentare ale blocului?
Chiar daca proprietarii au inteles sa renunute la sistemul centralizat alimentare cu agent termic detin obligatia sa participe la intretinere parti comune de constructii si de instalatii din condominiu
Toti proprietarii din imobil au obligatia sa plateasca lunar cotele de intrertinere inclusiv parti comune
Pardon stimate @cyan dar Articolul 75-L196/2018 va da nastere la jurisprudente!!!
Izolarea termica a celor 2,55 m liniari legali (inaltimea unei incaperi) traversati de conducta de transport al agentului termic comun pentru fiecare piesa constitutiva al unui apartament va permite indicarea clara de catre proprietarul apartamentului a lipsei de folosinta a acestei instalatii care ramane comuna pentru cei care continua sa foloseasca vechea instalatie!!!
Deci, pana la jurisprudenta, proprietarul va avea obligatia de a contribui la reparatiile acestei parti comune, dar dupa NU.
Dupa, va avea insa obligatia de a permite accesul la ea sub conditia ca dupa reparatie cei care utlizeaza vechiul sistem sa reconstituie continuitatea izolatiei termice.
Exita cazuri practice, in Bucuresti, unde proprietari situati la parter s-au bransat, cu contor propriu si contract individual, direct pe magistralele de aprovizionare in gaz si apa rece din subsol.
Deci si aceste parti instalatii "comune" vor fi puse in discutie in fata instantelor.
Nu se vor putea bloca aceste actiuni in justitie datorita precedentului juridic, eh da, tocmai ascensoarele!!!
1. da
2. cele 11 apartamente sunt distribuite pe toate nivelele, au bransamente de apa rece normale cu contor individual, iar cele de energie sunt cele vechi. Dar centralele termice functioneaza in circuit inchis iar agentrul termic este apa calda incalzita cu gaz.
3. contoare de apa rece - da, contoare de energie - nu. Avem contoare individuale doar la gaz.
4. Fiecare apartament are contorul de gaz in fata usii iar cel de apa rece in apartament. Magistrala trece prin fata blocului.