avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Negociere Contract Colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Negociere Contract Colectiv de munca

Buna ziua.
As avea o intrebare legata de dreptul de a fi asistat de un avocat in cadrul negocierilor unui Contract colectiv de munca.

Lucrez intr-o firma in care nu avem sindicat si avem ales prin vot un Consiliu al reprezentantilor salariatilor. Au fost demarate procedurile de negociere a unui nou contract colectiv de munca, si la prima sedinta in partea managementului a aparut si un avocat care face parte din comisia de negociere din partea angajatorului. Avocatul nu este angajat al firmei dar este numit prin decizie de catre angajator sa ii reprezinte pe langa echipa de management. As vrea sa stiu daca Consiliul, are dreptul sa fie asistat pe toata durata negocierilor de un avocat ales sau de orice expert ar fi nevoie(ex: Expert financiar, Expert in HR care sa stie bine situatia pietei fortei de munca locale si nationale?

In cazul in care raspunsul este da, in baza carui articol? Cine va plati serviciile acelei persoane?

Daca nu se poate sa fim asistati, putem cere sa fim consiliati pe subiecte legate de piata fortei de munca, nivel salarial, nivel de ocupare...samd... Si in acelasi timp cine va plati acest serviciu.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:52, 28 Septembrie 2018
Angajatorul este reprezentat la negocierea ccm la nivel de unitate, de către organul de conducere al acesteia, stabilit prin lege, statut ori regulament de funcționare, după caz.
(art 134 pct.1 lit.a din Legea 62/2011).

Prin urmare, nu este prevăzut dreptul de a fi reprezentat de un avocat.

Angajații sunt reprezentați de către sindicatele legal constituite și reprezentative. În cazul în care sindicatul nu este reprezentativ, reprezentarea se face de către federația la care este afiliat sindicatul, dacă federația este reprezentativă la nivelul sectorului din care face parte unitatea; acolo unde nu sunt constituite sindicate, de către reprezentanții aleși ai angajaților.
(art 134 pct.2 lit.a din Legea 62/2011).
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns dar totusi nu inteleg. Noua ni s-a prezentat o decizie de reprezentare din partea administratorului legal al firmei, si in acea decizie apare pe langa managementul firmei, un avocat care nu este angajat al firmei. Sa inteleg ca nu este respectat articolul citat de dvs din Dialogul Social?

Multumesc
În lege este prevazut clar de cine este reprezentat angajatorul la negocierea c.c.m. ....nu văd unde este mentionata și reprezentarea prin avocat.

Puteți solicita un punct de vedere de la Inspectia Muncii si/sau Ministerul Muncii.
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca Adi20000 Adi20000 Bună ziua, Cum se poate face un contract colectiv de munca? Cine îl poate negocia? Trebuie neapărat un sindicat sau putem sa ne strângem câțiva ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna ziua ! va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: daca un sindicat a obtinut reprezentativitatea (valabila 4 ani), mai este nevoie sa ceara anual ... (vezi toată discuția)
Sindicat mari mari Buna ziua, Va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta cu un raspuns la urmatoarea speta: O firma cu 27 de salariati nu are sindicat legal constituit, ... (vezi toată discuția)