avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Vechimea in munca din strainatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Vechimea in munca din strainatate

Care sunt documentele pe care trebuie sa le am ,unde sa le depun,ca sa imi adaug vechimea in munca din strainatate la cea din tara.Mentionez ca este vorba de munca prestata legal inAnglia din 2015 pana in prezent
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:08, 1 Octombrie 2018
a) pentru vechime in munca :
1. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.

2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie. O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.

b) pentru stagiu de cotizare
Legea 263/2010
art.19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asigurații datorează și/sau plătesc contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum și în alte țări, în condițiile stabilite prin acordurile sau convențiile internaționale la care România este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum și perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte țări, în condițiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internațional la care România este parte și/sau regulamente comunitare.
......

Pensia internațională 2018: Cum obții pensia dacă ai lucrat și în alte țări
www.avocatnet.ro/articol_472...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contrac de munca in slovacia ioneliya38 ioneliya38 buna seara,am nevoie de ajutorul dumneavoastra,sotul meu lucreaza sofer pe comunitate ,cu contract la o firma din slovacia,intrebarea mea este daca perioda ... (vezi toată discuția)
pensie in romania VasilicaCostandache VasilicaCostandache Ani care sant lucrati in strainatate se pot transfera in Romania ca vechime in munca (vezi toată discuția)
Bună ziua, am lucrat in italia 13 ani și vreau să știu dacă ... Gabriela Marita Gabriela Marita Bună ziua, am lucrat in Italia 13 ani și vreau să știu dacă \"scheda lavorativa\" (ex cartea de munca)este recunoscută și luată în calcul ca și ... (vezi toată discuția)