avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie in Romania
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie in Romania

Ani care sant lucrati in strainatate se pot transfera in
Romania ca vechime in munca
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:39, 23 Octombrie 2018
Gasiti informatii aici: www.avocatnet.ro/articol_472...
1. pentru pensie
Legea 263/2010
art.19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asigurații datorează și/sau plătesc contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum și în alte țări, în condițiile stabilite prin acordurile sau convențiile internaționale la care România este parte.

(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum și perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte țări, în condițiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internațional la care România este parte și/sau regulamente comunitare.
......

Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din statul respectiv.

2. Vechimea in munca
Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.

2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie.

O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechimea in munca din strainatate Cristik68 Cristik68 Care sunt documentele pe care trebuie sa le am ,unde sa le depun,ca sa imi adaug vechimea in munca din strainatate la cea din tara.Mentionez ca este vorba de ... (vezi toată discuția)
Contrac de munca in slovacia ioneliya38 ioneliya38 buna seara,am nevoie de ajutorul dumneavoastra,sotul meu lucreaza sofer pe comunitate ,cu contract la o firma din slovacia,intrebarea mea este daca perioda ... (vezi toată discuția)
Angajare Micu Georgeta Micu Georgeta Am lucrat 6 ani in Spania,de 2 ani lucrez in Romania la spital de stat si intrebarea mea este:Cum imi aduc vechimea din Spania pt a fi recunoscuta ca spor de ... (vezi toată discuția)