avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Luni-Vineri sau Luni-Duminica, target, inventar, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Luni-Vineri sau Luni-Duminica, target, inventar, Sindicat, ITM

Buna ziua.Sorin ma numesc si am o lista de intrebari pentru dumneavoastra. Lucrez in ture in domeniul vanzarilor (consultant) la o societate cu 133 de magazine in Romania.

(1) In conditiile in care lucrez 6ore/zi plus weekend-ul doua saptamani din luna, restul de doua saptamani 6ore/zi, e in regula sa mi se insumeze orele din weekend pentrut a motiva pontajul pentru 8 ore/zi de munca, DAR, fara a primi zile libere in saptamana urmatoare, spor la salariu pentru ore suplimentare prestate? Programul nostru nu e identic in toate magazinele...unii lucreaza 7,5ore/zi, altii 8ore/zi...in functie de locatia magazinului si/ sau programul hypermarketului in care e amplasat.
In ROI e stipulat repausul de 2 zile in saptamana urmatoare, dar nu-l primim pe motiv ca “nu avem angajati care sa va inlocuiasca/ scade vanzarea in zilele respective/orele din weekend se cumuleaza ”...Dar nici nu se angajeaza un om care sa munceasca zilele respective...
Cand depasim norma de 6 ore/zi, pentru ca nu poti expedia clientul pe motiv ca ti s-a terminat tura si nici nu e profesional, orele nu figureaza pe fluturas..Constant avem 184 ore muncite...
Weekendul poate fi cumulat la orele normale pentru a se intruni norma de 8ore/zi?
Daca da: ce depasesc 48 ore saptamanal, trebuie remunerate si recuperate saptamana urmatoare?Sau se transfera la urmatoarea saptamana pentru a se apropia de baremul de 40 de ore? Daca nu: conform codului muncii, 2 zile libere in saptamana urmatoare plus 100% platite din salariu/zi?
Doar mi se pare normal : daca eu muncesc pentru atingerea targetului, si ei sa-si tina partea de invoiala.

(2) La atingerea/depasirea target-ului, in ROI e stipulat obtinerea unei bonusari, insa nu si procentajul respectiv...poate fi aflat si trecut pe un act, contract, sau ceva asemanator?Din punctul meu de vedere e important ca tot ce obtii sa fie inregistrat..sa nu poata fi retras fara consimtamantul tau.

(3) Sarbatorile mentionate in CM, noi le muncim, nu figuram ca fiind pontati in unele din ele (ex. 1mai), dar nici nu ni se dau zile libere compensatorii sau remuneratii salariale, pentru ca pe fluturas nu apare nici o grila speciala cu venitul respectiv. In ROI e trecuta si recuperarea zilelelor muncite.

(4) Inventar. La inceputul fiecarui an, se face inventar: lipsurile se opresc atat din garantie, care e trecuta pe fluturas, CAT si din procentul ce ne revine din atingerea targetului , oprit lunar pana cand....pana cand ne anunta ca nu ni se mai opreste si ca lipsurile au fost acoperite. Nu exista stipulat in ROI sau Contractul de munca oprirea de bonusuri si bonuri valorice in cazul lipsei inventar (si bonurile de masa ni se opresc)...Doar garantia respectiva.
Au fost colegi care au cerut o situatie detaliata, cu lipsa inventar de “achitat”, li s-a spus ca nu se poate asa ceva…Motivul nu il cunosc, dar vreau sa stiu daca e in regula/legal.

(5) In caz de abatere disciplinara (intarziere la munca) ti se taie ora respectiva sau esti depontat toata ziua? Cum vad eu situatia: 15 min intarziere= 1ora taiata. In realitate daca intarzii (repetat), ti se taie ziua de munca...Din moment ce esti platit la ore/pe zi, este in regula masura/legala?Din moment ce nu ni se dau zile libere, am decis sa-mi iau eu, pentru ca la un moment dat, stresul si oboseala te epuizeaza.

(6) Fiind firma privata, se poate infiinta un sindicat?Am citit in Cod ca ai dreptul sa te asociezi in vederea constituirii de sindicate si asociatii..e valabil si pentru firmale private sau numai pentru cele de stat?

(7)Aceste probleme au mai mult de 2 ani vechime (atat am eu in firma)...dar nimeni nu s-a plans, contestat, reclamat, sezizat etc,de teama pierderii locului de munca, desi unii au peste 8 ani vechime.
Am incercat sa discut aceste probleme cu seful meu direct si cu ASM-ul , cand inca nu ma ma uitasem prin Cod...la un moment dat ti se da replica “nu-ti convine, da-ti demisia”. Acum m-am documentat in principal din Cod..E necesara sesizarea ITM-ul sau este si o alta cale de rezolvare? Nu stiu daca cei de la resurse umane stiu ce se intampla, dar patronul stie in mod sigur. Problemele expuse aici, sunt destul de serioase pentru a fi luate in calcul de cei de la ITM sau pur si simplu sunt impresii subiective?Daca trebuie sesizat ITM-ul, pastrat anonimatul sau nu? Repercusiuni?

(8) Concediu de odihna. Pot sa-mi iau doua (2) saptamani consecutive de concediu sau doar una? Daca da, rog trimitere la articolul respectiv.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri si pentru timpul acordat,Daca as fi avut fonduri, as fi cerut sprijinul cuiva autorizat, prin urmare, nu-mi ramane decat sa va apreciez ca gasiti timp si pentru noi, sa ne clarificati/rezolvati problemele. O seara buna.
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2009
TSorin, utilizator
Cel mai recent răspuns: TSorin , utilizator 17:46, 12 Noiembrie 2009
Imi puteti spune macar unde sa caut raspuns la intrebarile mele? Numai in codul muncii sau mai e si altceva?
1. Nu trebuie sa va mirati ca nu ati primit raspunsuri la intrebarile dvs. Sunt multe si le-ati spus pe toate dintr-o singura rasuflare si e greu si pentru noi sa raspunde asa de mult unei singure persoane.
2. In afara de Codul muncii mai cititi si Legea sindicatelor (nr.54/24.01.2003, M.O. nr.73/05.02.20030) si Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, M.O.partea V, nr.5/29.01.2007.
3. Problemele ridicate de dvs. se pot rezolva cu sprijinul ITM. Faceti o sesizare scrisa (anonimele nu se primesc) si se va face un control la unitate. prin lege inspectorii de munca nu au voie sa divulge numele persoanei care a facut sesizarea (dar "minuni" s-au intamplat).
Multumesc frumos pentru raspuns. Mi-ati dat undita sa pot pescui eu insumi. Acum ca stiu unde sa caut, situatia pare mai luminata. Chiar de nu voi reusi sa schimb nimic, macar am incercat.

O seara buna in continuare.
1. Munca prestată în afară duratei normale a timpului de muncă săptămânal, este considerată muncă suplimentară.
Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 30 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

2. Se poate incheia un act aditional la c.i.m. prin care sa se stipuleze acordarea de bonusuri la atingerea target-ului.

3. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, excepţie făcând locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie, sau specificului activităţii. Pentru munca efectuată în zilele de sărbătoare legală, necompensată cu timp liber corespunzător, se acordă un spor care nu poate fi mai mic de 100% aplicat la salariul de bază.

4. Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

5. Normal ti se taie o ora pentru depasirea sfertului academic.

6. Da, se poate infiinat un sindicat. Condiţiile şi procedura de dobândire a personalităţii juridice de către organizaţiile sindicale se reglementează prin lege specială, sia nume: Legea nr.54/2003 - - Legea sindicatelor, publicată în Monitorul Oficial (I) nr. 73 din 5 februarie 2003.

7. Inspectorii de munca sunt obligati sa pastreze confidentialitatea oricarei reclamatii care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale în domeniul reglementat de prezenta lege si sa nu dezvaluie conducatorului persoanei juridice si persoanei fizice sau reprezentantului acestora faptul ca inspectia a fost efectuata ca urmare a unei reclamatii.
Pentru punctul 4 (gestiune,inventariere, garantie ) gasiti raspunsurile in Legea 22/1969 care este in vigoare si acum.
Bafta si putere de munca!

Alte discuții în legătură

Program de lucru 12/24 - calcul ore covi covi Buna ziua , Lucrez intr-o unitate spitaliceasca , programul este de 12/24 adica 7-19,19-7 cu liber 24 s.m.d ( nu avem liber 48h dupa tura de noapte ci, 24 ... (vezi toată discuția)
Control itm- probleme vizate andreadia andreadia Buna Am avut un control Itm si inspectorii s-au legat de urmatoarele aspecte: 1. In situatia in care avem angajati care lucreaza si la sfarsitul ... (vezi toată discuția)
Plata sporului pentru zilele de duminica dadiana dadiana Buna seara , in luna februarie 2010 am efectuat un total de 160 de ore lucrate dintre care 16 ore lucrate duminica. Mi-a fost acordata o alta zi din ... (vezi toată discuția)