avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general NORMA DE VENIT
Discuție deschisă în Contabilitate în general

NORMA DE VENIT

buna seara, referitor la norma de venit am solicitat informatii in 3 judete din tara referitoare la acest subiect, dar nici un raspuns clar
toate intrebarile au acelasi raspuns cum ca pot sa realizez orice venit fara a tine cont de nici un plafon(stabilit de finante in fiecare an) in functie de gradul localitatii doar de acel barem de 35000euro care face referire la plata tva
rugaminte..trimite-ti va rog si mie acel paragraf din lege unde se mentioneaza ca nu pot sa trec de acel plafon(care prin lege este un plafon estimativ in functie de activitatea desfasurata)
dupa cum a-ti vazut sunt doar cateva meserii care se incadreaza la aceasta norma de venit, dar ce vina am eu ca meseria mea rspectiv pfa topografie cadastru este inclusa printre aceste activitati care este normal sa aiba aceste venituri
contractele care le are un topograf nu pot fi estimate si nici sumele pe care le poate incasa pe durata a 2 ani dar daca exista aceasta posibilitate de a functiona cu norma de venit probabil se doreste ceva..
daca aveti informatii va rog sa ma ajutati; am vazut ca sunt multi (toti cu norma de venit )in acesta situatie
am fost si la finante timisoara si mi s-a spus ca daca este norma de venit nu exista ni un prag financiar doar acel tva, ma repet 35000euro

sergiu.cabulea@gmail.com
#-o
Cel mai recent răspuns: hul_ko , utilizator 20:57, 12 Noiembrie 2009
hul_ko a scris:

buna seara, referitor la norma de venit am solicitat informatii in 3 judete din tara referitoare la acest subiect, dar nici un raspuns clar
toate intrebarile au acelasi raspuns cum ca pot sa realizez orice venit fara a tine cont de nici un plafon(stabilit de finante in fiecare an) in functie de gradul localitatii doar de acel barem de 35000euro care face referire la plata tva
rugaminte..trimite-ti va rog si mie acel paragraf din lege unde se mentioneaza ca nu pot sa trec de acel plafon(care prin lege este un plafon estimativ in functie de activitatea desfasurata)
dupa cum a-ti vazut sunt doar cateva meserii care se incadreaza la aceasta norma de venit, dar ce vina am eu ca meseria mea rspectiv pfa topografie cadastru este inclusa printre aceste activitati care este normal sa aiba aceste venituri
contractele care le are un topograf nu pot fi estimate si nici sumele pe care le poate incasa pe durata a 2 ani dar daca exista aceasta posibilitate de a functiona cu norma de venit probabil se doreste ceva..
daca aveti informatii va rog sa ma ajutati; am vazut ca sunt multi (toti cu norma de venit )in acesta situatie
am fost si la finante timisoara si mi s-a spus ca daca este norma de venit nu exista ni un prag financiar doar acel tva, ma repet 35000euro

sergiu.cabulea@gmail.com
#-o

Plafonul de 35000 Euro reprezinta trecerea de la persoana scutita tva la persoana platitoare de tva. Textele sunt urmatoarele:
Cod Fiscal
" Art. 152. - (1) Persoana impozabilă stabilită în România, a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 35.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie poate solicita scutirea de taxă, numită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 126 alin. (1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
(2) Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, incluzând şi operaţiunile scutite cu drept de deducere şi pe cele scutite fără drept de deducere prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale, cu excepţia următoarelor:
a) livrările de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabilă;
b) livrările intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
(3) Persoana impozabilă care îndeplineşte condiţiile prevăzute la alin. (1) pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricând pentru aplicarea regimului normal de taxă.
.............................
(6) Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire şi a cărei cifră de afaceri, prevăzută la alin. (2), este mai mare sau egală cu plafonul de scutire în decursul unui an calendaristic, trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153, în termen de 10 zile de la data atingerii sau depăşirii plafonului. Data atingerii sau depăşirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins sau depăşit. Regimul special de scutire se aplică până la data înregistrării în scopuri de TVA, conform art. 153. Dacă persoana impozabilă respectivă nu solicită sau solicită înregistrarea cu întârziere, organele fiscale competente au dreptul să stabilească obligaţii privind taxa de plată şi accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit să fie înregistrat în scopuri de taxă, conform art. 153. "

Norme metodologice Cod Fiscal:
" 62. (1) Persoanele care aplică regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligaţia să ţină evidenţa livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vânzări, precum şi evidenţa bunurilor şi serviciilor taxabile achiziţionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpărări"

Succes!

deoarece desfasurati activitati economice, sunteti persoana impozabila si aveti obligatia de a va inregistra in scopuri tva la depasirea plafonului de 35.000.

chiar daca nu aveti obligatia sa organizati contabilitatea in partida simpla, trebuie sa aveti grija de cifra veniturilor dvs. (orice om isi face un calcul asupra activitatii sale).

la fel cum, chiar daca nu aveti evidenta contabila, trebuie sa respectati niste regului generale aferente activitatilor economice (intocmirea unei facturi, de exemplu)

Buna seara, si multumesc pentru sfaturi dar problema mea nu este rezolvata(asta din ce am inteles eu)
problema este urmatoare:exista plafon de care trebuie sa tin cont in afara de cel aferent tva identic si in cazul imm in plafon de 35000euro?
conform nomenclatorului de meserii independente care pot fi impozitate sub aceasta forma denumita norma de venit la paragraf 144 exista "servicii executate de topografi"
primul pas legal este indeplinit(impozit pe norma de venit)
la administratia financiara de care apartin acesta norma de venit este calculata unui venit calculat in fiecare an de finante iar in cazul meu norma de venit (estimata)aferenta acesui an fiscal este de 3700RONRONRON
PROBLEMA ESTE:TREBUIE TINUT CONT DE ACEL PLAFON SAU NU(va rog text lege care face referire la acest plafon si conditii de indeplinit daca ste cazul)
inspectorul de la finante mi-a spus ca nu trebuie tinut cont de acel plafon deoarece este treaba FINANTELOR DE CE A FOST POSIBILA ACCEPTAREA ACESTEI SITUATII
de mentionat ca in acest nomenclator dupa cum probabil stiti exista si meserii gen :montat nasturi, curatat hoarne, care teoretic obtin venituri f mici in schimb un topograf poate obtine sume considerabile
este o scapare a legii sau intentionat pentru a inchide ochii???
nu am incredere in acel inspector cum nu am incredere in acest sistem din tara9in cazul unui control uita ce a spus si apar problemelee)
am cerut inscris acest lucru dar raspunsul NUNUNU
tin sa precizez ca lucrarile executate sunt pe baza de contract si facturi respectiv chitante, sunt inregistrat la ORC, am cont bancar pe PFA, deci nu ar fi problema ca nu am nici o evidenta(n sunt obligat sa am contabilitate)dar asta nu ma impiedica sa tin
daca a-ti auzit cazuri asemanatoare rog AJUTOR
stiu ca nu este moral acest lucru deoarece detin si o societate pe acelasi domeniu dar daca legea permite de ce nu ORICUM DE 5 ANI DE ACTIVITATE PLATESC DOAR TAXESI IMPOZTE
va rog faceti un efort cei in tema acestui domeniu, eu sunt un simplu inginer
sper ca ma intelegeti
VA MULTUMESC
dvs aveti un stil foarte intortochiat de a pune problema.

eu am sa va raspund scurt si la obiect : platiti aceeasi suma reprezentand impozit pe venit indiferent cate venituri obtineti (conform normei de venit) intr-un an fiscal, dar trebuie sa aveti grija sa nu depasiti 119.000 lei (35.000 euro la cursul aderarii) pt ca in acel moment trebuie sa va inregistrati in scopuri TVA.

ba mai mult, chiar daca depasiti plafonul de 35.000 euro si deveniti platitor TVA, impozitul pe venit va fi acelasi, stabilit prin norma, indiferent cate venituri realizati, numai ca in plus trebuie sa dati tva la stat, 19% din incasari.

de aceea, daca depasiti plafonul, este de preferat sa optati pt contabilitate in partida simpla, pt a va putea deduce tva aferenta achzitiilor.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
danike, utilizator
va multumesc pentru informatiile oferite
astazi am primit in scris accest lucru in urma presiunilor facute asupra administratiei financiare, asta sub stricta indrumare(anaf)
exista OUG 109/2009 care intra in vigoare din 2011 prin care se revizuiesc activitatiile care pot fi impozitate la norma de venit iar activitatea pe care eu o desfasor in prezent nu mai este trecuta in nomenclator
va multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plafon tva micromet.sa micromet.sa depasire plafon tva la societatile infiintate in cursul unui an se raporteaza la 35.000 eur,sau proportional cu perioada de la infiintare ex sc s-a infiintat ... (vezi toată discuția)
Platitor de tva camellia_camy camellia_camy Am o societate de prestari servicii . Prestez activitatea de impartire pliante , fluturasi , si alte activitati de publicitate in numele unor societati de ... (vezi toată discuția)
Plafon tva camelia adina camelia adina o persoana fizica inregistrata la intreprindere individuala din 2010, neplatitoare de tva ( nu a ajuns la c.a. de 35000 euro) nici in 2010 , nici in 2011 , se ... (vezi toată discuția)