hul_ko a scris:
buna seara, referitor la norma de venit am solicitat informatii in 3 judete din tara referitoare la acest subiect, dar nici un raspuns clar
toate intrebarile au acelasi raspuns cum ca pot sa realizez orice venit fara a tine cont de nici un plafon(stabilit de finante in fiecare an) in functie de gradul localitatii doar de acel barem de 35000euro care face referire la plata tva
rugaminte..trimite-ti va rog si mie acel paragraf din lege unde se mentioneaza ca nu pot sa trec de acel plafon(care prin lege este un plafon estimativ in functie de activitatea desfasurata)
dupa cum a-ti vazut sunt doar cateva meserii care se incadreaza la aceasta norma de venit, dar ce vina am eu ca meseria mea rspectiv pfa topografie cadastru este inclusa printre aceste activitati care este normal sa aiba aceste venituri
contractele care le are un topograf nu pot fi estimate si nici sumele pe care le poate incasa pe durata a 2 ani dar daca exista aceasta posibilitate de a functiona cu norma de venit probabil se doreste ceva..
daca aveti informatii va rog sa ma ajutati; am vazut ca sunt multi (toti cu norma de venit )in acesta situatie
am fost si la finante timisoara si mi s-a spus ca daca este norma de venit nu exista ni un prag financiar doar acel tva, ma repet 35000euro
sergiu.cabulea@gmail.com
#-o
Plafonul de 35000 Euro reprezinta trecerea de la persoana scutita tva la persoana platitoare de tva. Textele sunt urmatoarele:
Cod Fiscal
" Art. 152. - (1) Persoana impozabilă stabilită în România, a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 35.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie poate solicita scutirea de taxă, numită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 126 alin. (1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
(2) Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, incluzând şi operaţiunile scutite cu drept de deducere şi pe cele scutite fără drept de deducere prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale, cu excepţia următoarelor:
a) livrările de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabilă;
b) livrările intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
(3) Persoana impozabilă care îndeplineşte condiţiile prevăzute la alin. (1) pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricând pentru aplicarea regimului normal de taxă.
.............................
(6) Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire şi a cărei cifră de afaceri, prevăzută la alin. (2), este mai mare sau egală cu plafonul de scutire în decursul unui an calendaristic, trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153, în termen de 10 zile de la data atingerii sau depăşirii plafonului. Data atingerii sau depăşirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins sau depăşit. Regimul special de scutire se aplică până la data înregistrării în scopuri de TVA, conform art. 153. Dacă persoana impozabilă respectivă nu solicită sau solicită înregistrarea cu întârziere, organele fiscale competente au dreptul să stabilească obligaţii privind taxa de plată şi accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit să fie înregistrat în scopuri de taxă, conform art. 153. "
Norme metodologice Cod Fiscal:
" 62. (1) Persoanele care aplică regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligaţia să ţină evidenţa livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vânzări, precum şi evidenţa bunurilor şi serviciilor taxabile achiziţionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpărări"
Succes!