Buna seara . Sunt angajat la o firma care mai nou ma pune sa semnez pe prima pagina a cartilor de protectie a muncii ca si supervizor... Nu am nimic la mana care sa imi dea acest drept iar cei de la firma mi-au spus ca o sa imi dea o procura pentru drept de semnatura... Intrebarea mea este daca nu am cursuri de instruire a oamenilor in protectia muncii, cat de legal este sa semnez ?
Multumesc !
Denumirea de supervizor nu exista in legislatia actuala ssm.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.81
(3) Dupa efectuarea instruirii, fisa de instruire individuala se semneaza de catre lucratorul instruit si de catre persoanele care au efectuat si au verificat instruirea.
(4) Fisa de instruire individuala va fi pastrata de catre conducatorul locului de munca si va fi insotita de o copie a ultimei fise de aptitudini completate de catre medicul de medicina muncii.
Pot semna la verificarea instruirii cei nominalizati in anexa 11 HG nr. 1425/ 2006, respectiv: condcator loc de munca si sef compartiment (verificari periodice, nu neaparat toate fisele individuale si toate instruirile efectuate) sau reprezentant al SIPP sau al SEPP.
Sarcinile pe linie de ssm se mentioneaza in fisa de post anexa la CIM al fiecarui lucrator.
NU este obligatoriu sa aveti curs de perfectionare in domeniul ssm, dar nici nu strica sa-l aveti, cu conditia sa fiti conducator al locului de munca sau sef de compartiment care are si atributii pe linie de ssm pentru a semna prin sondaj fise individuale ssm.
Va multumesc pentru raspuns ! Sunt coordonator de persoane la firma... deci inteleg ca e ok sa semnez . Credeam ca daca un om pateste ceva la locul de munca eu o sa fiu tras la raspundere pentru ca eu trebuia sa fiu cel care il "instruieste" ...
Sarcinile dvs. pe linie de ssm sunt cele mentionate in ROI al firmei pentru postul pe care il detineti conform organigramei firmei.
Si o simpla viza pusa pe o fisa individuala de instruire ssm a unui lucrator, chiar prin sondaj, certifica faptul ca cel care a avizat a verificat instruirea efectuata respectivului lucrator si ca este in regula, se respecta legislatia in vigoare.
Viza prin sondaj presupune si incheierea unui document prin care se mentioneaza, dupa caz, neregulile constatate in ceea ce priveste instruirea in domeniul ssm.
Sunt elemente care atarna greu in cercetarea unui eveniment nedorit, produs, cu implicarea lucratorului a carui fisa individuala ssm a fost avizata.