In luna iulie am fost partea vinovata intr-un accident rutier minor (aripa stanga fata lovita). Sub presiunea amenintarilor pagubitului ca anunta politia si mi se ia carnetul pentru 2 luni (plus amenda), am acceptat sa completam formularul de intelegere amiabila la o firma care intermediaza trimiterea banilor de la asigurator (am asigurare RCA la Euroins) catre pagubit. Cum ar veni, nu ne-am dus la sediul Euroins, ci la sediul unei firme care urma sa ii trimita pagubitului banii obtinuti de la Euroins, mult mai repede decat cu procedura standard. Pagubitul este politist si aflase de la colegi despre existenta acestei modalitati de urgentare a solutionarii problemelor.
In urma cu 2 zile am primit o instiintare ca sunt intermediar fortat in procesul intentat de firma de intermediere catre Euroins, pentru neplata unei parti din suma totala, a penalitatilor de intarziere, precum si a cheltuielilor de judecata, Mi se cere sa depun o intampinare, sub sanctiunea pierderii dreptului de a face vreo plangere sau de a depune vreun act la judecatorie (n-am inteles foarte bine aici... banuiesc ca se refera doar la acest proces). In dosar erau copii ale mai multor documente, printre care un deviz de lucrari care continea - in plus fata de aripa stanga fata, lovita de mine, schimbarea si a usii din stanga spate - ceea ce nu stiu cum a fost justificat, pentru ca rezulta clar din constatarea amiabila ca nu a fost atinsa acea usa. Evident ca suma totala este enorma si e de inteles ca Euroins nu a achitat-o integral.
V-as fi recunoscatoare daca, cei care aveti cunostinte juridice, m-ati ajuta cu un model de intampinare, eventual si cu cateva sfaturi... Ar fi posibil, oare, sa mi se ceara sa platesc eu acele costuri, pentru care s-a deschis proces? Va multumesc anticipat!
O rectificare: sunt chemata in calitate de INTERVENIENT FORTAT, nu intermediar fortat.
Este o cerinta a legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule, respectiv: "Despăgubirea se stabilește și se plătește în conformitate cu prevederile art. 14, iar în cazul stabilirii despăgubirii prin hotărâre judecătorească, drepturile persoanelor prejudiciate prin accidente produse de vehicule aflate în proprietatea persoanelor asigurate în România se exercită împotriva asigurătorului RCA, în limitele obligației acestuia cu citarea obligatorie a persoanei/persoanelor răspunzătoare de producerea accidentului în calitate de intervenienți forțați.".
Asa incat, instanta este obligata sa va citeze si este firesc ca ati fost citata. Dvs., daca aveti ceva de spus, spuneti prin intampinare, daca nu, nu (sanctiunea procesual civila fiind aceea ca nu mai puteti invoca exceptii de ordine privata, nu mai puteti propune probe, etc in procesul civil, daca sa zicem v-ar fi afectate interesele). Teoretic, daca ati avut contract RCA valabil, raspunzator este asigurătorul. Un model de intampinare puteti gasi pe portalul instantelor judecatoresti sau aiurea pe net, nu este ceva special. Bafta!