avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Întreținuta are un comportament foarte dificil. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Întreținuta are un comportament foarte dificil. Poate întreținătorul să rezilieze contractul și să obțină despăgubiri?

Buna ziua! De câțiva ani socrul meu a semnat un contract de intretinere cu o bătrână din satul in care locuieste. Inițial mergea la ea de câteva ori pe săptămână sa o viziteze, să îi ducă medicamente si uneori mâncare. Mai apoi s-a îmbolnăvit si a ajuns sa mearga la ea in fiecare zi. Acum ea nu se mai poate ridica din pat, refuza orice doamna sa o schimbe, iar el trebuie să meargă la ea de trei ori pe zi sa ii dea de mâncare cu lingura. Deși i-a spus că el nu poate sa o schimbe si sa o spele, ea refuza in continuare si il acuza ca ii fura papucii sau ca ii otraveste mâncarea. Deja situația a scăpat de sub control. Ce se poate face? Poate rezilia contractul si poate fi despagubit? Tin sa precizez ca niciuna dintre fetele sau nepoatele ei nu vor sa audă de ea sau sa o îngrijească, deși ea le da lunar pensia prin rotație.
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:00, 23 Octombrie 2018
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de intretinere este un contract aleatoriu, adica un contract ca un loz in plic, cu sansa unui castig si riscul unei pierderi. Nu se poate renunta la contract (rezilia, in niciun caz), insa ceva ceva se poate face in anumite conditii, spre exemplu, instanța judecătorească poate să înlocuiască, la cererea oricăreia dintre părți, fie și numai temporar, întreținerea în natură cu o sumă de bani corespunzătoare. Trebuie analizata problema in mod concret pentru a se vedea care ar fi variantele.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solutia data de Trandafir ar fi cea mai indicata. De despagubiri nici vorba, zero sanse.
Probabil ca deja s- a instalat dementa senila si ar trebui instituita tutela pentru batrana. Singura sansa ar fi sa angajeze o femeie sa aiba grija de ea. S- ar putea sa o accepte in cele din urma.
Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2018
Diana Camelia Diaconu, Avocat
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Batrinii la care se instaleaza dementa senila , intr-o stare mai avansata , devin foarte dificili ( rautaciosi , certareti, uriciosi ) cu cei din apropierea lor.Asa ca cei care iau in calcul intretinerea unui batrin contra locuinta lui dupa deces trebuie obligatoriu sa ia in calcul asta !
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu cred ca sunt sanse sa se obtina rezolutiunea contractului si restituirea prestatiilor deja executate, insa depinde de probe. Comportamentul uneia dintre parti poate fi interpretat ca fiind contrar bunelor moravuri, iar debitorul nu pare a fi in culpa.
Totusi, are discernamant doamna sau nu? Poate se gaseste o alta cale.
Dar ce a crezut socrul? Ca ii face vizite saptamanale, bea un ceai cu batrana si mosteneste totul?
Acum ca a dat de greu, ca trebuie sa o ingrijeasca renunta? Si culmea, mai vrea si despagubiri!
Normal ca "intretinuta" refuza orice strain. Cu socrul a facut contractul. Cand socrul a semnat contractul, nu s-a gandit ca trebuie sa-l si respecte?

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare MArusca Steli MArusca Steli In anul 2001 socrii mei ne-au vandut un teren cu contract de vanzare cumparare inchiat legal la notar ( fara nici o clauza). Anul acesta soacra mea a decedat ... (vezi toată discuția)
Cum pot rezilia un cv-c apartament cu clauza de intretinere? daniela63 daniela63 Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: in urma cu 2 ani, tatal meu, in varsta de 74 de ani, impreuna cu sora mea (42 ani )si cumnatul meu ... (vezi toată discuția)
Act de intretinere maria26 maria26 Buna seara! Bunica sotului meu are 91 de ani si este bolnava, nu mai este prea lucida si vrea sa ne lase averea ei mie si sotului (nepotul ei). Soacra are ... (vezi toată discuția)