avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum pot rezilia un Cv-c apartament cu clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum pot rezilia un Cv-c apartament cu clauza de intretinere?

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: in urma cu 2 ani, tatal meu, in varsta de 74 de ani, impreuna cu sora mea (42 ani )si cumnatul meu (45 ani), au cumparat un apartament de la o batrana din acelasi cartier, incheind la notar un contract de v-c cu clauza de intretinere a acesteia, pana la data decesului, data la care, in fapt , acestia trei , pot deveni proprietari ai apartamentului.
Acum insa, dupa doi ani de ingrijiri si intretinere a batranei, aceasta si-a mai pierdut din puteri, devenind oarecum neputincioasa. Am uitat sa specific varsta batranei: 83 de ani. Cert este insa faptul ca batrana refuza ajutor in gospodarie (chiar daca nu mai poate face mancare, sau, mai rau, chiar daca a inceput sa "faca pe ea") in special din partea surorii mele (nu vrea sa i se faca mancare si sa i se spele rufele de catre "un strain"). In aceste conditii, intr-o discutie purtata cu tatal meu, batrana l-a amenintat ca daca nu face cum zice ea, atunci va sparge faianta din baie si bucatarie, televizorul (abia cumparat) , precum si ca va incerca sa deterioreze si masina de spalat automata pe care au achizitionat-o de curand. Mentionez ca in aceasta perioada , a fost cumparat si un nou frigider, de mare litraj. In aceste conditii, tatal meu, in cele din urma dintr-un domn a ajuns servitor la o femeie capoasa,( care vrea sa se faca numai ce vrea si cum vrea ea) si nu are timp sa-si traiasca in liniste batranetea (el fiind vaduv, mama mea murind intr-un accident de masina). Problema cea mai importanta care se pune si pentru care eu va scriu este aceea daca exista vreo posibilitate ca tata, impreuna cu sora si cumnatul meu sa poata rezilia contractul cu batrana. Bineinteles ca nu vor nici un ban din ceea ce s-a consumat cu intretinerea batranei, ci doar sa scape de "doamna cu pretentii". In speranta ca cineva imi citeste s.o.s.-ul si poate sa-mi dea o lamurire, va multumesc.
o cale ar fi incetarea intretinerii vinzatoarei si, in acest fel sa-o determine, sa rezilieze contractul incheiat.
Daca nu va mai indepliniti obligatiile din contract, intretinuta poate solicita in instanta indeplinirea lor nu neaparat rezilierea.
Ce faceti daca instanta admite cererea?
~ Conținut șters la cerere ~
daniela63 a scris:

Bineinteles ca nu vor nici un ban din ceea ce s-a consumat cu intretinerea batranei, ci doar sa scape de "doamna cu pretentii".

Ca efect al rezolutiunii contractului pentru neexecutarea obligatiei de intretinere dreptul de proprietate al bunului beneficiarului intretinerii va fi redobandit de acesta, insa valoarea intretinerii prestate nu va fi restituita deoarece acest tip de contract are un caracter aleatoriu, iar intinderea obligatiei nu este cunoscuta( depinde de cat va trai beneficiarul intretinerii) .
o alta regula este ca , in lipsa acordului creditorului, debitorul intretinerii nu se poate libera de aceasta sarcina.
Mai este posibil , si aceasta ar putea fi solutia in cazul dvs., ca obligatia de intretinere sa se transforme intr-o suma in bani , atunci cand creditorul refuza intretinerea( executarea in natura a obligatiei). Si datorita imposibilitatii executarii in natura a obligatiei , datorita culpei debitorului, la cererea adresata instantei de creditor , instanta poate stabili prestarea intretinerii prin plata unei sume de bani, la intervale periodice. Aceasta modificare poate opera insa si prin simplul acord al partilor, iar in acest fel obligatia dvs. va fi indeplinita.
Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2010
ContSters47264, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transformarea obligatiei de intretinere intr-o obligatie de a da aurelia2009 aurelia2009 Bunicul meu are contract de intretinere in baza caruia unchiulmeu ar trebui sa-i presteze intretinere constand in mancare, imbracaminte, medicamente si alte ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere constantin pricope constantin pricope Socrii mei au vandutin anul 1997 casa uneia dintre fiicele lor in baza unui contract de v/c cu clauza de intretinere. In anul 2007 soacra mea a ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de intretinere cu uzufruct viager dorintopor dorintopor Buna ziua eu si sotul meu la intelegere cu o batrana din blocul in care locuim am facut un testament in urma cu 4 ani in anul 2012, in care ne-am luat ... (vezi toată discuția)