avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere

Socrii mei au vandutin anul 1997 casa uneia dintre fiicele lor in baza unui contract de v/c cu clauza de intretinere. In anul 2007 soacra mea a decedat.
Incepand cu anul 2010 cumnata mea, care avea obligatia de intretinere, a inceput sa-l neglijeze pe socrul meu, sa-l lase fara supraveghere si mancare, sa-i creeze diverse sicane.
Intrebare:
Ce pot face ceilalti copii ai socrului meu pentru a remedia situatia si daca nu reusesc pot, prin vointa socrului meu, sa anuleze contractul de v/c pe motiv de neindeplinire a obligatiei de intretinere ? Tinand cont ca soacra este decedata se va avea in vedere doar partea care ii revine socrului meu sau tot imobilul, avand in vedere ca nu s-a facut succesiunea tocmai datorita contractului de v-c.
Cel mai recent răspuns: constantin pricope , utilizator 08:11, 23 Noiembrie 2011
Doar batranul poate cere rezilierea contractului, el fiind creditorul obligatiei de intretinere.Obligatia de intretinere este una indivizibila si ca atare trebuie indeplinita corespunzator si fata de batran.
Puteati solicita rezilierea contractului de intretinere pentru cota parte ce va revine dupa mama decedata, alaturi de socrul dumneavoastra nemultumit de prestatia fiicei sale cu privire la obligatia de intretinere, doar daca puteati dovedi ca nu a fost respectata obligatia de intretinere in timpul vietii batranei decedate. In sens contrar numai socrul dumneavoastra poate solicita rezilierea acestui contract.
Poate exprimarea nu a fost corecta, dar am spus prin vointa socrului meu, deci el sa deschida actiunea in instanta, pentru ca el este cel care se plange ca nu mai este intretinut. Prin actiunea sa poate cere anularea contractului de v/c in totalitate sau numai pentru jumatate din imobil.
Daca in contract nu s-a prevazut ca ar fi vorba despre obligatii distincte, se poate cere rezilierea contractului in totalitatea lui.
Deci, In raport cu continutul contractului, obligatia de intretinere asumata de debitor are caracter de indivizibilitate cand este instituita in beneficiul mai multor creditori fara a se preciza ca este vorba de obligatii distincte pentru fiecare creditor, in functie de numarul si/sau valoarea bunurilor, obiect al contractului, dupa cum ele erau proprii ale fiecaruia dintre creditori sau comune. Intr-un asemenea caz, debitorul nu s-a obligat sa presteze doua intretineri distincte – corespunzator a ceea ce a primit de la fiecare din creditori – ci exista o singura obligatie indivizibila (art. 1058 C. civ.).
In cazul unei obligatii de intretinere indivizibile, cu mai multi creditori, debitorul nu si-a indeplinit obligatia atunci cand a satisfacut numai pe unul din creditori, deoarece obligatia indivizibila nu este susceptibila de executarea partiala, sanctiunea civila a rezolutiunii contractului ducand la restituirea tuturor bunurilor, obiect al contractului, indiferent carora si in ce proportii au apartinut fiecarui creditor .
Desigur ca lipsa intretinerii va trebui probata .

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere ale2012 ale2012 buna ziua.la contract de intretinere ma poata ataca copii bunicilor in instanta daca se face cu clauza ca am eu grija de ei si dupa moartea lor se poate ... (vezi toată discuția)
Rezolutiunea contractului de intretinere aandrra aandrra speta: doi soti au incheiat un contract de intretinere cu fiica lor si sotul acesteia. cei doi soti divorteaza. sotia doreste rezolutiunea contractului, ... (vezi toată discuția)
Contract intretinere - anulare contract de catre intretinator titip5 titip5 Buna ziua, Eu si sotul meu am incheiat un contract de intretinere cu socrul meu care a murit intre timp. In acest contract este precizat ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)