avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere

buna ziua.la contract de intretinere ma poata ataca copii bunicilor in instanta daca se face cu clauza ca am eu grija de ei si dupa moartea lor se poate intabula direct pe mine?nu ma pot ataca copii in instanta?#-o
Cel mai recent răspuns: ale2012 , utilizator 11:04, 7 Decembrie 2014
In calitate de mostenitori rezervatari se poate ataca contractul de intretinere.
Contractul de întreţinere este un contract cu titlu oneros, în temeiul căruia una din părţi transmite celeilalte proprietatea unuia sau mai multor bunuri, în schimbul obligaţiei pe care aceasta şi-o asumă de a-i presta, în natură, cele necesare traiului în tot timpul vieţii, fiind în acelaşi timp un contract aleatoriu, pentru că durata obligaţiei debitorului este în funcţie de durata vieţii creditorului, eveniment necert.
Prestarea întreţinerii, în sarcina debitorului, este obligaţia de a face, cu caracter strict personal, care, în caz de neexecutare, determină rezilierea contractului respectiv.
În raport cu conţinutul contractului, obligaţia de întreţinere asumată de debitor are caracter de indivizibilitate când este instituită în beneficiul mai multor creditori, fără a se preciza că este vorba de obligaţii distincte pentru fiecare, în funcţie de numărul şi/sau valoarea bunurilor – obiect al contractului, după cum ele erau proprii ale fiecăruia dintre creditori sau comune. În acest caz, deci, debitorul nu s-a obligat să presteze două întreţineri distincte, corespunzător a ceea ce a primit de la fiecare din creditori, ci există o singură obligaţie indivizibilă.
În cazul unei obligaţii de întreţinere indivizibile, cu mai mulţi creditori, debitorul nu şi-a îndeplinit obligaţia atunci când a satisfăcut numai pe unul din creditori, deoarece obligaţia indivizibilă nu este susceptibilă de executarea parţială, sancţiunea civilă a rezoluţiunii contractului ducând la restituirea tuturor bunurilor – obiect al contractului, indiferent cărora şi în ce proporţii au aparţinut fiecărui creditor .
Ultima modificare: Duminică, 7 Decembrie 2014
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
nu am inteles nimica da va multumesc pentr raspun

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere constantin pricope constantin pricope Socrii mei au vandutin anul 1997 casa uneia dintre fiicele lor in baza unui contract de v/c cu clauza de intretinere. In anul 2007 soacra mea a ... (vezi toată discuția)
Rezolutiunea contractului de intretinere aandrra aandrra speta: doi soti au incheiat un contract de intretinere cu fiica lor si sotul acesteia. cei doi soti divorteaza. sotia doreste rezolutiunea contractului, ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere definire ionut nedelcu ionut nedelcu BUNA ZIUA. MA NUMESC NEDELCU SI AM SI EU O SPETA DACA MA POATE AJUTA CINEVA.... MULTUMESC ANTICIPAT. IMPREUNA CU SOTIA AM AJUNS LA O DOAMNA IN VARSTA DE CARE ... (vezi toată discuția)