avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Prescripție acțiune în raspundere civila delictuala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Prescripție acțiune în raspundere civila delictuala

Buna. As avea o intrebare! Mama mea in 13.08.2010 a suferit un accident de mașină,vinovatul de producerii accidentului fiind celălat sofer,mama fiind pasager.in urma acestuia i-a fost grav afectata mana stanga,rezultând o leziune de nerv radical. S-a intervenit chirurgical de 5 ori in perioada de 2010-2015 ,insa mana nu si-o poate folosi decat foarte putin . In anul 2015 le-a intentat proces firmei asiguratoare si șoferului care a provocat accidentul. A primit sentinta favorabilă ,care includea despăgubirile aferente cheltuielor spitalicești ,daune morale si compensatie la pensia de boala(aceasta fiind 640 ron). In urma apelului formulat de firma asiguratoare sentinta a fost anulată integral. "Admite excepția prescriptia actiunii si in ceea ce priveste pretențiile ulterioare datei 10.12.2012 si pentru pretențiile ulterioare datei 30.09.2011. Respinge integral acțiunea in raspundere civila delictuala formulată de reclamanta in contradictoriu cu paratii ..... ca fiind prescrisa.obilga intimata...la plata catre apelanta....a sumei de 4734,15 lei cheltuieli de judecata in apel. Definitivă"
As dori sa stiu daca mai este vreo cale de atac si daca este corecta sentinta. Multumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2018
andreeaandreea, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:30, 5 Octombrie 2018
Este posibil sa se fi prescris.
La o prima vedere asa si pare.
In astfel de cazuri trebuie studiat dosarul si hotararea instantei pentru o analiza foarte atenta.
Sfatul meu este sa nu declarati apel decat daca va lamuriti clar cum sta situatia.
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Totusi nu putem sa intelegem cum a fost posibil ca sentinta sa fie favorabilă si la apel sa se realizeze faptul ca s-a prescris. Ne asteptam,oarecum ,ca ar fi posibil să fie schimbată,partial,sentinta,dar anularea ei integrala e greu de inteles.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Este posibil sa se fi prescris.
La o prima vedere asa si pare.
In astfel de cazuri trebuie studiat dosarul si hotararea instantei pentru o analiza foarte atenta.
Sfatul meu este sa nu declarati apel decat daca va lamuriti clar cum sta situatia.

Avocatul dvs ce parere are?
Faceti cu el un bilant al situatiei si eventual apelati la un tert pentru o consultatie si un aviz exterior.
Demos, utilizator
Probabil că asta va fi solutia. Este foarte ciudat ,avand in vedere faptul ca firma asiguratoare contesta suma lunară,care completează pensia de boala. La primul termen al apelului s-a emis o adresa la fostul loc de munca ,care sa ateste veniturile realizate pe un post similar. La primul termen de judecata nu au observat ca s-a prescris fapta , apoi lucrurile iau o intorsatura de 180 de grade. De aceea cautam răspunsuri si aici ,eventual mai este cineva care o trecut printr-o experienta asemanatoare.

Demos a scris:

Avocatul dvs ce parere are?
Faceti cu el un bilant al situatiei si eventual apelati la un tert pentru o consultatie si un aviz exterior.

Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspunsurile pe hotarari pronuntate nu se pot gasi pe forum.deoarece trebuie analizata hotararea si actele de la dosar.
Generic termenul este de 3 ani pe prescriptie.
Pot exista insa detalii care sa schimbe lucrurile dar acestea doar din dosar se pot observa de avocat.
Cum.aveti sanse mici sa se schimbe ceva trebuie sa va lamureasca avocatul care cunoste cazul.
Ca sa va preia un studiu de caz un alt avocat ar insemna sa se analizeze tot dosarul cu tot ce este in el cu tot ce s-a judecat si cu toate argumentele expuse in proces.

Daca deja s-a judecat apelul situatia este si mai complicata.
Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Perimare intr-un proces civil Pot initia un nou proces referitor la o cauza de constatare a proprietatii asupra unui teren, daca nu s-a judecat in decurs de un an (proprietarul nu si-a ... (vezi toată discuția)
Motivare proces - refuz chemare in garantie a asiguratorului! interesant! poate cineva sa ma ajute? zaharia_bogdan zaharia_bogdan Buna ziua, Acest subiect are legatura cu postarea anterioara in legatura cu accidentul in care am fost implicat, eu fiind vinovat, pentru care am fost dat ... (vezi toată discuția)
Condamnat pentru inselaciune- apel/fapta prescrisa? danychelu danychelu Buna am un dosar penal pentru inselaciune pentru care prima instanta mi-a dat 1 an cu executare , pe data de 15 aprilie 2015 pentru o fapta comisa in anul ... (vezi toată discuția)