stiti cumva in baza carei reglementari legale se poate intocmi un contract de comision intre o PF neautorizata si un SRL ?
Nu cumva acel SRL, prin contract, ii acorda calitatea de comerciant PF neautorizate acest lucru nu este interzis de lege ?
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Consider ca, avind in vedere prevederile art.1534 C.civ. ("mandatul este fara plata cand nu s-a stipulat contrariul"), precum si pe cele ale art. 405 C.com., incheierea propriu-zisa a contractului de comision (desi poate imbraca si forma unui mandat cu plata, contract eminamente civil) nu presupune existenta calitatii de comerciant sau necesitatea autorizarii persoanei fizice. Calitatea de comerciant se dobandeste prin efectuarea de fapte de comert. Inceperea efectuarii propriu-zise a unor asemenea fapte determina incadrarea acestora in fapte de comert.
Mai mult, art.3 Cod com. prevede: " Legea consideră ca fapte de comerţ::
3.Contractele de report asupra obligaţiunilor de Stat sau a altor titluri de credit circulând în comerţ;
4. Cumpărările şi vânzările de părţi sau de acţiuni ale societăţilor comerciale;
.......
7. Întreprinderilede comisioane, agenţii şi oficiuri de afaceri"
Am enumerat respectivele art. de lege si am selectat cu subliniere acele puncte din lege, tocmai pt. a arata de ce incheierea contractului nu este altfel decat permisa, mai ales ca nici codul comercial nu defineste incheierea unor asemenea contracte ca fapte de comert (ar fi precizat la pct.7 la fel ca la pct.3 al art.3).
Acelasi aspect juridic al momentului incheierii actului il are in vedere si pct.4, cand scrie "Cumpărările şi vânzările..." (vezi si art.1294 si 1295 C.civ.).
"Per a contrario", modul de stabilire a faptelor de comert, asa cum este el redactat de legiuitor la pct. 7 C.com. are tocmai in vedere efectuarea de fapte si acte concrete de manifestare a "intreprinderii" iar nu momentul incheierii contractului.
Desi incercarea mea de a explica si intemeia juridico-doctrinar, prin interpretarea mai multor prevederi legale ce reglementeaza domeniul completindu-se, afirmatiile mele (si ale unor colegi de mai inainte), poate sa para cam...greoaie si usor exagerata, s-a vrut si sper sa fi reusit, a fi concludent-explicativa.
@ ANGHELBIA: In internet scrisul cu litere mari inseamna a tipa. Va rog sa nu mai scrieti asa, sa nu postati mesaje consecutive si sa cititi regulamentul de postare in acest sens: www.avocatnet.ro/content/tag...
Cu alte cuvinte, asa cum v-au sugerat si colegii ceilalti: nu puteti incheia in aceste conditii un astfel de contract fara respectarea prevedrilor legale.
Un contract de comision cu PF neautorizata se poate intocmi avand la baza si o prevedere din codul fiscal legea 571/2003 dupa cum urmeaza:
Art. 78. - (1) e) venituri primite de persoanele fizice din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele care sunt impozitate conform cap. II si conform optiunii exercitate de catre contribuabil. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.
Deci legea prevede modalitatea de impozitare a acestei categori de contracte.
Daca gresesc interpretarea va rog frumos sa corectati.
Eu nu cred ca art. 78 invocat de " andreiro" se refera la contractul de comision care a fost enuntat la inceputul discutiei.
Subscriu la ce a scris Andreea
Comis voiajor
Faneegean
Conform terminologiei juridice ,va rog sa-mi dati si mie definitia unui comis voiajor.Este o persoana fizica autorizata sau neautorizata?Sau poate fi si ... (vezi toată discuția)