avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contract de comision persoana fizica neautorizata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contract de comision persoana fizica neautorizata

stiti cumva in baza carei reglementari legale se poate intocmi un contract de comision intre o PF neautorizata si un SRL ?
Nu cumva acel SRL, prin contract, ii acorda calitatea de comerciant PF neautorizate acest lucru nu este interzis de lege ?
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ezPTCro , utilizator 12:07, 14 Februarie 2012
respectivul text din codul fiscal se refera la contracte care prin natura lor sunt civile. or, in situatia enuntata, contractul de comision avea o certa natura comerciala.
in orice caz, faptul ca ambele categorii de contracte sunt supuse impozitului pe venit nu are relevanta.
noi nu vorbeam despre modul d eimpozitare a venitului, ci despre legalitatea incheieriiunui asemenea contract comercial in lipsa autorizarii ca PFA.
Daca vorbim insa de sanctiune, desigur ca se poate incheia un contract comercial si sub denumirea de contract civil, si numai o instanta poate alazila natura sa juridica si poate hotari daca este intr-adevar comercial sau civil.
In practica nu se intra totusi in atatea detalii.
ideea este ca in cazul unui control sa nu primiti vreo amenda ca nu v-ati autorizat ca PFA sau vreo alta sancitune ... fiindca dupa parerea mea in cazul desfasurarii unei activitati comerciale (ca cea de comisionar) este obligatorie autorizarea ca PFA.

Buna ziua!
Sunt inginer de profesie si intentionez sa colaborez cu o firma din Italia in modul urmator:
Eu promovez produsele firmei prin mail si anunturi iar clientii identificati comanda produsele in Italia , intrand in posesia acestora prin serviciul de curierat rapid sau posta.
Eu voi fi platita cu un procent din valoarea comenzilor efectuate de clientii adusi de mine.
Acest mod de lucru se va desfasura continuu , in sensul ca eu voi promova in mod sistematic produsele dar, poate intr-o luna apar clienti , poate nu , sau poate trec 2-3 luni pana apare un client...
Ma confrunt cu urmatoarele probleme , pe care rog pe cine stie sa mi le lamureasca:
- Ce tip de contract sa stipulez intre mine si firma din Italia ( m-ar interesa varianta cea mai simpla din punct de vedere fiscal) si ce obligatii fiscale am eu sau firma platitoare?!
- Cine intocmeste contractul si in ce limba?! Exista vreo reglementare juridica prin care trebuie sa intocmeasca contractul firma platitoare? In cazul in care exista , atunci contractul va fi intocmit in lb.italiana tradus si in lb. romana? Va trebui ca fiecare partener sa aiba cate 1 ex. in romana si 1 ex in italiana?
- In ce mod se schimba situatia daca eu trimit in Italia certificatul meu ( copie legalizata?) de rezidenta fiscala?
- Se poate stipula in contract clauza de esclusivitate pentru Romania ? Pentru a nu obtine aceasta vreun client gasit de mine , dar care contacteaza direct firma?!
Eu as dori un tip de contract care sa-mi permita si alta activitate , pentru cazul in care ma voi angaja cu contract individual de munca in Romania. In situatia in care vor ,,navali" multi clienti( ceea ce nu prea cred , produsele fiind vorba de produse pentru echipamente industriale) , voi deschide o firma proprie si toate aceste contracte le voi gestiona direct eu, printr-un PFA sau SRL , dar aceasta e alta discutie.
Deocamdata atat, astept un raspuns competent cat mai urgent.
Multumesc!
Eu ca si firma vreau sa platesc persoane fizice pentru reclama si comisioane din vanzare spatilor de reclama ONLINE . Nu am prea inteles exact , pana la urma pot face un contract de comision , sau publicitate pt plata , cu pers fizica , retin 16 % si ii virez la stat , dar nu se stie daca e legal sau nu ?

In loc sa ne lamurim pana la urma ne incurcam mai mult , tot nu este clar si pur si simplu se interpreteaza de la caz la caz.

Surpriza din Codul fiscal: Pentru toate contractele civile prevazute de Codul Civil, contributiile sociale se retin la sursa
14 Februarie 2012

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...

alte pareri ? pentru ca raspuns inca nu am primit la :

Eu SRL platesc pers fizice Neautorizate pentru reclame online, si comision dinvanzarea spatilor publicitare si traficului online.
1. inafara de 16% imp pe profit din ce le platesc altceva mai trebuie sa retin?
2. in caz ca DA , si am peste 1000 pers la care fac plati de la 50 de lei pana la mii de lei , va trebui sa calculez pt fiecare 50 lei alte contributii ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de agent karissa karissa se poate incheia contract de agent de intermediere pentru alte activitati decat cele din domeniul asigurarilor? (vezi toată discuția)
Comis voiajor Faneegean Faneegean Conform terminologiei juridice ,va rog sa-mi dati si mie definitia unui comis voiajor.Este o persoana fizica autorizata sau neautorizata?Sau poate fi si ... (vezi toată discuția)
Poate o pf sa incheie un contact de prestari servicii/comision? Dumitru_Eugen Dumitru_Eugen Buna ziua, Poate o persoana fizica sa incheie un contract de prestari servicii? (Situatia este urmatoarea: de curand datorita costurilor prea mari am decis ... (vezi toată discuția)