avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Suprafete utile diferite pentru apartamente de acelasi ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Suprafete utile diferite pentru apartamente de acelasi fel

Intr-un bloc de 16 locuinte este posibil ca pe un tronson pe care se gasesc apartamente cu 2 camere sa aiba suprafata utila diferita desi apartamentele sunt identice?
Ce se intampla daca unul din acesti proprietari a daramat o debara si a marit bucataria? Suprafata utila se micsoreaza sau ramane la fel? Stiu ca pare ciudata intrebarea dar asa se reflecta situatia in realitate.
As putea solicita asociatie de proprietari recalcularea/reactualizarea suprafetelor utile stiind faptul ca sumele repartizate pentru suprafetele comune se fac pe baza suprafetei utile a fiecarui apartament?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:13, 7 Octombrie 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
stiind faptul ca sumele repartizate pentru suprafetele comune se fac pe baza suprafetei utile a fiecarui apartament

Afirmatia nu are acoperire legala
Sumele necesare pentru intretinerea si repararea partii comune din condominiu se repartizeaza functie de cota parte indiviza precizata in documentul de achizitie bun imobil
Intotdeauna exista diferente mai mari sau mai mici intre scripte=proiect tehnic,releveul tehnic si realitate,mai ales in cazul imobilelor executate pe anumite tehnici si cu anumite materiale de constructie
Modificarea,recompartimentarea apartamentului este posibila conform disp L nr 196/2018 numai cu respectarea unor conditii stricte si numai cu proiect tehnic,autorizatie de constructie,certificat de urbanism
Logic ca dezafectarea unor spatii,automat genereaza modificarea suprafetei utile
Repartizarea cheltuielilor se realizeaza functie de mai multe criterii-respectiv pe numar de persoanecare locuiesc sau desfasoara activitati in proprietati individuale,pe consumuri individuale,pe cota parte indiviza,pe beneficiari,pe consumatori tehnici,de alta natura
ynocentta a scris:

stiind faptul ca sumele repartizate pentru suprafetele comune se fac pe baza suprafetei utile a fiecarui apartament

Afirmatia nu are acoperire legala
Sumele necesare pentru intretinerea si repararea partii comune din condominiu se repartizeaza functie de cota parte indiviza precizata in documentul de achizitie bun imobil

Inca un raspuns eronat!
Cota-parte indiviză [c.p.i.] este un parametru calculat si nu preluat din alte documente.
Extras din art 2 lit l) din L196/2018: cotă-parte indiviză = cota-parte de proprietate comună forțată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual și este calculată ca raportul dintre suprafața utilă a proprietății individuale și suma suprafețelor utile ale tuturor proprietăților individuale din condominiu. [...]
In plus :
Articolul 5 În cazul modificării suprafeței utile a unei proprietăți individuale, toate cotele-părți indivize din condominiu se modifică proporțional.


andrei_70 a scris:


Ce se intampla daca unul din acesti proprietari a daramat o debara si a marit bucataria?


Articolul 34 (3) Modificările suprafețelor construite sau utile se comunică președintelui asociației de proprietari și organului fiscal local în termen de 30 de zile de la încheierea lucrărilor și se introduc în cartea tehnică a construcției și în baza de date a asociației, în vederea stabilirii consumurilor corespunzătoare cu noile suprafețe utile.
si
Articolul 37(4) Proprietarii din condominii au obligația de a depune la președintele asociației de proprietari fotocopii după autorizațiile de construire pentru executarea lucrărilor, eliberate în condițiile legii, în scopul recalculării suprafețelor utile și a suprafețelor construite.
(5) Orice modificare a proprietății individuale care necesită emiterea unei autorizații de construire/desființare, în conformitate cu legislația în vigoare, se aduce la cunoștința asociației pentru înscrierea în jurnalul evenimentelor din cartea tehnică a construcției, prin depunerea în copie a actelor de autorizare, a procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor și a planurilor din proiectul tehnic.


andrei_70 a scris:


As putea solicita asociatie de proprietari recalcularea/reactualizarea suprafetelor utile stiind faptul ca sumele repartizate pentru suprafetele comune se fac pe baza suprafetei utile a fiecarui apartament?

Puteti cere dar asociatia nu trebuie/poate face nimic fara ca proprietarul sa faca pasul anterior pt ca nu e abilitata pt asa ceva (sa masoare suprafete utile).
Abia dupa ce proprietarii depun documentele conform ce scrie mai sus :
Articolul 55(1) Comitetul executiv are următoarele atribuții:[...];
g) ia măsuri pentru recalcularea cotelor-părți indivize rezultate în urma modificării suprafețelor utile ale locuințelor sau spațiilor cu altă destinație din condominiu;
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Octombrie 2018
CipM, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ceea ce nu s-a scris pana acum, este ca debaralele intra in calculul suprafetei utile a unui apartament (va rog sa va uitati pe schita apartamentului si o sa constatati, negru pe alb acest lucru), asa ca existenta fizica a debaralei sau desfiintarea acesteia, nu afecteaza suprafata utila initiala a locuintei. Daca cei de la asociatie va trateaza cu o suprafata utila mai mare, ca efect a desfiintarii unei amarate de debara, atrageti-le atentia cu cele aratate de mine, mai mult, sa se uite pe schita apartamentului si o sa constatati ca suprafate debaralelor intra in componenta suprafeti utile.
In calculul SU a locuintei nu intra logiile, balcoanele, spatiile dintre usi, suprafata ocupata de sobe...
Asadar, mergeti la as. prop. si obligati-ii sa-si reconfigureze situatia, eventual cu compensarea sumelor incasate in plus pana acum.

Mult succes!
Da, dar pereții despărțitori nu intră.
Uite asa m-am trezit cu un vecin ca avea cu aproape 2mp mai mult desființând ba una ba alta. S-a descoperit cand a vandut si noul proprietar s-a prezentat cu actele.
Debaraua e nimic. Mai des se intampla ca desfiinteaza peretii spre balcoane si asta chiar conteaza la incalzire (necontorizata).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
CipM
O debara desfiintata este una, iar desfiintarea peretilor spre balcon este cu totul altceva, practic prin aceasta desfiintare, SU se poate modifica drastic.
Bun, sa vedem cum rezolva andrei_70 chestiunea - daca va avea amabilitatea sa ne comunice. Practic as. prop. nu are dreptul sa-i modifice SU in cazul desfiintarii debaralei. Sigur, chestiunea poate sa se complice in sensul ca cel care doreste desfiintarea unei debarale ar trebui sa aiba niste aprobari de la primarie, ceea ce nu este prea complicat, avand in vedere ca peretii debaralei nu sunt pereti de rezistenta...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)
Recalculare cota - parte indiviza de proprietate perjaecaterina perjaecaterina Buna seara . Ma confrunt cu o situatie ce doresc sa o supun atentiei dvs.pentru un raspuns competent. Conform contractului de vanzare-cumparare apartamentul ... (vezi toată discuția)
hotărâria nr.1364/2001 Cristina588 Cristina588 În anexa nr.6 la normele metodologice de aplicare a Hotărâri nr.1364/2001 _ Lista proprietarilor şi destinaţia spaţiilor din clădire la punctul C_ ... (vezi toată discuția)