avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Violenta domestica verbala, psihologica si emotionala ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Violenta domestica verbala, psihologica si emotionala in timpul divortului cu minori - ce e de facut?

Acum cateva saptamani am introdus divortul fara acordul sotului din culpa comuna (probleme grave in casatorie exista de cativa ani, fara nicio rezolvare). De cand sotul a aflat (desi ii spusesem ca vreau divort nu m-a luat niciodata in serios), si mai ales de cand a primit instiintarea (citatia?) de la tribunal, atmosfera din casa a devenit insuportabila.

Zilnic cand ajung acasa incepe scandalul, in fata celor 2 copii minori (sub 6 ani), pe care incerc sa ii protejez cat pot. Tipete, amenintari, jigniri si tot tacamul - toate pentru a ma convinge sa renunt la divort. Mi-a luat cheile de la masina comuna, a luat/ascuns actele copiilor, inclusiv pasapoartele (el si copiii au dubla cetatenie), si incearca sa imi taie orice legatura cu familia mea (dat parintii aflati in vizita afara din casa, interzis comunicarea lor cu copiii)
Totul a culminat weekendul asta cand ( inca) sotul a vrut sa plece de acasa cu copiii in orasul lui natal, la 400 km (unde are apartamentul parintilor). Doar promisiunea mea ca voi renunta la divort l-a facut sa renunte,..

Nu stiu ce sa fac. La divort nu pot renunta, mai ales acum, cand situatia a devenit atat de toxica. Cum am spus, seara de seara avem program de jigniri, tipete si amenintari.
As vrea sa plec de acasa cu copiii, dar avocata m-a avertizat ca nimic nu l-ar putea impiedica sa ia el apoi copiii (de la gradinita de ex, cand eu lucrez) si sa plece cu ei. Si il cred in stare, ar face orice sa ma raneasca.

Chiar nu e nicio solutie sa pot pleca cu copiii? ISau sa avem macar liniste? nteleg ca dreptul copiilor primeaza si ca poate fi un tata bun desi ca sot pt mine nu e bun, dar acum traiesc zilnic cu frica ca ma voi intoarce acasa si el si copiii vor fi plecati. Oricum actele copiilor sunt la el...
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:48, 9 Octombrie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prevalați-vă de un ordin de protecție, în temeiul art 23 din legea 217/2003!
Luați legătura cu un avocat să vă ajute dacă nu vă descurcați.

Avocat Tabrea Alexandru a scris:

Prevalați-vă de un ordin de protecție, în temeiul art 23 din legea 217/2003!
Luați legătura cu un avocat să vă ajute dacă nu vă descurcați.


Din pacate mi s-a spus ( de către avocata mea) ca atata vreme cat nu e abuz fizic si nicio dovada ( certificat medico-legal) e foartr greu de dovedit abuzul verbal si emotional. So violent fizic nu e ( mai sparge uneori o jucarie la furie, dar nu a dat in mine sau in copiii).

Deci intreb din nou: cum pot dovedi abuzul verbal/emotional (tipete gen "proasto", "idioato", "mama si-a pierdut mintile, mama nu mai gandeste clar" spus zilnic copiilor), constrangerile si santajul zilnic asupra mea, amenintarile ca pleaca cu copiii si n-o sa ii mai gasesc, cand nu am martori iar el refuza sa evaluez psihologic minorii?

Si mai important : cum il pot obliga sa imi dea actele copiiilor și cum ma pot asigura ca nu va pleca de acasa cu ei?

Sunt sincer la limita si disperata....
Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2018
anamaria_xyz, utilizator

Buna ziua,
Si eu sunt intr-o situatie asemanatoare doar ca in anumite momente am inregistrat jignirile pe care mi le aducea pe telefon, fara sa isi dea seama.
Inregistrarile au fost "fatale" pentru el si a fost evacuat din casa pentru o perioada de 3 luni.
Poate te ajuta. Oricum mie judecatorul de serviciu cand m-a sfatuit sa fac o cerere de protectie a spus ca si daca nu am castig de cauza atunci poate se sperie si macar nu mai face presiuni.
Si chemarea politiei si urmata de o plangere impotriva lui pentru agresiuni verbale si psihologice te ajuta ulterior daca faci cerere de protectie.
Sa ai grija de tine ca de la vorbe la fapte nu e o distanta prea mare (asa mi-a spus si mie judecatorul de servici care mi-a luat cerere de divort si apoi cererea de protectie).


Eu aș incerca!
Puteți solicita proba cu martori, mijloace tehnice, etc.
Nu pierdeți nimic încercând; în cel mai rău caz se respinge solicitarea.
Multumesc pentru idee, o sa incerc si cu ordinul de protectie (avocata mea e insa foarte pesimista ca o sa am succes fara dovezi "fizice").

Pentru a recupera actele copiilor, ce varianta am?

Alte discuții în legătură

Probleme in familie=va rog o solutie salvatoare daca aveti? cristinbc cristinbc Buna ziua, am o verisoara (locuieste intr-un sat de pe langa Campulung-Muscel) care s-a casatorit din dragoste cu un tanar pe care familia l-a acceptat greu ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, mă poate ajuta cineva, vă rog cu niste sfaturi! ... Lucia.. Lucia.. Bună ziua, mă poate ajuta cineva vă rog cu niste sfaturi! Sunt căsătorită de 6 ani și încerc să îmi salvez familia dar nu mai am nici-o opțiune! ... (vezi toată discuția)
Poate tatal obtine custodia copiilor daca mama pleaca de acasa?? 9765 9765 As vrea sa divortez am 3 copii dar imi e foarte frica sotul este foarte violent si nu o sa accepte sa divortam imi e si frica sa i spun ..ne ameninta de multe ... (vezi toată discuția)