V-as ruga sa imi precizati pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru a contesta o amenda rutiera.
Situatia pe scurt: am fost oprit de un politist, fara sa fi incalcat o regula de circulatie si fara sa precizeze vreun motiv pentru care am fost oprit. Mi-a cerut sa-i prezint actele, dupa care m-a pus sa virez maxim stanga, masina se afla in stationare, si mi-a transmis ca imi va suspenda talonul pentru ca sunt cauciucurile uzate peste limita admisa. In timp ce verifica actele, m-a intrebat daca bandoul de pe usa stanga spate ( este usor dezilipit) este urmarea unui accident ( raspunsul este nu). S-a deplasat catre masina si m-a rugat sa astept, iar cand a venit cu procesul verbal, m-am trezit cu doua amenzi: prima pentru cauciucurile uzate si a doua pentru o pata de rugina pe aripa stanga spate !!!?? Din pacate, fiind foarte surprins si grabit, am semnat PV-ul si nu am trecut ca am mentiuni,
Conform PV-ul amenzile pentru care am fost penalizat sunt;
art. 100 , alineat 1, punctul 6 - " conducerea unui autovehicul si tractor agricol sau forestier care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decat cele prevazute in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori sunt uzate peste limita admisa".
- art. 99, aliniat 1, punctul 18 - " conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu defectiuni tehnice, altele decât cele prevazute la art.102 alin.(3) lit.b) ori care are lipsa unul sau mai multe elemente de caroserie sau aceasta este deteriorata vizibil.
Mentionez ca autovehiculul este inregistrat pe persoana juridica ( talon + asigurare).
1. ce sanse am pentru in cazul unei contestatii ?
2, daca masina avea cauciucurile uzate peste limita admisa si reprezinta un pericol pentru siguranta circulatiei, de ce mi-a mai dat dovada de circulatie valabila pentru 15 zile ?
3. masina este proprietatea unei societati comerciale, de ce este trecut numele meu la contravenient si nu numele firmei pentru defectiuni ale starii masinii ? Nu ar fi trebuit sa fie trecut in PV si denumirea societatii, sediul si cod fiscal ? In procesul verbal nu este nici o mentiune ca masina apartine societatii, iar numele firmei nu este trecut in nici o rubrica.
3. in calitate de angajat, nu am competentele necesare pentru a stabili daca pneurile sunt uzate peste limita admisa. A cui este responsabilitatea ?
4. in acest caz de contraventie in aceasta situatie, politistul nu trebuie sa faca dovada ca pneurile erau uzate ? cu alte cuvinte daca am cauciucuri noi pe masina si politistul imi spune ca sunt uzate, sunt pasibil de amenda, fara nici o posibilitate de contestare ?
5. daca masina are RAR-ul si inspectia tehnica la zi, de ce ma mai amendeaza pentru defectiuni ce au trecut de inspectia tehnica ?
latka
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pasul este unul singur, depunerea unei plingeri contraventionale lajudecatoria mentionata in PV de contraventie. O puteti trimite si prin posta,cu confirmare de primire, daca sunteti sigur ca ati intocmit-o corect.
1. Sansele depind de cazul in sine si de cum va concepeti plingerea.
2. Masina nu avea grave deficiente la sistemele principale. Aveti posibilitatea (firma) sa remediati deficientele.
3. Soferul este vinovat de starea masinii pe care o conduce. Nu trebuia sa va urcati la volan.
4. Dati in judecata firma.
5. Aveti posibilitatea ca la plingere sa atasati probe prin care sa demonstrati ca acele cauciucuri nu erau uzate peste limita admisa.
6. Inspectia tehnica se face la un interval foarte mare in raport cu ce se poate intimpla cu masina in perioada respectiva. Cauciucurile,de exemplu,pot fi schimbate ori de cite ori doriti. Puteti dovedi ca aceste cauciucuri erau pe masina la data efectuarii inspectiei tehnice, in acea stare de uzura ?
1.- Sansele de castig depind de probele ce se administreaza la dosar
2.- Uzura peste limita maxima a pneurilor prezinta un risc foarte mare privind siguranta circulatiei rutiere. Cum a stabilit politistul ca uzura cauciucurilor este peste limita maxima? Ochiometric (in acest caz situatia este grava), avea un aparat de masura (m-as mira ca politistul este dotat cu un asemenea instrument) sau pneurile prezentau indicatoare de uzura maxima?
3.- Procesul verbal de contraventie se incheie pe numele persoanei care conduce autooturismul in momentul constatarii contraventiei. Pentru recuperarea amenzii plangerea contraventionala trebuie s-o faceti impotriva politiei si a firmei care este proprietara autoturismului.
3 bis - In calitate de conducator auto puteati sa apreciati uzura pneurilor si sa aduceti la cunostinta conducerii firmei (chiar in scris) acest aspect. Responsabilitatea stabilirii uzurii reale a pneurilor si inlocuirea acestora, daca era cazul, revine firmei.
4.- In plangerea contraventionala solicitati ca politia sa faca dovada uzurii pneurilor.
5.- Nu puteti dovedi ca autoturismul era echipat cu aceleasi pneuri la data efectuarii ITP-ului si la cea a incheierii procesului verbal de contraventie.
ing. Ioan Ciobanu