avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Am o fetita de 3 ani si doresc ajutor financiar din partea tatalui fetitei.nu am foat casatoriti a recunoscut copilul la starea civila fiind pe numele lui si vrea pensie alimentara.ce demersuri trebuie sa fac?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:22, 9 Octombrie 2018
Formulați acțiune solicitând pensie de întreținere în temeiul art 529 și urm Cod Civil.
Buna ziua,
Daca nu intelege sa isi ajute de buna voie copilul va trebui sa-l dati in judecata solicitand pensie alimentara.
Dupa ce obtineti sentinta va adresati unui executor judecatoresc.
Raportati-va si la autoritatea parinteasca ( exclusiva sau comuna ), ca modalitate de exercitare a drepturilor parentale.

Instanta de judecata poate sa dispuna ca dumneavoastra sa exercitati autoritatea parinteasca, avand in vedere dezinteresul manifestat de fostul concubin, in procesul de crestere si educare a minorului.

Instanta de tutela are in vedere principiul preeminentei interesului superior al minorului, interes ce are intaietate, dincolo de conflictele care survin intre parinti.

De asemenea, solicitati ca locuinta minorului sa fie stabilita la dumneavoastra.

Instanta de judecata va dispune obligarea paratului la plata unei pensii de intretinere, in favoarea minorului, in cota procentuala de 2 5% din veniturile nete efective, venituri constante, de la data intoducerii actiunii civile.

Pensia poate fi platita si retroactiv, pentru cei trei ani anteriori sesizarii instantei de judecata.

Fostul concubin poate solicita stabilirea unui program de vizitare, in intervale de timp determinate, respectand programul prestabilit al minorului.

Nu va raportati doar la pensia de intretinere in proces, aveti in vedere si celelalte institutii aplicabile.




Nu sunt sase mari sa obtina autoritate comuna in conditiile dezinteresului. in pus, mai pierde si bani si efort inutil.
Cereti autoritate comuna, locuinta la dv. si pensie in bani. Gasiti pe net modele sau cautati un avocat pentru redactare. Sper ca stiti ca dl. are venituri, da?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot lua custodia fetiței? Ellyelisa Ellyelisa Am trăit în concubinaj 8 ani in urma caruia a rezultat o fetița de 7ani.Am plecat de acasă de la concubin pe motiv că nu ne mai înțelegeam.Cum pot lua ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor Adda1989 Adda1989 Buna ziua. As avea nevoie de cateva informatii va rog frumos. Situatia sta cam asa. La varsta de 16 ani am avut o relatie cu un baiat, am ramas gravida si acum ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Laurkaaa Laurkaaa Buna seara. Am un baiat de 11 ani pe care il cresc singura, tatal este plecat la munca in Anglia. As vrea sa il dau in judecata pentru pensia alimentara la ... (vezi toată discuția)