Sunt mama unui copil de aproape 3 luni. Eu cu tatal copilului nu suntem casatoriti. Tatal copilului este trecut in certificatul de nastere al copilului.
Situatia e in felul urmator: eu cu tatal copilului nu ne intelegem si ne certam des. Eu as vrea sa iau copilul si sa plec acasa la parintii mei, dar el ma ameninta ca daca plec ma va denunța pentru răpirea minorului si va veni oriunde as fi sa imi ia copilul si ca nu ma va lasa sa il mai vad.
As dori sa stiu, daca eu plec cu copilul de acasa; ce consecințe as putea avea din punct de vedere legal si ce drepturi ar avea el in privința aceasta.
Puteți pleca împreună cu bebelușul oriunde considerati ca sunteți linistitita, protejata și ajutata.
La vârsta aceasta, copilul este dependent de dvs, probabil îl și alăptați și sunteți în concediu de creștere. Nu exista infracțiunea de care va ameninta concubinul și nu are șanse la acest moment( din cele expuse de dvs) ca minorul sa rămână la domiciliul sau.
Trebuie sa va adresați instantei de judecata și sa solicitati ca domiciliul copilului sa fie stabilit la dvs iar tatăl sa achite pensie de întreținere și eventual sa aibă un program de câteva ore de vizita cu copilul.
Contactați un avocat care sa va sprijine în acest demers și sa discutați în detaliu toate aspectele juridice referitoare situației dvs.
Va puteti adresa instantei de judecata, solicitand ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun.
Daca exista motive temeinice (alcoolism, boala psihica, executarea unor pedepse privative de libertate, orice alte situatii de risc pentru minor ) , instanta de judecata poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie una exclusiva.
Astfel, in cazul autoritatii parintesti exclusive, dumneavoastra veti lua deciziile majore din viata minorului.
Instanta de judecata va stabili ca locuinta minorului sa fie la dumneavoastra.
Daca tatal va solicita, se va stabili un program de vizitare.
Masurile sunt luate in acord cu principiul preeminentei interesului superior al minorului.