avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... POATE ITM-ul SA IA MASURI DOAR IMPOTRIVA ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

POATE ITM-ul SA IA MASURI DOAR IMPOTRIVA ADMINISTRATORULUI UNEI SOCIETATI???

Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Eu sunt asociat cu inca cineva intr-o societate de productie si suntem ambii administratori 50%. Printre altele suntem si in litigiu...in sensul ca am deschis un poces pentru retragerea mea din societate.
Intrebarea pe care doresc sa o pun este: Avand in vedere ca celalalat administrator foloseste ocazional angajatii societatii pentru lucrurile lui personale gen: dus oameni in padure la taiat de lemne, crapat de lemne, stivuit lemne in curtea societatii, etc. Mentionez ca societatea cu are nici o treaba cu lemenele. Lemenele sunt strict ale celuilalt administrator care le foloseste acasa iarna pentru incalzire. Dar nu imi convine ca societatea sa plateasca angajatii pentru altceva decat au fost anagajati. Daca fac o sesizare ITM-ului.....Acesta poate lua masuri doar impotriva administratorului.... ca nici sa ne dea amenda pe societate nu imi convine doar din caza faptului ca un asociat face doar ce-l taie capul. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:20, 9 Octombrie 2018
Daca sesizati ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data se va declansa o ancheta si se vor stabili conditiile in care desfasoara activitatea legata de lemne.
In functie de rezultatul anchetei, se pot aplica amenzi contraventionale persoanei in cauza ca si persoana fizica, independent de firma.
Inspectorii ITM pot constata, dupa caz, lipsa cod CAEN legat de lemne in activitatea firmei, lipsa sarcinii de seviciu pentru lucratori legata de taiatul lemnelor (nementionata in fisa de post), perioada de timp in care se desfasoara activitatea de taiat lemne, echipamentele tehnice utilizate in timpul lucrului la lemne, lipsa anumite autorizatii de lucru, prevazute de legislatie, lipsa instructiuni proprii si instruire lucratori in domeniul ssm pentru operatii legate de lemne, lipsa echipament individual de protectie pentru lucratori necesar prestarii activitatii legate de lemne, etc.
1. Potrivit Legii 108/1999, ITM-ul nu are competenta in verificarea codurilor CAEN mentionate in C.U.I. al unei societati, decat in anumite situatii.

Nerespectarea prevederilor refeitoare la “efectuarea de activitati de productie, comert sau prestari de servicii, dupa caz, fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege” constituie contraventie la Legea 12/1990.

2. ITM-ul are legatura cu nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . (lipsa incheiereii unui c.i.m., neplata salariului , nerespectarea dispozitiilor legale privind munca suplimentara, repausul saptamanal etc.)

In speta, sesizarea catre ITM trebuie sa se refere strict la domeniul de competenta al ITM-ului, mai sus mentionat.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

ITM-ul sanctioneaza persoana juridica supusa controlului si nu pe reprezentantii legali ai acesteia.
Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Comentariul meu (a se citi cu atentie ce poate stabili inspectorul ITM) are trimitere directa spre o eventuala munca la negru, in afara orelor de program stabilite in firma, chiar daca la plata se considera ca au lucrat in cadrul firmei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! lucrez la o fabrica de încălțăminte și e toxic, ... Adelaiuliana Adelaiuliana Bună ziua! Lucrez la o fabrica de încălțăminte și e toxic, patronul zice ca nu! Pot sa fac o sesizare undeva? Pt a ne oferii condiții de lucru, el dice ... (vezi toată discuția)
Raspuns evaziv al itm in urma controlului - efectuat, ca urmare a unei sesizari facute la itm Didi-30 Didi-30 Dupa sesizarea facuta la ITM pe puncte cu problemele de la locul de munca, am primit un raspuns foarte evaziv care cuprinde si urmatoarele: “ Privitor ... (vezi toată discuția)