avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am devenit de curând proprietar de apartament și mi ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am devenit de curând proprietar de apartament și mi sa cerut de la asociație o taxa de 70 de Ron pt schimbarea fisei cu evidenta apartamentului pe motiv ca să schimbat proprietarul. E normal??

Am cumpărat de curând un apartament și mi sa spus de către asociatia de la bloc ca trebuie plătită o taxa de 70 lei pt schimbarea fisei apartamentului de la evidenta asociației pe motiv ca să schimbat proprietarul. As dori sa știu dacă e normal asa ceva! Mulțumesc.
Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2018
Galeho76, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:38, 9 Octombrie 2018
Solicitati oficial presedintelui de asociatie sa va comunice temeiul legal pentru pretentie
Nu exista niciun temei legal pentru solicitarea unei astfel de taxe.

Intocmirea fisei apartamentului intra in atributiile adminstratorului din fisa de post si din Legea 196/2018 pentru tinerea evidentei cheltuielilor si a fondurilor de rulment/reparatii pe apartament.

Nu ati precizat cine din asociatie v-a solicitat taxa dar in mod sigur este vorba de administrator.

Solicitati in scris presedintelui asociatiei sa va comunice temeiul legal si documentul in care este precizata taxa pentru fisa apartamentului in cazul schimbarii proprietarului.

Cererea o faceti in baza art. 28 din L196/2018.

Articolul 28
(1) Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociației de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
(2) În vederea bunei informări a proprietarilor, asociația de proprietari amplasează la loc vizibil un avizier la care sunt afișate documente, în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(3) Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.
(4) În cazul în care președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociației de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv și cenzorul/comisia de cenzori. În situația nesoluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor prevăzute la art. 10.


Articolul 10
(1) Autoritățile administrației publice locale organizează în cadrul aparatului de specialitate al primarului un compartiment specializat în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari.
(2) Autoritățile administrației publice locale, prin compartimentele prevăzute la alin. (1), asigură, la cerere, informarea asociațiilor și proprietarilor din condominii cu privire la cadrul normativ privind organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari.
(3) Compartimentele prevăzute la alin. (1) informează asociațiile de proprietari cu privire la interdicțiile prevăzute în regulamentul local de urbanism sau în regulamentele de intervenție aferente zonelor de intervenție prioritară, aplicabile condominiilor, stabilite în cadrul programelor multianuale destinate creșterii calității arhitectural-ambientale a clădirilor, de reabilitare termică și de reducere a riscului seismic al construcțiilor existente, precum și cu privire la obligativitatea montării contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, conform legislației în vigoare.
(4) Compartimentele prevăzute la alin. (1) exercită controlul asupra activității financiar-contabile din cadrul asociațiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociației de proprietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturi pentru cheltuieli spatii comune shoni17 shoni17 Buna ziua! Firma care administrează blocul în care locuiesc a introdus pe factura de cheltuieli comune o poziție pentru înlocuirea unui \"reductor de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! pentru blocul in care locuiesc au inceput efectuarea ... MaBC MaBC Buna ziua! Pentru blocul in care locuiesc au inceput efectuarea lucrărilor de hidroizolare dupa ce multiple apartamente au fost profund afectate de apa ... (vezi toată discuția)
Buna seara , va rog frumos cine poate sa-mi spuna daca am dreptul ... maiadorina maiadorina BUNA SEARA , VA ROG FRUMOS CINE POATE SA-MI SPUNA DACA AM DREPTUL SA CER COPII DE PE STATUL DE PLATA AL ADMINISTATORULUI SI PRESEDINTELUI UNEI ... (vezi toată discuția)