avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... acordul vecinilor pentru parcare publica
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

acordul vecinilor pentru parcare publica

Buna ziua,

Va supun atentiei si va solicit ajutorul in lagatura cu urmatoarea problema: autoriatea publica locala (Primaria) doreste sa construiasca o parcare publica pe o lungime de 100ml, de-a lungul strazii. De-a lungul ei, parcarea ar fii dispusa la o distanta de 3-4m de un imobil proprietate privata.
Parcarea ar urma sa se construiasca practic prin defrisarea zonei/fasiei verzi de pe alinemantul strazii, practic este o fasie verde-domeniu public amenajata cu iarba si plantata cu pomi, lata de aprox. 9-10m, intre trotuar si drum/carosabil.
Conform hartii ANCPI, am vazut ca strada are numar cadastral si e in proprietatea publica (nu stiu exact daca a Primariei, a Consiliului Local sau a domeniului public al localitatii)
Legea 50/2001, spune ca acordul vecinilor este necesar în mai multe situaţii: la momentul în care se doreşte realizarea unor construcţii noi, care sunt amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata lor vecinătate, dar şi în cazul amplasării
de construcţii cu altă destinaţie decât cea a clădirilor învecinate
Tot din acceasi lege si a normelor de aplicare, inteleg ca acordul vecinilor e nevoie pentru ca în urma investiţiei noi pot fii create situaţii de disconfort generate de incompatibilităţi între funcţiunea preexistentă – in acest caz e spatiu verde plantat- şi cea propusă ori care fac referire la faptul că noua construcţie este incompatibilă cu caracterul şi funcţionalitatea zonei în care urmează să fie edicată, cauzele cele mai frecvente sunt cele legate de afectarea funcţiunii de locuit prin implementarea unor funcţiuni incompatibile datorită zgomotului, circulaţiei, degajării de noxe etc.
Deci, din punct de vedere legal, in aceasta situatie data, se impune acordul vecinilor in forma autentica pentru ca Primaria sa poata construi respectiva parcare?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 23:14, 20 Februarie 2019
parcarea ar fii dispusa la o distanta de 3-4m de un imobil proprietate privata.

Impedimentul pentru care se solicita acordul este acela ca dispzoitia in vigoare pevede distanta minima intre condominii si alte constructii de minimum 5 m de imobil
In situatia prezentata de dv in care parcarea urmeaza sa fie executata la distanta de 3 m de imobilul de locuit in comun,proprietarii de la parter vor fi evident prejudiciati de zgomot,noxe,etc
Va multumesc pt. raspuns. Speram ca Primaria sa re-considere planul in urma unor sesizari, din pacate nu e asa.
Ma gandesc ca va referiti la Ordinul MS 119/2014 este cam discretionar prin termenul 'condominiu', in cazul de fata este un imobil- casa individuala. Se aplica acceasi prevedere in cazul in care nu e condominiu (bloc)?
In mentiunile legii 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi:
ART. 18
(4) Schimbarea destinaţiei terenurilor înregistrate în registrul local al spaţiilor verzi se poate face numai pentru lucrări de utilitate publică, stabilite în baza documentaţiilor de urbanism, aprobate conform legislaţiei în vigoare.
(5) Este interzisă schimbarea destinaţiei, reducerea suprafeţelor ori strămutarea spaţiilor verzi definite de prezenta lege.
(6) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), este permisă schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi în vederea realizării unor lucrări de utilitate publică, astfel cum acestea sunt prevăzute de Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, republicată, altele decât cele privind construcţiile locuinţelor sociale, obiectivelor sociale de învăţământ, sănătate, protecţie şi asistenţă socială, organizaţiilor neguvernamentale, precum şi administraţiei publice şi autorităţilor judecătoreşti.

> deci lucrari altele decat construcţiile locuinţelor sociale, obiectivelor sociale de învăţământ, sănătate, protecţie şi asistenţă socială, organizaţiilor neguvernamentale, precum şi administraţiei publice şi autorităţilor judecătoreşti.

Am gasit pe net HCL-uri ale diverselor primarii, dadeau o hotarare prin care spuneau ca terenul x care e spatiu verde si inregistrat in registrul local al spatiilor verzi, ca se declara de utilitate publica de interes local pentru constructia unei parcari, In legea 33/1994 sau 255/2010 nu am gasit ca parcarea sa fie constructie de utilitate publica. Sau exista alte legi care definesc mai exact?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2019
Mi-oara, utilizator
casa nu se gaseste intr-o curte? nu exista gard?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Construire parcare pe spatii verzi AnaArm AnaArm Buna seara tuturor si multumesc anticipat celor care imi vor raspunde subiectului postat de mine. Ca trec direct la subiect este vorba de construirea unei ... (vezi toată discuția)
Distanta minima intre 2 constructii mihaipescar mihaipescar Buna ziua! M-ar interesa care este distanta minima la care un vecin de al meu (pers. juridica), si-ar putea construi o parcare, fata de blocul in care ... (vezi toată discuția)
Mansardare,deschidere de punct lucru firma. fa0303 fa0303 Sunt propietarul parterului unei case P+1,iar noii propietari ar dori sa si mai riidice un etaj sau sa mansardeze si totodata sa si deschida un cabinet ... (vezi toată discuția)