avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere din salariu - Delapidare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere din salariu - Delapidare

Buna ziua,in urma cu cateva zile la firma unde lucram am facut greseala sa dau unui client o anumita suma de bani sub forma de imprumut .Am anuntat firma de fapta facuta,a fost chemata politia,s au luat declaratii etc
Am fost dat afara si am semnat un angajament de plata cu managerul. Intrebarea mea este,ei au dreptul sa imi opreasca salariul aferent lunii trecute? Tinand cont ca nu am semnat nimic in legatura cu asta,doar un angajament de plata.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Octombrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 08:24, 11 Octombrie 2018
In baza angajamentului de plata nu se pot efectua retineri din salariu.

Fie au o hotarare judecatoreasca definitiva , fie acordul dvs.

Teoretic/practic va pot retine banii , dar asta nu inseamna ca si este corect/legal.
Daca ati semnat angajament de plata nu inseamna ca ati fost de acord sa platiti?
Adica va da salariul dar va ia banii conform intelegerii.
Cam asa vad eu ca se va proceda.
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1. In conformitate cu dispozitiile art. 169 alin. (2) C. muncii, angajatorul nu poate efectua retineri din salariu decat daca datoria salariatului a fost constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.

sau

2. In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.

Un astfel de acord, potrivit doctrinei, trebuie să cuprindă referiri la următoarele aspecte:
- Recunoașterea de către salariat a vinei cu privire la producerea prejudiciului;
- Detalii cu privire la prejudiciul produs;
- Evaluarea sau valoarea pagubei;
- Modalitatea prin care va fi recuperat prejudiciul (de exemplu, plata într-o singură tranșă, în rate, data la care se efectuează plata/plățile).
Nu am semnat nimic in legatura cu salariul.Am scris in angajamentul de plata doar ca eu am provocat o dauna firmei in valoare de X lei si ca voi plati acesti bani pana la data de 30.09.2021
Si nu era nimic mentionat despre salariu.Iar referitor la modul de achitare,nu se mentiona nimic .
O hotarare judecatoreasca nu are cum sa fie pentru ca nu a fost inca un proces.Fapta s a produs duminica trecuta adica pe data de 06.10.2018 iar eu ar trebui sa primesc salariul aferent lunii septembrie.
iulianiulian999, utilizator
Daca va opresc intregul salariu trebui sa ii dati in judecata.
Orice incalcare a drepturilor dvs. necesita o judecata.

Sa stiti ca nu prea megre cu bunul samaritean ca da toti banii unui sarac sau cu imprumut.
Poate daca dadeati toti banii la biserica mai se avea in vedere...

Dar, numai in carti am vazut sa ia cineva bani de la bogati si sa ii dea la biserica...
Si daca biserica ar afla ca sunt luati fara drept i-ar restitui pagubitlui...daca ii cere...

Daca nu i-ar cere ar trebui sa il ierte si pe cel care i-a dat...

Chestia cu imprumutul va necesita si avocat foarte bun ca sa iesiti bine la instanta penala.
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Lipsa inventar colega3 colega3 la inventar efectuat in luna mart. s a constatat o lipsa in val de 9000 lei. angajatorul vrea sa recupereze paguba de la fiecare angajat, emitand facturi pe ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca boban81 boban81 buna ziua.Am si eu o problema la servici.Lucrez la un magazin ca vanzator din anul 2006.De mai bine de un an sunt amenintat cu datul afara pentru ca treaba nu ... (vezi toată discuția)
În ce condiții și sub ce formă se poate penaliza un angajat care a deteriorat un bun al firmei, predat lui cu proces verbal? alingigi alingigi Buna ziua, In ce conditii si sub ce forma se poate penaliza un angajat care a deteriorat un bun al firmei predat catre el cu Proces Verbal. Exista o ... (vezi toată discuția)