Succesiune pentru un imobil scos la licitație în urma unei executări silite. Cum să procedăm? Nimeni nu știe să ne spună exact cum stau lucrurile și ce anume să facem mai departe
Problema e in felul urmator si as dorii un raspuns sigur si cat mai rapid.
Tatal meu a decedat recent. A avut ceva credit de la banci iar acum am aflat ca are trecut pe CF de la casa(parterul unei case) creante de la 2 executori.
Ca si bunuri ar fi doar acel parter de la o casa, care a mai si fost scos la licitatie dar nu cumpara nimeni un parter. Eu si fratele meu am dorii sa incercam sa contestam executarea silita caci ni sa spus ca ar fi sanse sa se anuleze datoria.
Executorul nu ne da detalii din dosarul de executie sau o copie dupa el fara certificat de mostenitor.
Problema este acum cu deschiderea succesiuni sau certificat constatator de mostenitor. Din moment ce sunt trecute pe CF acele executari notarul este obligat sa le treaca iar noi cand semnam suntem de acord si le luam la cunostiinta.
Cum putem proceda sa putem fi siguri 100% ca executorii nu vor venii sa recupereze datorie de la mine sau fratele meu avand in vedere sa zicem ca datoria ar fi 800mil lei (vechi) iar parterul acelei case sa zicem ca valoreaza 500. Daca executorul scoate la licitatie si vinde cu 500 parterul ce se intampla cu restul de 300 mil ? O sa vina sa recupereze banii de la noi ?
Nimeni nu stie sa ne spuna exact cum stau lucrurile si ce anume sa facem mai departe.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Moștenitorii legali răspund pentru datoriile și sarcinile moștenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporțional cu cota fiecăruia. Insa, daca spuneti ca datoriile sunt mai mari decat patrimoniul succesoral, mai bine nu acceptati mostenirea, decat sa va bateti cuie in talpi.
din ce am inteles datoriile la executori ar fi undeva la 800 mil la ambii. acel apartament nu cred ca valoreaza mai mult de 500-600.
Dar am inteles ca ar fi sanse sa se anuleze executarea. dar nu stiu pe ce cale sa o apucam
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Cum sa se anuleze executarea daca defunctul era dator si daca executarea este notata la cf?
Daca doriti sa va judecati, fie va judecati, fie cautati un avocat si va judecati. Alta cale nu exista.
O posibilitate ce ar sustine sansele de a anula executarea silita ar fi existenta unei asigurari de viata pentru creditele in cauza, pe care banca sa nu o fi activat, preferand sa mearga pe varianta executarii silite.
misulicus, asa cum vi s-a spus, daca acceptati mostenirea, veti raspunde pentru datoriile defunctului in limita mostenirii. Insa, daca acceptati mostenirea si incepeti dezbaterea succesiunii, timpul consumat, taxele platite, nu vi le da nimeni inapoi, asa ca ar fi bine sa va lamuriti cat de sigure ar fi acele sanse.
Aveti doua posibilitati:
- fie acceptati (expres sau tacit) mostenirea defunctului vostru tata (caz in care mosteniri activul si pasivul succesoral, adica parterul imobilului si datoriile tatalui);
- fie renuntati la mostenire (caz in care sunteti straini de mostenire si nu veti pati nimic).
Exista si posibilitatea sa anulati executarea silita.
Mai intai ar trebui sa studiati dosarul de executare pe motiv ca este perimata executarea, etc. (dar, fara a accepta mostenirea), apoi acceptati sau renuntati la mostenire.