avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Executare silita / mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Executare silita / mostenire

Buna ziua. Ma aflu in urmatoarea situatie:
Bunica a acumulat datorii la cheltuielile de bloc de circa 3000 ron si a fost actionata in instanta de catre asociatia de locatari pentru recuperarea datoriilor. Intre timp ea a decedat si in mod normal ar fi 2 mostenitori, eu si unchiul meu. Ce se intampla in acest caz, de la cine se recupereaza datoriile? Se scoate apartamentul la licitatie publica sau se pune poprire pe salariul mostenitorilor(nu cred ca ar fi corect din moment ce eu nu mai locuiesc acolo de aproximativ 2 ani si datoriile s-au adunat dupa plecarea mea). Mentionez ca succesiunea nu a fost dezbatuta, deoarece nu se pot intelege mostenitorii intre ei.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: babu2 , utilizator 20:25, 5 Mai 2014
Daca nu a fost dezbatuta succesiunea nu vor fi executati mostenitorii, pe de o parte, dar pe de alta parte, nici nu o sa scapati de respectiva datorie. Cine o sa intre in posesia imobilului o sa plateasca si datoria (mai bine o platiti de acum).
Buna ziua,

Vi se aplica art 687 Cod de procedura civila - Executarea împotriva moştenitorilor

Începerea executării contra moştenitorilor

(1) Dacă debitorul moare înainte de începerea executării silite şi se constată că nu există niciun moştenitor acceptant şi nici nu este numit un curator al succesiunii, la cererea creditorului ori a executorului judecătoresc, instanţa de executare va numi de îndată un curator special, până când va fi numit, în condiţiile legii, curatorul succesiunii, dispoziţiile art. 58 aplicându-se în mod corespunzător.

(2) În cazul în care moştenirea a fost acceptată şi există numai moştenitori majori, executarea silită va fi pornită împotriva tuturor, în afară de cazul în care numai unii dintre aceştia sunt chemaţi, de lege ori potrivit voinţei defunctului, să răspundă pentru anumite datorii ale defunctului. Dacă executarea silită este pornită contra tuturor moştenitorilor, aceştia vor fi citaţi, printr-o înştiinţare colectivă, făcută la locul deschiderii moştenirii, pe numele acesteia, cu excepţia cazului în care au ales, cu ocazia dezbaterii succesorale ori chiar ulterior, un alt domiciliu în vederea citării sau un reprezentant al acestora, după caz.

(3) Dacă între moştenitori sunt şi minori sau persoane puse sub interdicţie judecătorească, executarea silită nu va putea fi pornită decât după numirea reprezentanţilor sau a ocrotitorilor legali. Dacă însă după o lună de la moartea debitorului sau de la punerea sub interdicţie judecătorească nu a fost numit reprezentantul sau ocrotitorul legal, creditorul sau executorul judecătoresc va putea cere instanţei de executare numirea unui curator special, până la numirea lui, dispoziţiile art. 58 aplicându-se în mod corespunzător.

Deci pana la urma daca acceptati mostenirea veti plati si datoria (cine accepta activul unei mosteniri accepta si pasivul acesteia).

Succes,
Datoria se va imparte intre mostenitori in functie de cota care le revine.
Pana se va finaliza procesul ptr succesiune datoria va tot creste astfel incit ar fi bine ca mostenitorii sa se inteleaga pe cale amibila si sa nu ajungeti in situatia sa nu mai aveti ce introduce in masa succesorala. Si cheltuielile de judecata tot mostenitorii le vor plati.
Nu vreau sa scap de datorie, eu as fi de acord sa o platesc eu cu conditia ca ulterior sa se vanda apartamentul sa ne luam fiecare partea si sa ne vedem de drum. Dar cum cu unchiul nu se poate vorbi, ma gandeam ca daca nu achit se va scoate la licitatie publica si astfel se va vinde.
De inteles pe cale amiabila nu poate fi vorba, iar de achitat nu avem nici unul mijloace.
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2014
babu2, utilizator
danafatol a scris:
(1) Dacă debitorul moare înainte de începerea executării silite şi se constată că nu există niciun moştenitor acceptant ...

Si daca debitorul moare inainte de introducerea actiunii ..??


danafatol a scris:
(2) În cazul în care moştenirea a fost acceptată şi există numai moştenitori majori, executarea silită va fi pornită împotriva tuturor ...

Si daca nu a fost acceptata ..??




babu2 a scris:

Nu vreau sa scap de datorie, eu as fi de acord sa o platesc eu cu conditia ca ulterior sa se vanda apartamentul sa ne luam fiecare partea si sa ne vedem de drum. Dar cum cu unchiul nu se poate vorbi, ma gandeam ca daca nu achit se va scoate la licitatie publica si astfel se va vinde.

Mai bine introduceti actiune in deschiderea mostenirii si valorificati superior apartamentul decat sa asteptati sa il execute te miri cine pentru 2 lei si sa nu mai luati nimic .. :))
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2014
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Tata decedat credit neachitat Mihaela Murgoci2017 Mihaela Murgoci2017 Buna seara, Tatal meu a decedat si are un credit dat catre firma de recuperari . Ce se intampla acum ? Multumesc (vezi toată discuția)
Restituirea creditului. ellak ellak O persoana X a obtinut un credit de la o banca din Romania .X a inceput sa achite ratele lunare( rata,dobanda,comisionul si asigurarea la firma de asigurari ... (vezi toată discuția)
Executare silita imobil- 2 soti proprietari, unul decedat andreistan andreistan Buna ziua, Un imobil este [b]detinut de sot+sotie, sotia a decedat anul trecut[/b], nu s-a facut succesiunea. Suntem asociatie de proprietari, suntem ... (vezi toată discuția)