Ce parere aveti despre responsabilizarea decidentilor politici? Cum ar trebui realizata?
Am nevoie de raspunsuri variate pentru un proiect( tip sondaj)
Mulțumesc!
cyan
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Exista mai multe variante, unele se pot spune, altele nu, cele care nu se pot spune, se subinteleg.
Una dintre variante ar fi participarea individuala la alegeri si nu pe liste comune. Pe lista intra toti lingaii sefului si atunci esti fortat sa ii votezi pe toti.
Prin participare individuala poti alege individul, chiar daca face parte dintr-un partid mai mult sau mai putin de stanga-centru-dreapta. in cazul in care a mai fost alesi, ii poti diferentia dupa realizari, proiecte de legi, etc.
Demos
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Dezbaterea va trebui structurata.
Discutia va trebui orientata in functie de nivelele de responsabilitate si de autoritate de decizie.
Ceea ce stimatul @cyan afirma este valabil la nivel oras, judet, regiune, national.
Alegerea facandu-se astfel in functie de proiectele folositoare colectivitatii DEJA realizate de catre diversii pretendenti la postul vizat (unul a facut un stadion, altul a facut 2 crese, o scola primara si un liceu, etc...).
Ramane alesului sa-si constituiasca echipa care si-o doreste cu oamenii in care el are incredere.
In caz de deceptie, sanctionarea in urne este posibila, este directa si rapida,
Cum vorbim de populatii importante, resursele umane si financiare nu vor lipsi.
La nivel local lucrurile stau cu totul altfel, proximitatea umana este mare, oamenii au crescut impreuna, ierarhiile au fost construite in timp, capacitatile fiecaruia sunt cunoscute.
Resursele umane si financiare sunt limitate.
In acelas timp locuitorii au nevoie de garantia ca functionarea administrativ teritoriala a satului, catunului, comunei este asigurata.
Locuitorii stiu ca un SEF fara echipa nu este decat un individ lambda.
La nivel local, "sefu" are nevoie de o echipa, ca sunt sau nu lingai, depinde de SEF!!!
Un adevarat manager trebuie sa stie ca lingaii ling in propriul folos si in nici un caz pt a munci din greu!
Un manager se va trezi deci r/d in fata unor impasuri multiple si nu va putea gasi pe plan local resursele (financiare si umane) necesare indeplinirii multitudinii de sarcini curente la care un primar trebuie sa faca fata.
Deci, managerul, daca nu isi alege cu precautiune si in functie de capacitati colaboratorii va esua in misiunea incredintata de catre alegatori.
Cum proximitatea este mare, sanctiunea este inca si mai rapida, locuitorii vor putea interpela alesul la poarta, pe drumul mare, la biserica, sau la garla.
Un alt factor uman ff important in micile comunitati este necesitatea de a se simti util si valorizat in cadrul comunitatii.
Acest lucru fiind valabil atat pentru manager (primar) cat si pentru echipa lui.
A fi pe lista candidatului X sau Y inseamna deci si pt membrii echipei prezentate de X sau Y un motiv de satisfactie personala si in acelas timp un angajament de a actiona in interesul comunitatii.
In final, urnele vor valida o dubla selectie, cea a alesului si cea a comunitatii.
Toate acest argumente imi permit sa afirm ca pe plan local este primordial ca alegatorii sa aiba posibilitatea de a alege in primul rand un manager si o echipa si numai dupa aceea un primar, un sef.
cyan
Moderator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Decidentii de la nivel local depind in foarte mare masura de cei de la nivel judetean si national.
Am avut un coleg, din pacate s-a prapadit acum vreo 2 ani, a fost ales de mai multe ori consilier local intr-o localitate apropiata de B, Comana din jud GR, au realizat multe lucruri pentru comunitate, au realizat un parc rezervatie naturala cunoscuta la nivel national si cred si international, localitatea este dezvoltata, au facut investitii, arata foarte bine, oameni gospodari. Tipul era super ok, il aveam in echipa mea si ii cunosteam capacitatea si profesionalismul, stateam de multe ori la discutii neconventionale, "rumegam" scena politica si saritul dintr-o barca in alta, intr-un mandat era ales pe lista unui partid de stanga, in urmatorul era intr-unul de dreapta, apoi iar de stanga, bai frate, iti schimbi opiniile dupa cum bate vantul? Nu, dupa cum vin banii de la judet, de la CJ!! Si asa am aflat, de la sursa, mecanismul "responsabilizarii decidentilor politici", para-n-daratul, daca nu esti in "echipa" celui de la judet, stai cu batzul in balta si mananci ce prinzi, cand prinzi, daca esti in echipa "care trebuie" si esti baiat de nota 10, a se intelege "procentul" si nu calificativul, primesti fonduri pentru dezvoltarea localitatii. Nu neaparat trebuie generalizat, exista si exceptii, in localitati care reusesc sa se autogospodareasca, sa nu depinda de decidentii de la nivelul ierarhic superior.
Din ce am observat de-a lungul anilor, cu cat bugetul local este mai mare, cu atat mai mult se cheltuie aiurea, dovada este capitala Romaniei. Iar motivarile cu atat mai idioate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Octombrie 2018 cyan, moderator
Aveti amara dreptate, cu cat tortul este mai mare cu atat mai multi sobolani se invita la ospat.
Coruptia facand parte din existenta noastra exemplele de comune autosuficiente in materie de gospodarire sunt proportional anecdotice.
Trebuie, dupa mine,mentionat si un alt fenomen indus de factorul coruptie, dupa 1989 politicul a mobilizat la nivel superior resursele pentru a putea clienteliza baza.
Deci, comunele s-au trezit fara resurse, dependente de ceea ce judetul vrea sa lase sa treaca in functie de culoarea locala a ochilor.
Deci, s-a aplicat vechea deviza sovietica a centralizarii in locul unei democratii participative!!!
Din pacate, exemplul dat de dvs, deci realismul politic local prin utilizarea sistemului in folosul direct al cetatenilor este "ca de obicei" minoritar.
Ceea ce valorizeaza cu atat mai mult decidentii care practica aceasta forma de realism politic.
cyan
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Am uitat sa precizez ca toti consilierii, indiferent de partid, practicau sportul saritului in barca "sponsorului", exemplul dat este un caz fericit, sareau dar si faceau in interesul comunitatii, iar din cate mi-a spus, si l-am crezut, ei nu profitau de conjunctura, dovada ca la inmormantarea lui a fost cam toata comunitatea, si era un simplu consilier. In schimb erau obligati sa returneze sponsorului o dijma. Iar practicile sunt arhicunoscute, firme "prietene", acte aditionale, a.s.o.. Asa cum spus anterior, nu trebuie generalizata perceptia publica precum ca "dom'le, sa fure si pentru ei, dar sa si faca ceva pentru popor!!". :))))
Ultima modificare: Duminică, 14 Octombrie 2018 cyan, moderator