avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurătorul îmi refuză despăgubirea pentru că nu ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurătorul îmi refuză despăgubirea pentru că nu am acordat prioritate, dar strada era cu sens unic. Conducătorul care circulă pe o stradă cu sens unic, dar pe sens opus, nu își pierde dreptul la prioritate?

În intersecția a două străzi cu sens unic eu aveam indicator cedează trecerea, m-am asigurat din partea din care circulau autoturismele, dar de pe sens opus - pe contrasens- a venit un autoturism și mi-a lovit bara din față. Șoferul și-a recunoscut vina și am completat amiabila. Conducătorul care circula pe o stradă cu sens unic, pe sens opus circulației, nu își pierde dreptul la prioritate? Societatea de asigurări refuză să îmi acorde despăgubiri pe motiv că nu am acordat prioritate.
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 19:23, 28 Octombrie 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie să formulați acțiune în instanță dacă asigurătorul refuză plata despăgubirii, luați legătura cu un avocat.
Desigur, primul pas ar fi formularea unei cereri de despăgubire către asigurător direct.
Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2018
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema este destul de delicata.
Dvs. fiind pe un drum fără prioritate aveti obligatia de a acorda prioritate vehiculelor care circula pe drumul cu prioritate. OUG 195/2002 și regulamentul de aplicare a acesteia nu reglementeaza problema prioritații (are sau nu are) unui autovehicul care circula neregulamentar pe un drum cu prioritate, dar pe sens interzis.
Prevăd aplicarea legii efortului minim, adică culpă comună în proporție de 50% - 50%, ceea ce după părerea mea nu este echitabil
ing. Ioan Ciobanu
Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2018
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Să presupunem că ați ajuns prima dată în intersecția "buclucașă"! Dumneavoastră nu aveați de unde cunoaște că-i o intersecție a două străzi cu sens unic (eventual demonstrați în instanță că aveați cunoștință de acest aspect)... de aici ambiguitatea "legii" în ceea ce vă privește, dar numai o acțiune civilă va clarifica acest aspect! Opinia mea personală este că totul depinde de cum veți demonstra "că știați că era o intersecție a două drumuri cu sens unic" și nu ce erau în fapt acele drumuri pentru o persoană neavizată, o intersecție de drumuri ce se supune unor anumite reglementări (aspectul încălcare "sens unic" al vinovatului îl puteați afla să spunem ulterior producerii evenimentului)! :)
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2018
icealinutza, utilizator
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

Spre consternarea Dvs. va spun ca Asiguratorul "vinovatului" are dreptate. Si, asta, nu din Legea RCA-ului, ci din legislatia rutiera.

Pe scurt: Dvs. intrati pe un drum cu sens unic iar, de pe contrasens, va loveste cineva. La capatul drumului Dvs., inainte de a intra pe celalalt drum, aveti semnul de cedeaza trecerea. Asadar, Dvs. sunteti vinovata. De ce? Pentru ca n-ati acordat prioritate si automobilului care circula pe contrasens.

Legiuitorul nu mai acorda vreun sens drumului "pe interzis", asa ca omul venea pe drum. Dvs. nu i-ati acordat prioritate. Punct.

Faptul ca v-a dat asigurarea lui nu a insemnat nimic. Asiguratorul lui nu are autoritate sa spuna daca sau nu s-au respectat legile circulatiei. Dar el v-a refuzat despagubirea. A facut-o corect, desi n-avea dreptul. In acest caz, Dvs. trebuie sa va duceti la politie, sa dati declaratie iar, in baza ei, Politia, ca SINGUR organ abilitat sa "decreteze" vinovatia unuia sau a altuia, va da un proces verbal. Cu el, va inapoiati la Asigurator si primiti autorizatia de reparatie.

Dar, in acest caz. eu, daca a-si fi in locul Dvs. NU m-asi duce la Politie deorece o sa va ridice permisul pe baza simplului fapt ca n-ati acordat prioritate.

Sfat: stati cuminte, invatati din aceasta intamplare pentru ca alta data sa n-o mai repetati si reparativa singura bara, pe banii Dvs.

Week-end placut,

Bogdan
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


'andreeaanghel22'
Cu tot regretul dar dvs. sunteti in culpa.
Domnul "Avocat Tabrea Alexandru" s-a cam grabit cu raspunsul domniei sale.
Legislatia rutiera spune foarte clar ca daca avem semnul STOP sau CEDEAZA TRECEREA acordam prioritate tuturor participantilor la trafic "DIN AMBELE SENSURI' Deci acolo nu avea importanta ptr. dvs. daca era sau nu un drum cu sens unic. Nu era treaba dvs. sa judecati asta.
Ganditi-va ca pe contra-sens pot circula multe autovehicule ( politie, ambulanta, pompieri, coloane oficiale si alte "girofaruri"). Si Gogu de la strungarie daca a intrat ca berbecul pe contra-sens ARE PRIORITATE. El va raspunde pentru fapta sa asa cum din pacate dvs. raspundeti ptr. faptul ca nu ati acordat prioritate.
Si da, daca va luati in texte cu aia de la politie riscati sa ramaneti si fara permis asa cum spunea mai sus " Broker_Asigurari".
Imi pare rau dar asa stau treburile
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Octombrie 2018
gigiz, utilizator

Alte discuții în legătură

Intersectie dirijata sau nedirijata - semnele de circulatie mdmilan mdmilan Daca intr-o intersectie o directie are semn de \"Cedeaza trecerea\", iar cealalta directie nu are niciun semn („Drum cu prioritate”, „Intersecție cu un ... (vezi toată discuția)
Articolul 57 - prioritate curiozitate curiozitate La iesirea de pe o straduta prevazuta cu indicatorul de \"cedeaza trecerera\" in una prioritara, cu sens unic de la dreapta la stanga, am avut accident cu o ... (vezi toată discuția)
Accident ciudat - culpa comuna dodacris dodacris Se intampla intr-un orasel din Ardeal In data de 4 martie. Un conducator auto, sa-l numim d-l \"A\", vireaza de pe drumul european E60 pe o strada adiacenta ... (vezi toată discuția)