avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident ciudat - culpa comuna
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident ciudat - culpa comuna

Se intampla intr-un orasel din Ardeal In data de 4 martie.
Un conducator auto, sa-l numim d-l "A", vireaza de pe drumul european E60 pe o strada adiacenta cu sens unic din directia opusa. Practic d-l "A" conducea pe sens interzis fara ca el sa stie acest lucru, neobservand indicatorul care ii interzicea accesul pe aceata strada.
Dupa, aproximativ 50 de metri masina d-lui "A" este izbita in partea laterala dreapta de catre o alta masina condusa de catre d-l "B" care venea de pe o alta strada.
Acum, ce este de lamurit.
Strada pe care circula ilegal d-l "A" era un drum cu prioritate.
Strada de pe care venea d-l "B" era un drum fara prioritate acesta avand si indicator STOP, a carui semnificatia nu a respectat-o intrand in coliziune cu autovehiculul condus de catre d-l "A".
La cererea unuia dintre participanti la incident vine Politia Rutiera, care la inceput declara verbal culpa comuna, apoi la inceperea intocmirii proceselor verbale se razgandeste si il declara vinovat pe d-l "A" sub motivatia "d-l "B" "nu avea obligatia de a se asigura si din partea din care venea d-l "A" deoarece in mod normal de acolo nu trebuia sa vina nici o masina avand in vedere ca acel drum era cu sens unic in cealalta parte..."
D-l "A" ii cere poltistului sa-i arate unde in codul rutier este precizat in care parte trebuie sa se asigure un conducator auto care intalneste semnul STOP si intrucat agentul nu gaseste o explicatie isi schimba din nou parerea declarand ca este culpa comuna si competand ca atare procesele verbale.
Ca participant activ al acestei tevaturi care a durat peste 3 ore v-as ruga respectuos sa-mi spuneti parerea d-voastra la urmatoarea intrebare:
Cine se face vinovat de producerea acestui accident?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 16:12, 6 Martie 2010
Culpa este comuna,astfel cum corect a fost retinuta in procesul verbal incheiat in urma"negocierilor"asupra legislatiei rutiere.
"A",circula pe contrasens,iar" B" nu s-a asigurat la indicatorul "STOP",neavand relevanta modul in care circula "A"
Eventualele avarii sau daune sunt produse din culpa fiecaruia dintre cei doi participanti la trafic
-intradevar este o culpa comuna,dar fiecare va fi incadrata la ceea ce a "neglijat" suportand consecintele.Din cate cunosc cel care a intrat pe interzis va ramane fara permis,iar minunatul domn B va platii o amenda contraventionala.Autovehiculele vor fi reparate pe asigurarea care si-o vor inmana unul-celuilalt.Asa as vedea eu lucrurile.
culpa comuna, niciunul nu a respectat semnificatia indicatorului. ( unul de stop si celalalt de interzis)
pentru d-l A ar exista sansa sa-si recupereze paguba, daca strada pe care a intrat nu avea montat indicatorul de acces interzis.
in bucuresti, cel putin, se face economie de indicatoare si trebuie sa deduci ca trebuie sa cedezi, sau ca ai acces interzis, sau ca semaforul e rosu sau verde...
Autoturismul condus de dl.A a fost lovit în partea sa dreapta. De aici se deduce că autoturismul condus de dl B venea din partea dreapta a autoturismului A. Implicit, se deduce ca autoturismul A venea din partea stanga a autoturismului B. de aici se deduce că sensul unic al străzii pe care circula autoturismul A era dinspre partea dreapta spre cea stânga a autoturismului B. Prin urmare, conducătorul autoturismului B a întâlnit indicatoarele "Oprire" şi "Obligatoriu la stânga". Din mesaj nu rezultă dacă conducătorul autoturismului B a întâlnit şi un indicator "Sens unic". Dacă da, conducătorul autoturismului B avea cunoştinţă că intră pe o stradă cu sens unic şi, teoretic şi legal, nu putea să întâlnească decât autovehicule ce veneau din partea sa dreapta. Conducatorul autoturismului B s-a asigurat spre dreapta. In momentul în care din partea dreapta nu se apropia vreun autovehicul conducatorul autoturismului B ia hotărârea să pătrunde în intersecţie. în acest moment conducătorul autoturismului B s-a uitat spre stânga, adică pe traseul pe care urma să-l parcurgă. În această situaţie conducătorul autoturismului B putea să vadă autoturismul A.
Dacă în intersecţie nu era amplasat un indicator "Sens unic" conducătorul autoturismului B nu avea de unde să stie că strada pe care pătrunde este cu sens unic şi din această cauză avea obligaţia de a se asigura atât din partea stânga cât şi din partea dreapta.
Nu neg faptul că conducătorul autoturismului A a încălcat normele ruriere circulând pe contrasens. Această faptă constituie o contravenţie.
Vinovat de producerea accidentului este conducătorul autoturismului B care nu a acordat prioritate de trecere autoturismului A întrucât avea posibilitatea observării acestuia.
După părerea mea nu poate fi vorba de o culpă comună.
Numai bine vă doresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Articolul 57 - prioritate curiozitate curiozitate La iesirea de pe o straduta prevazuta cu indicatorul de \"cedeaza trecerera\" in una prioritara, cu sens unic de la dreapta la stanga, am avut accident cu o ... (vezi toată discuția)
Constatare nedreapta sau cu interes? Otila Otila Buna ziua, Fiind si eu implicata, din nefericire, intr-un eveniment rutier..primul...din 8 ani de condus....as dori o parere cat mai realista si ... (vezi toată discuția)