Buna ziua!
Am o cladire cu curte cumparata pe societate. In acest moment nu o folosesc dar inregistrez cheltuieli cu amortizarea cladirii, amortizare liniara, pe durata a 600 luni (50 ani), fiind o casa de locuit.
As dori sa fac un contract de comodat cu o persoana, acesta persoana fiind interesata de spatiu de depozitare.
Intrebarea mea este:
In ce conditii se intocmeste contractul de comodat? Eu dau spre folosire cu titlu gratuit, fara a cere nici o rasplata. Nu inregistrez nici o alta chetuiala de natura intretinerii cladiri sau energie electrica. Neinregistrand venit, cheltuiala cu amortizarea ramane deductibila din punct de vedere fiscal?
Conform art. 21 alin. 3 lit. i din Codul fiscal, sunt cheltuieli cu deductibilitate limitata, cheltuielile cu amortizarea in conditiile art. 24 din acelasi act normativ. In principiu, conform acestora, sunt deductibile cheltuielile cu amortizarea constructiilor (mijloacelor fixe) care fac obiectul unor contracte de închiriere, concesiune, locaţie de gestiune sau altele asemenea, deci care aduc un profit.
Cu privire la amortizare este bine sa consultati si normele de aplicare a Codul fiscal.
Am citit si mai atent prevederile Codului fiscal si normelor de aplicare. Cata vreme contractul de comodat nu aduce venituri, dumneavoastra puteti sa efectuati amortizarea, din punct de vedere contabil. Fiscal, insa, nu o veti putea deduce, intrucat nu aduce venituri. Daca doriti sa deduceti chetuielile cu amortizarea, in conditiile Codului fiscal, atunci trebuie sa incheiati un alt contract, de exemplu de inchiriere.