avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1153 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Obligatii in urma unui contract de comodat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Obligatii in urma unui contract de comodat

Buna ziua!
Am o cladire cu curte cumparata pe societate. In acest moment nu o folosesc dar inregistrez cheltuieli cu amortizarea cladirii, amortizare liniara, pe durata a 600 luni (50 ani), fiind o casa de locuit.
As dori sa fac un contract de comodat cu o persoana, acesta persoana fiind interesata de spatiu de depozitare.
Intrebarea mea este:
In ce conditii se intocmeste contractul de comodat? Eu dau spre folosire cu titlu gratuit, fara a cere nici o rasplata. Nu inregistrez nici o alta chetuiala de natura intretinerii cladiri sau energie electrica. Neinregistrand venit, cheltuiala cu amortizarea ramane deductibila din punct de vedere fiscal?
Cel mai recent răspuns: Dida_Calita , utilizator 11:04, 12 Noiembrie 2009
Conform art. 21 alin. 3 lit. i din Codul fiscal, sunt cheltuieli cu deductibilitate limitata, cheltuielile cu amortizarea in conditiile art. 24 din acelasi act normativ. In principiu, conform acestora, sunt deductibile cheltuielile cu amortizarea constructiilor (mijloacelor fixe) care fac obiectul unor contracte de închiriere, concesiune, locaţie de gestiune sau altele asemenea, deci care aduc un profit.
Cu privire la amortizare este bine sa consultati si normele de aplicare a Codul fiscal.
Am citit si mai atent prevederile Codului fiscal si normelor de aplicare. Cata vreme contractul de comodat nu aduce venituri, dumneavoastra puteti sa efectuati amortizarea, din punct de vedere contabil. Fiscal, insa, nu o veti putea deduce, intrucat nu aduce venituri. Daca doriti sa deduceti chetuielile cu amortizarea, in conditiile Codului fiscal, atunci trebuie sa incheiati un alt contract, de exemplu de inchiriere.
Multumesc mult pentru raspuns. Asa gandeam si eu, de aceea am intrebat, ca sa fiu cat se poate de sigura, ca amortizarea nu este deductibila fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducerea cheltuielilor facute in baza unui contract de comodat todireanulaur todireanulaur Buna ziua, As dori sa stiu daca , potrivit codului fiscal si codului de procedura fiscala, sint deductibile cheltuielile cu investitiile facute asupra ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli pentru deducere impozit pe profit pauloo77 pauloo77 Am un SRL si am un contract de comodat pentru un sediu secundar intr-o locuinta personala P+1 in care nu locuiesc si nu am domiciliul acolo. Intrebare: Sunt ... (vezi toată discuția)
Cheltuiala deductibila avocati-amortizarea (pt autoturisme) marik0 marik0 Buna ziua, as dori sa stiu daca e cineva care stie exact, sau si mai bine, si-a dedus efectiv amortizarea pt un autoturism. Mai exact, sunt avocat stagiar ... (vezi toată discuția)