Spuneti-mi va rog daca angajatul are obligatia ca la angajare sau la intocmirea unui nou contract in cadrul aceleiasi unitati are obligatia de a plati analizele medicale.
Intrebarea o vizeaza pe mama mea care este asistent maternal si lucreaza in baza unor contracte pe durata determinata de 3 ani (asa spune ea - nu stiu sigur pentru ca teoretic perioada determinata la un contract este de maxim 24 luni). De curand i s-a intocmit un nou contract - cel vechi expirase - sau un act aditional nu stiu sigur. Ea zice "contract" si a fost obligata sa plateasca peste 200RON contravaloarea unor analize medicale.
Codul muncii spune la art.171, alin 5 ca "Masurile privind securitatea si sanatatea in munca nu pot sa detremine obligatii financiare pentru salariati".
Costul analizelor medicale fie de angajare, fie perioadice se suporta de catre angajator si niciodata de salariat.
Ar trebuie sa sesizeze Inspectia Muncii.
Va mai redau si din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.31 (1) Patronul va organiza la angajare si, ulterior, o data pe an, examinarea medicala a salariatilor, in scopul de a constata daca sunt apti pentru desfasurarea activitatii in posturile pe care ar urma sa le ocupe sau pe care le ocupa, precum si pentru prevenirea imbolnavirilor profesionale. Examinarea medicala este gratuita, iar cheltuielile ocazionate de examinare se vor suporta conform legii. Conditiile concrete urmeaza sa fie stabilite la nivel de unitate, cu consultarea sindicatelor.
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Regulile sunt valabile si pentru toti bugetarii? Mama mea este angajat al statului. In cazul in care le-a platit ea deja, ar trebui decontate de catre angajator?
Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National este valabil pentru toti angajatii si angajatorii indiferent daca sunt de stat sau ddin sectorul privat, asta inseamna ca aceasta prevedere mentionata de d-nul Valeriu se aplica si in cazul mamei dvs.
HG nr. 355/2007 modificata de Hg 37/2008, privind supravegherea sanatatii lucratorilor, prevede:
ART. 6 - Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, sunt obligaţi să respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.
ART. 7 - Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
ART. 8 - (1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, promovarea sănătăţii la locul de muncă.
Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca prevede:
Art.7 alin. (6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu trebuie să comporte în nicio situaţie obligaţii financiare pentru lucrători. (in caz contrar, amenda este de la 3500 la 7000 lei).
Art. 13. - În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajării; (in caz contrar, amenda este de la 4000 la 8000 lei)
Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se face de catre inspectorii de munca.
Medicina muncii
liviu f
Buna ziua.
Am o firma cu doi angajati (vinzatoare in magazin de haine). Este obligatoriu sa am (firma) un contract sau o colaborare sau altceva de ... (vezi toată discuția)