avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept proprietate imobil construit între soți
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept proprietate imobil construit între soți

Bună ziua,
Am un teren achizitionat înainte de căsătorie cu banii tatălui meu. Pe terenul respectiv eu și soțul meu vrem să ne construim o casă însă întâmpinăm dificultăți în procesele de autorizare și construcție și mă gândeam să vindem terenul respectiv și să cumpărăm o casă deja construită în zonă. Momentan dacă ne încăpătânăm să construim acolo eu aș deține terenul în vreme ce casa ar fi bun comun. Dar în cazul în care vindem terenul și achiziționăm împreună un imobil în cadrul căsătoriei care ar fi perspectivele în cazul unui divorț?

Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsuri și vă stau la dispoziție pentru detalii suplimentare.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:27, 16 Octombrie 2018
Va trebui sa va preconstituiti o proba din care sa rezulte faptul ca imobilul cumparat in timpul casatoriei a fost achizitionat cu banii obtinuti din vanzarea terenului ( care este bun propriu), caz in care si imobilul cumparat cu acesti bani, va fi tot bun propriu, temeiul juridic fiind art. 340 lit.g din Codul civil.
Aveti nevoie de existenta unei astfel de probe, pentru ca in eventualitatae unui divort, va fi mai dificil sa dovediti faptul ca imobilul respectiv a fost cumparat cu bani proveniti din vanzarea unui bun propriu.
Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2018
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Bună ziua și vă mulțumesc pentru răspuns. Ce presupune obținerea acestei probe? Să fac mențiunea în contractul de achiziție al imobilului, declarație la notar sau ?
Buna ziua,

Puteti face aceasta mentiune in contractul de vanzare -cumparare al imobilului.
In contractul de vanzare-cumparare perfectat se poate mentionata ca o parte din pret este reprezentata de suma de bani dobandita cu titlu de pret prin instrainarea terenului.

In acest mod, in eventualitatea unui partaj, puteti demonstra aportul financiar al dumneavoastra, la plata pretului, asa incat sa se determine corect cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.

Ceea ce caracterizeaza proprietatea devalmasa este faptul ca niciunul dintre coindivizari nu are individualizata o cota -parte ideala, abastracta , matematica din dreptul de proprietate.

Cota-parte din dreptul de proprietate este determinata in functie de aportul financiar avut la plata pretului.

In vederea impartelii instanta de judecata are in vedere urmatoarele criterii : sumele de bani investite la plata pretului, situatia locativa a fiecaruia dintre soti, sumele de bani avansate la plata impozitelor si a taxelor aferente, actele de conservare si administrare efectuate de fiecare dintre soti.

Sotul dvs poate da o declaratie notariala pe proprie raspundere in care mentioneaza ca o parte din pret a fost platit prin vanzarea unui teren .

Succes!


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vinzarea unui bun cumparat cu banii obtinuti din vinzarea unui bun propiu petravram petravram Buna ziua. Am cumparat un bun, in timpul casatoriei, cu banii obtinuti din vinzarea unui teren, bun propiu, cumparat inaintea casatoriei.[b] Intrebare : Pot ... (vezi toată discuția)
Veniturile si momentul achizitionarii bunurilor la partaj Sergiu92 Sergiu92 Buna ziua, va rog sa-mi dati o informatie: In cadrul partajului conteaza marimea venitului si aportului la achizitionarea bunurilor. Inteleg importanta ... (vezi toată discuția)
Impartire apartament prima casa divort gabipopescu2001 gabipopescu2001 Buna ziua, Am achizitionat impreuna cu sotia un apartament prin Prima Casa.Parintii mei au vandut o proprietate si mi-au dat banii cu care am achitat jumatate ... (vezi toată discuția)