avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile de concediu medical, nelplatite de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile de concediu medical, nelplatite de catre angajator

Salut! Ma confrunt cu o situatie destul de dificila, si as avea nevoie sa fiu lamurit daca se poate. Luna trecuta am avut parte de un accident la locul de munca, in urma caruia am ajuns la urgente cu mana si piciorul lovite. Am primit 9 zile de concediu medical. La plata salariului, cele 9 zile de concediu medical, nu mi-au fost platite, pe motiv ca, "nu ai fost angajat 6 luni la fostul loc de munca si nu ai cotizat la CAS, iar noi nu iti putem plati zilele de concediu" Mentionez ca la actualul loc de munca, lucrez de 2 luni, inainte am lucrat o luna, cu carte de munca, si am terminat anul acesta si facultatea(asta daca ajuta ceva legat de cotizare). Ce este de facut? Unde trebuie sa ma adresez? Suma pe care ar trebuie sa o iau pe cele 9 zile de concediu, nu este una colosala, insa cosider ca este o nedreptate, si nu as vrea sa ramana asa. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:01, 17 Octombrie 2018
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
Multumesc pentru raspuns. Deci cu cei de la HR, eu nu mai am ce discuta sa inteleg, trebuie sa ma adresez direct Casei de asigurari de sanatate? Sau trebuie sa le comunic legat despre articolul 47, 48 si 49?
Puteti sa le comunicati si lor textele de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema concediu medical Alpha Bravo Alpha Bravo Buna ziua, In data de 25 Februarie 2019 m-am angajat la o firma din localitate, la care am activat până in data de 4 iulie 2019. In luna iunie am fost ... (vezi toată discuția)
Concediu medical veromada veromada Buna ziua, Eu am fost in concediu medical in luna 02.2020, sapte zile ( cinci zile lucratoare). Ca si prestatii ( stagiu de cotizare) in evidenta Casei de ... (vezi toată discuția)
Neplata concediului medical beldie beldie Cum se face plata certificatului medica, lunar de angajator sau dupa recuperarea sumelor de la Casa Nationala de Sanatate? Am un caz in familie, accidentul s-a ... (vezi toată discuția)