avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... suspendarea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

suspendarea contractului de munca


Buna ziua. Cautand niste solutii pentru o problema am intrat si pe acest site si am vazut ca cei care au nevoie de sfaturi, de ajutor aici le primesc si de aceea as vrea sa va expun problema mea, cu speranta ca voi gasi, cu ajutorul dumneavoastra raspunsul:
- la inceputul lunii septembrie, la sotul meu la serviciu a aparut o problema: sotul meu fusese in concediu de odihna, iar la 4 zile dupa ce s-a intors la serviciu a fost sunat de catre unul dintre manageri si i s-a spus ca va avea cateva zile libere, fara a i se preciza de ce, chiar daca el a cerut explicatii. Ulterior a aflat ca unul dintre colegi a fost prins sustragand niste bunuri din cadrul firmei si ca el si inca 3 colegi au fost trimisi in libere deoarece erau banuiti ca ar fi furat si ei. Au durat cam 4 zile pana cand au fost chemati la serviciu si au fost instiintati ca le-au fost suspendate contractele si ca sunt chemati la comisia de cercetare dispciplinara intr-o saptamana. Pana aici totul a fost ok, legal si sa zicem corect.Au fost si la respectiva cercetare disciplinara ( unde tin sa mentionez ca au fost amenintati ca nu se vor mai intoarce la respectivul loc de munca, si unde au fost pusi sa aleaga: " ori va dati demisia, ori continuam ancheta".) unde bineinteles ca si-au sustinut nevinovatia si au ales sa se continue ancheta. Dupa inca 3 zile au fost chemati la serviciu si au primit decziile cum ca sunt nevinovati, ca nu au incalcat regulamentul de ordine interioara si ca nu au savarsit nicio abatere.
Problema este urmatoarea: au astepta sa ia salariile si bineinteles ca bonurile de masa nu li s-au dat ( asta probabil este corect pt ca nu au fost prezenti la serviciu), dar li s-a dat si salariul mai mic, aproape cu jumatate. Din cate stiu si din cate am citit in codul muncii actualizat in 2009, lucrurile ar trebui sa stea altfel:
"ART. 52 - Suspendarea din initiativa angajatorului

(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:

a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;

b) ca sanctiune disciplinara;

c) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;

d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

e) pe durata detasarii.

(2) (OUG 65/2005, modificata apoi prin Legea de aprobare 371/2005) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara, platindu-i-se, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului."

Poate nu am inteles eu bine ce este scris aici, sau poate mai sunt si alte substraturi....problema este ca as vrea sa stiu daca ei au procedat corect in momentul in care le-au dat angajatilor salariul pe jumatate si daca nu, ce se poate face in aceasta situatie.va multumesc anticipat!
#-o
Cel mai recent răspuns: fubball , utilizator 09:49, 10 Decembrie 2009
Da, aveti dreptate, daca in decizie s-a mentionat nevinovatia angajatilor, atunci este aplicabil alin 2 al art 55 Codul muncii:
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi c), dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară, plătindu-i-se, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului

Observati insa, ca aceasta despagubire se acorda in temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, nu in temeiul normelor dreptului muncii.
Ca urmare, nefiind un drept salarial nu se acorda ca salariu ci separat.
Cred ca sotul dvs si colegii ar trebui sa faca o solicitare in scris pentru acordarea acestei despagubiri, sa o depuna la societate cu nr de inregistrare. Daca primeste cumva un raspuns negativ, se poate adresa instantei pentru obtinerea acestei despagubiri.
Cu despagubirea e alta problema...conteaza si nu prea...pe mine ma intereseaza sa i se plateasca corect salariul.Si asta as vrea sa stiu: angajatorul a procedat corect in momentul in care i-a taiat din salariu si nici nu i-a dat c/v bonurilor de masa dupa ce a fost declarat nevinovat?
ai deschis 2 topicuri cu acest subiect, vezi si celelalt ce raspunsuri are si indicat ar fi sa stergi un topic, altfel ametim.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
ContSters42179, utilizator
Celalat topic a fost inchis, discutia poate continua aici.

In opinia mea, lucrurile stau asa:

1. pe perioada suspendarii contractului de munca in timpul cercetarii disciplinare, angajatul nu merge la servici si normal - nu i se plateste salariu.
Acest lucru este perfect legal si in spiritul legii.

2.daca s-a constatat nevinovatia prin decizia finala, pe perioada suspendarii se naste dreptul la despagubire in cunatumul salariul pe care l-ar fi primit in aceste zile in care nu a prestat munca si a altor drepturi cum ar fi c/v bonurilor de masa.

Deci normal, despagubirea trebuie sa va intereseze, pentru ca pe perioada suspendarii nu se acorda salariu pentru ca nu se presteaza munca.
Transchiere de pe topicul inchis pentru a putea urmari corect subiectul:
1. Exista o decizie de suspendare? Daca da atunci "daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara, platindu-i-se, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului."
Daca angajatorul refuza se poate adresa instantei de judecata.
2. Daca nu exista un document legal care sa ateste suspendarea sau macar motivul pentru care a stat acasa, atunci se pare ca este fie in fara plata fie nemotivat, astfel se justifica diminuarea salariului. Trebuia sa se prezinte la serviciu pana primea un document in baza caruia era obligat sa nu se prezinte la serviciu.

Alte discuții în legătură

Suspendarea contractului de munca fubball fubball Buna ziua. Cautand niste solutii pentru o problema am intrat si pe acest site si am vazut ca cei care au nevoie de sfaturi, de ajutor aici le primesc si de ... (vezi toată discuția)
Despagubire conform codul muncii . art 52 malin1 malin1 Buna Ziua, Doresc sa ma lamuresc cu un aspect de care se loveste sotia mea. In momentul in care si-a dat demisia de la vechiul loc de munca, urmand a ... (vezi toată discuția)
Suspendare contract munca baiatu1976 baiatu1976 Acum aproximativ am avut o altercatie ( el m-a injurat si eu am ripostat impingandul )cu unul din angajati si el s-a dus la politie si a depus plangere . De ... (vezi toată discuția)