avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1134 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... despagubire conform Codul muncii . art 52
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

despagubire conform Codul muncii . art 52

Buna Ziua,
Doresc sa ma lamuresc cu un aspect de care se loveste sotia mea.
In momentul in care si-a dat demisia de la vechiul loc de munca,
urmand a merge la o firma de acelasi gen si bineninteles concurenta, i-a fost suspendat contracul de munca in vederea cercetarii disciplinare pentru ...nimeni nu stie ce. Chemata la comisie s-a prezentat cu un avocat. La comisie nu i-a fost prezentat nici un act, ci doar verbal i s-au adus acuze ca ar fi dat secrete de munca catre noua firma ( bineinteles ca nu se pune problema). Fara a arata nimic in scris, au afirmat ca au un raport al unui client al firmei, dar ca nu-l pot arata si nu vor nici sa dea nimic in scris sotiei mele desi ea a depus in doua randuri cerere sa i se inmaneze actele pentru a se putea apara. Totul la comisie a fost un circ in care s-au facut de ras. Dupa 7 zile au chemat-o si i-au dat in scris ceva de genul : "...:in urma cercetarii disciplinare nu s-a dispus nici o sanctiune impotriva D-voastra" in care nu declara daca este sau nu gasita vinovata:O, si au refuzat sa ii dea o copie a procesului verbal de incheiere..,.asa cum prevede legea, dandu-i totodata si actul de incetare CIM cu art87/7=demisie, valabila cu data inmanarii. Acum , conform
ART. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
............... .
(2) in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara, platindu-i-se, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.

---------------- eu inteleg din ultimul aliniat ca in cazul nevinovatiei este obligatoriu sa ii dea o despagubire in cuantum de un salariu. A depus o notificare in acest sens, dar la data cand s-a dus sa ia drepturile de pe perioada cercetarii, i-au dat doar doua zile in loc de sapte ( motivul , calcul gresit al zilelor de concediu pe ultimii 5 ani #-o). Bineninteles ca de fiecare data, atunci cand i-au inmanat ceva, au trimis "sclavul de la RU" ei facandu-se nevazuti, adica nu numai responsabilitate zero, ci si .... . In sfirsit: dupa unii salariul despagubire nu e obligatoriu, dupa altii este,.... . Nu mai pricep eu romaneste din art 52????, este de mers in instanta?, caci eu nu i-as lasa pentru modul magaresc de operare...
Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2014
malin1, utilizator
Cel mai recent răspuns: malin1 , utilizator 20:04, 8 Octombrie 2014
Este de mers in instanta pentru recuperarea despagubirii.

Este obligatorie acordarea despagubirii egale cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului sotia dvs.
Deci este vorba despre un salariu despagubire - in afara drepturilor salariale de pe perioada suspendarii?
Multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea contractului de munca fubball fubball Buna ziua. Cautand niste solutii pentru o problema am intrat si pe acest site si am vazut ca cei care au nevoie de sfaturi, de ajutor aici le primesc si de ... (vezi toată discuția)
Se plateste salariatul pe perioada cercetarii disciplinare? lavinia_buciumas lavinia_buciumas buna ziua as vrea sa ma ajutati va rog sa imi spuneti daca pe parcursul cercetarii disciplinare salariatul trebuie platit chiar daca acesta nu s-a prezentat ... (vezi toată discuția)
Suspendare contract de munca in lipsa de dovezi si explicatii Biancaradoi Biancaradoi Buna ziua,ma numesc X si sunt din Calafat,judetul Dolj. Lucrez ca responsabil de sectie de 11 ani la firma [editat] . In data de 24.10.2013 o muncitoare din ... (vezi toată discuția)