Buna Ziua,
Doresc sa ma lamuresc cu un aspect de care se loveste sotia mea.
In momentul in care si-a dat demisia de la vechiul loc de munca,
urmand a merge la o firma de acelasi gen si bineninteles concurenta, i-a fost suspendat contracul de munca in vederea cercetarii disciplinare pentru ...nimeni nu stie ce. Chemata la comisie s-a prezentat cu un avocat. La comisie nu i-a fost prezentat nici un act, ci doar verbal i s-au adus acuze ca ar fi dat secrete de munca catre noua firma ( bineinteles ca nu se pune problema). Fara a arata nimic in scris, au afirmat ca au un raport al unui client al firmei, dar ca nu-l pot arata si nu vor nici sa dea nimic in scris sotiei mele desi ea a depus in doua randuri cerere sa i se inmaneze actele pentru a se putea apara. Totul la comisie a fost un circ in care s-au facut de ras. Dupa 7 zile au chemat-o si i-au dat in scris ceva de genul : "...:in urma cercetarii disciplinare nu s-a dispus nici o sanctiune impotriva D-voastra" in care nu declara daca este sau nu gasita vinovata:O, si au refuzat sa ii dea o copie a procesului verbal de incheiere..,.asa cum prevede legea, dandu-i totodata si actul de incetare CIM cu art87/7=demisie, valabila cu data inmanarii. Acum , conform ART. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
............... .
(2) in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara, platindu-i-se, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
---------------- eu inteleg din ultimul aliniat ca in cazul nevinovatiei este obligatoriu sa ii dea o despagubire in cuantum de un salariu. A depus o notificare in acest sens, dar la data cand s-a dus sa ia drepturile de pe perioada cercetarii, i-au dat doar doua zile in loc de sapte ( motivul , calcul gresit al zilelor de concediu pe ultimii 5 ani #-o). Bineninteles ca de fiecare data, atunci cand i-au inmanat ceva, au trimis "sclavul de la RU" ei facandu-se nevazuti, adica nu numai responsabilitate zero, ci si .... . In sfirsit: dupa unii salariul despagubire nu e obligatoriu, dupa altii este,.... . Nu mai pricep eu romaneste din art 52????, este de mers in instanta?, caci eu nu i-as lasa pentru modul magaresc de operare...
Va multumesc anticipat