avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare contract de munca in lipsa de dovezi si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare contract de munca in lipsa de dovezi si explicatii

Buna ziua,ma numesc X si sunt din Calafat,judetul Dolj. Lucrez ca responsabil de sectie de 11 ani la firma [editat] . In data de 24.10.2013 o muncitoare din sectie de care raspund a sustras un pulover si a fost descoperita de catre firma de paza. Am fost chemata sa dau declaratii,deoarece respectiva persoana a spus ca mai multe femei au furat. Nu este prima data cand dispar haine din sectie si am anuntat de fiecare data ca nu sunt toate bucatile care trebuiesc ambalate. Pe data de 11.12.2013 am fost chemate sa ne spuna ca trebuie sa ne luam un concediu pentru ca ei o sa inceapa investigatiile. Eu dupa aceasta am fost la ITM Dolj unde am depus o plangere pentru ca nu primisem nimic la mana ,niciun act, iar,coincidenta la 2 zile am primit de la firma o instiintare ca suntem suspendate,eu si inca 4 fete de pe data de 11.11.2013 pana pe data de 12.12.2013Intre timp am fost chemate la politie sa dam declaratii,iar dupa am primit acasa o instiintare de la Parchet ca suntem nevinovate si ca nu au dovezi,si dupa am primit d la firma ca trebuie sa ne prezentam sa ne reluam activitatea pe 09.12.2013. Am fost azi,si mie si unei colege ni s-a zis ca daca mai vrem sa lucram acolo trebuie sa ocupam postul de femeie de serviciu iar celelelate 3 femei au revenit in sectia unde am lucrat anterior pe posturile lor. Eu am refuzat si am zis sa imi dea somaj si nu au vrut si au zis sa astept cateva zile pana ii comunica patronului italian. Mentionez ca in timpul in care am stat acasa pe baza de stres am suferit o alergie si am luat tratament peste tratament. Eu consider ca mi s-a facut o nedreptate. Astept raspunsul dvs. Multumesc anticipat. O zi buna.
Ultima modificare: Luni, 9 Decembrie 2013
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:48, 9 Decembrie 2013
Buna ziua,

In ceea ce priveste suspendarea contractului dvs de munca, angajatorul avea acest drept.
Potrivit art. 52 din Codul Muncii Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
a)pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;
b)în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;
În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară şi i se plăteşte, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.

Referitor la reluarea activitatii dvs, in cazul in care s-a constat ca sunteti nevinovata trebuie sa va reluati activitatea in aceleasi conditii si in plus sa vi se plateasca o despagubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
Angajatorul nu poate sa va mute pe un alt post decat cu acordul dvs sau numai daca in urma cercetarii disciplinare s-a dispus ca sanctiune retrogradarea din fucntie dar numai pentru o durata ce nu poate depasi 60 zile.

Trebuie sa verificati si actele care s-au emis in cadrul cercetarii disciplinare dispusa de angajator. Acesta avea obligatia sa va comunice o decizie in uram efectuarii cercetarii disciplinare, alta decat cea pe care ati primit-o de la Parchet.

Puteti sa actionati in judecata angajatorul in situatia in care v-au fost incalcate drepturile si puteti solicita si daune morale.
Conform art. 49 alin. (2) din codul muncii: suspendarea c.i.m. are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala catre acesta.
Conform art. 52 alin. (1) litera (b) din codul muncii, angajatorul poate suspenda contractul individual de munca al salariatului in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau daca salariatul a fost trimis in judecata pentru fapte penala incompatibile cu functia detinuta pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

- prin urmare angajatorul v-a suspendat c.i.m. intrucat v-a facut plangere penala, insa in urma cercetarilor a reiesit ca sunteti nevinovata, deaceea:

Conform art. 52 alin. (2) din codul muncii, in cazut in care se constat nevinovatia salariatului, acesta isi reia activitatea anterioara si i se platesc toate drepturile salariale pe perioada cat contractul de munca a fost suspendat pentru motivul de la art. 52 alin. (1) litera (b) din codul muncii.

Daca angajatorul refuza sa va primeasca la munca pe acelasi post si pe aceeasi functie si sa va dea salariile cat timp ati fost suspendate, atunci faceti plangere penala direct la parchet pentru abuz in serviciu precum si o plangere la ITM.
Deasemenea puteti sa actionati in instanta atat pentru repunerea pe aceeasi functie cat si pentru plata salariilor, dar numai dupa indeplinirea sedintei de informare privind avantajele medierii (legea 192/2006).
Angajatorul nu are nicio obligatie de a va inceta c.i.m. astfel incat sa puteti beneficia de somaj,.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare din functie? begonia begonia Buna dimineta! Este posibila suspendarea din [u]functie[/u] (de conducere) pe perioada cercetarii disciplinare? In ce conditii? O zi buna! (vezi toată discuția)
Suspendare contract munca baiatu1976 baiatu1976 Acum aproximativ am avut o altercatie ( el m-a injurat si eu am ripostat impingandul )cu unul din angajati si el s-a dus la politie si a depus plangere . De ... (vezi toată discuția)
Furt de la locul de munca prin firma de curierat,urgent!!!! marius99 marius99 BUNA ZIUA, Am facut un lucru regretabil am sustras de la firma un produs (valoare mica 200-300ron) si l-am trimis printr-o firma de curierat la adresa mea. ... (vezi toată discuția)