avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie imobiliara de la o persoana divortata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie imobiliara de la o persoana divortata

Buna ziua,
Sunt intr-o mare incurcatura si am mare nevoie de ajutor.
Am dat un avans consistent pentru cumpararea unei case din chirpic si preluarea concesiunii terenului pe care e construita, fara a stii ca aceasta casa a fost construita in timpul casatoriei si nu exista un proces de partaj pana acum, pentru bunurile dobandite in timpul casniciei.
Terenul este luat in concesiune pentru constructia unei locuinte de la primaria localitatii, iar casa a fost ridicata in regie proprie. Am fost primarie, m-am interesat si mi s-a spus ca la cumpararea casei mi se transfera si dreptul de preluare al concesiunii terenului, putand apoi fie sa-l cumpar, fie sa ramana mai departe in concesiune. Casa construita pe teren, este jalnica, nu are apa, electricitate sau gaze. Dorinta mea era ca in timp, sa o daram si sa construiesc alta.
Am fost la notar am facut antecontractul de vanzare-cumparare si am dat un avans destul de mare, 6.000 eur, urmand ca dupa finalizarea actelor-cadastru, intabulare-sa se perfecteze si contractul de vanzare-cumparare.
Inainte de semnarea antecontractului, atat eu cat si cel care vinde am semnat o declaratie pe proprie raspundere privind starea noastra civila, declarand fiecare ca suntem necasatoriti. Proprietarul a adus la solicitarea notarului: actele de concesiune, cadastrul facut de primarie privind lotizarea pt.concesiune, autorizatia de constructie a casei si un certificat fiscal de la administratia fisala locala, din care reiesea ca respectivul este proprietarul casei si regimul juridic al terenului. Subliniez faptul ca toate actele erau pe numele celui care vinde.
Dupa o perioada, cand m-am dus la respectiva casa, o vecina mi-a spus ca vanzatorul a fost casatorit, ca are un copil in urma casatoriei care a ramas la sotie, iar din cate stie ea, casa a fost construita pe prioada cat au fost casatoriti, dat fiind faptul ca divortul era pronuntat de aprox.18 luni. Toate acestea mi-au fost confirmate apoi de vanzator, inclusiv ca aceasta casa a fost construita cand era casatorit, dar ca chipurile terenul l-ar fi concesionat inainte de casatorie. Nu s-a facut pana acum un proces de partaj. Afland toate acestea m-am dus cu el sa cautam fosta nevasta si am aflat ca acum e plecata din tara cam de un an, nu se stie unde sau nu vrea sa se spuna. Ca justificare, vanzatorul mi-a spus ca el nu cunoaste deosebirea dintre necasatorit si divortat, pentru el e acelasi lucru, el fiind de etnie rroma si neavand multa scoala, desi e angajat ca paznic la primaria localitatii respective.
Avansul a fost mai mare la solicitarea celui care vinde, pentru a avea banii sa faca actele de cadastru si pentru faptul ca omul are niste probleme financiare-credite pentru constructia casei-la care a ramas restant. Notarului inca nu i-am spus aceste detalii.
Va rog mult sa-mi spuneti ce as mai putea face in aceasta situatie. Omul mi-a spus ca el nu are de unde sa-mi returneze banii de avans. Ca sa-l dau in judecata nu stiu ce as rezolva, fiindca nu stiu de unde ar avea sa returneze banii si totul ar dura f.mult. In situatia continuarii actelor de vanzare-cumparare, care ar fi repercursiunile juridice. S-ar putea ca acest contract de v-c sa fie considerat nul sau s-ar putea ca fosta sotie sa ma dea in judecata pentru cota parte care i s-ar fi cuvenit si sa trebuiasca sa-i dau si ei alti bani ? Nu mai vorbesc si de implicatiile morale, din pacate.
Multumesc mult pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: ContSters71920 , utilizator 06:55, 12 Noiembrie 2009
consider ca o solutie de rezolvare a problemei este sa o gasiti pe fost sotie a vinzatorului dupa care, sa se faca partajul bunurilor comune, "ajutind" putin ca fosta sotie sa "renunte" la cota parte si ... in sfirsit sa faceti actele de vinzare cumparare in mod corect si legal cu unicul proprietar. faptul ca aceta a declarat ca este unic proprietar al imobilului poate constitui infractiune... dar un eventual proces penal nu rezolva latura civila a problemei.
Multumesc mult pentru raspuns Catalin, dar din pacate sansele sa o gasesc pe fosta sotie sunt minime. Vanzatorului ii este f.frica de rudele fostei sotii, iar locurile si peripetiile prin care am trecut cautand-o si dorind sa aflam ceva despre ea, au fost mai mult decat crunte, nici nu am crezut ca exista astfel de locuri. La un moment dat am dat peste fosta soacra a vanzatorului careia am incercat eu sa-i explic de ce o caut pe fata ei, chiar prezentandu-i lucrurile ca fiind si in favoarea fiicei ei, iar rezultatul a fost dezastros. Mi-a crescut pretul cred ca de 10 ori peste valoarea pietei si mi-a spus ca numai cand voi veni cu acei bani va apare si fiica ei!
E o vorba veche, cu tiganii care mi s-a parut f.adevarata acum, simtind totul pe pielea mea!
consider ca o plingere penala impotriva vinzatorului, pentru fals in declaratii data in fata notarului, ar fi o cale de recuperare a sumei platite cu titlu de avans.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent- acte necesare precontract vanzare cumparare! multumesc cristeo cristeo Buna ziua. Ce acte sunt necesare pentru incheierea unui precontract de vanzare cumparare? Vreau sa cumpar o garsoniera, proprietarul are un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Antecontract nerespectat ingriduta ingriduta va rog sa ma ajutati cu un sfat tot in legatura cu un antecontract nerespectat... mama mea a incheiat un antecontract cu sotii Sufaru pentru cumpararea de la ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil fara partaj florina123 florina123 Buna ziua! Am divortat in anul 1996, in urma casatoriei rezultand un copil, este in intretinerea mea. Am construit o casa impreuna cu tatal copilului, ... (vezi toată discuția)