avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Numar zile concediu casatorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Numar zile concediu casatorie

Buna ziua,

Eu si partenerul urmeaza sa ne cununam. Incercand sa programam zilele de dupa, am constatat ca eu am dreptul la 5, in timp ce el are dreptul doar la 3 zile, conform ROI.
Peste tot gasesc informatia conform careia, potrivit CCMN, ar avea dreptul la 5, insa in alte parti gasesc informatia potrivit careia CCMN nu ar mai fi de actualitate din 2011 si ca fiecare firma e libera sa reglementeze acest aspect.
Am intrebat si la mine la HR, iar tipa de acolo mi-a spus ca ar fi mentionat clar in Codul Muncii: 5 zile.
Am cautat, am gasit doar asta:
Art. 152. [zile libere plătite]
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Cum e, pana la urma? El are dreptul la 3 sau 5 zile?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:49, 18 Octombrie 2018
Codul Muncii nu prevede asa ceva , decat ce ati gasit la art.152.

Incepand cu 01.01.2011, nu mai exista CCM la nivel national.

Prin urmare, modul de acordare si numărul zilelor libere plătite pentru evenimente familiale deosebite sunt stabilite prin lege -mai ales, pentru sectorul bugetar - si prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern al angajatorului din sectorul privat.
Ultima modificare: Joi, 18 Octombrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare zile libere casatorie moni89 moni89 Buna ziua, pentru cununia civila stiu (din auzite) ca salariatul are dreptul la 5 libere platite. Va rog frumos sa ma ajutati cu art. din legea respectiva ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca madara madara Buna ziua! Sunt angajata a unei firme private si as dori sa stiu daca exista un contract de munca colectiv national la care se supune si firma. Ma ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! dacă ai 6 luni de angajare la un nou loc de munca ... GabiS24 GabiS24 Bună ziua! Dacă ai 6 luni de angajare la un nou loc de munca și faci cununia civila angajatorul îți poate da cele 5 zile libere care se dau normal când ... (vezi toată discuția)