Se da un complex de apartamente, cu o curte interioara, spatiu in cota indiviza, pe care sunt marcate un numar de locuri de parcare, folosite in comun.
La Adunarea Generala s-a votat pentru inchirierea acestor locuri de parcare catre proprietarii din bloc.
Legea 196/2018 spune asa:
ART. 43
(1) Părțile comune pot fi atribuite proprietarilor în folosință exclusivă numai dacă prin aceasta nu
sunt lezate drepturile celorlalți proprietari.
(2) Hotărârea de atribuire în folosință exclusivă se adoptă cu acordul tuturor proprietarilor din
condominiu și ai cotelor-părți indivize.
In aceste conditii este suficienta hotararea Adunarii Generale, sau este necesar acordul scris al fiecarui proprietar pt a putea fi inchiriate locurile de parcare?
Daca terenul pe care se afla locurile de parcare apartine imobilului de locuit in comun respectuv reprezinta parte comuna condominiu,conform disp mentionate este necesar acordul individual al tuturor proprietrailor din imobil care detin cota indiviza si dreptul de a beneficia de partea comuna condominiu
Sunt in situatia in care asociatia de proprietari, chiar daca a fost informata despre art. de lege ce reglementeaza inchirierea spatiilor comune, a decis sa ignore legea si sa le inchirieze prin licitatie.
Am sesizat cenzorul asociatiei, care insa a raspuns ca nu se poate pronunta asupra problemei, cu toate ca intra in datoria sa cf. Art. 61 alin(a) din legea 196/2018. Acesta se afla in incompatibilitate cu vicepresedintele asociatiei, fiind soti, lucru interzis de Art. 46 alin (6).
Asadar, aceasta asociatie de proprietari incalca cu buna stiinta mai multe articole din lege.
Exista vreo institutie abilitata in a raspunde la o asemenea sesizare, inainte de a actiona in instanta Asociatia de proprietari?