avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... L-am dat în judecată pe tatăl meu pentru neplata ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

L-am dat în judecată pe tatăl meu pentru neplata pensiei de întreținere. Pot depune și plângere penală pentru acest lucru?

Bună seara, as avea si eu o întrebare. Pot depune o plângere penală împotriva tatălui meu care nu mi-a plătit pensie de întreținere timp de 5 luni, deși procesul pentru faptul că l-am dat in judecata nu a început încă?
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CTeodora , utilizator 21:40, 30 Octombrie 2018
Buna seara,
Pai daca nu aveti temei sa cereti pensia e greu sa il actionati in instanta.
Cati ani aveti?
Doar daca nu plateste pensia dupa ce exista hotararea se poate face plangere penala.
Trebuie să aveți o hotărâre!
Dar eu aș merge cu ea la executor, am clienți cărora le-am făcut plângerea pentru abandon de familie de mai bine de 6 luni și cercetarea penală stagnează incă.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca actiunea de stabilire pensie pe care ati formulat-o va fi admisa, tatal dvs. va fi obligat la plata acesteia de la data introducerii actiunii.
Dupa ramanerea definitiva a hotararii, daca tatal dvs. nu achita cu rea- cerdinta pensia stabilita prin hotararea judecatoreasca timp de 3 luni, atunci puteti formula o plangere penala intemeiata pe disp.art.378 al.1 lit.c) c.pen.- abandonul de familie.
Art. 378
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
..........................................................
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Aveti la indemana si varianta executarii silite daca dupa ramanerea defintiva a hotararii tatal refuza sa va achite pensia stabilita pe cale judecatoreasca, aceasta varianta fiind recomandabila daca acesta realizeaza venturi ( nu ati precizat acest aspect).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca aveti o hotarare judecatoreasca care sa il oblige pe tatal dumneavoastra sa va plateasca pensia de intretinere. iar acesta nu o respecta, puteti sa faceti plangere penala. Trebuie insa sa va inarmati cu extrem de multa rabdare. Fiul meu a facut plangere penala impotriva tatalui sau din acelasi motiv in urma cu aproximativ un an si inca nu s-a solutionat. Inspectorul care se ocupa de caz nu raspunde niciodata la telefon, iar fiul meu fiind student in alt oras gaseste foarte greu o zi in timpul saptamanii sa mearga la sectia de politie, sa-l caute. Am ajuns la concluzia ca asemenea cereri nu prea conteaza in activitatea inspectorilor de politie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara lily74 lily74 Buna ziua, sunt divortata, am in intretinere un minor pentru care de 3 luni tatal sau nu mai plateste pensie de intretinere.acesta s-a lasat de servici ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare andreeaeliza andreeaeliza incerc sa recuperez pensia alimentara neplatita pe ultimii 5 ani, am acordul verbal al tatalui ca va plati , dar nu stiu cum sa calculez suma datorata si care ... (vezi toată discuția)
Nelamuri sentinta VintilaC VintilaC In ian 2019 am depus actele pt divort. In iulie 2019 s_a dat o sentinta in care scrie: \"Exexutorie de drept de la pronuntare, cu privire la capetele de cerere ... (vezi toată discuția)