avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Banii împrumutați pot face obiectul infracțiunii de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Banii împrumutați pot face obiectul infracțiunii de abuz de încredere, pot fi considerați bunuri mobile?

Banii imprumutati pot face obiectul infractiunii? Adica pot fi considerati bunuri mobile?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 13:29, 22 Octombrie 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu.
multumesc mult!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Discutabil!

Potrivit art. 238 Cod Penal, abuzul de încredere reprezintă” Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui”
În aparență și de regulă, refuzul de a restitui suma de bani acordată, cu bună credință, în temeiul unui contract de împrumut, conturează un litigiu civil.
Ceea ce duce la ruperea de civil și ancorarea în sfera ilicitului penal este intenția făptuitorului de a abuza de încrederea victimei, care este însă greu de dovedit.
Altfel spus, deși o cunoaștere angelică (paradisiacă) a unor asemenea spețe ne-ar putea determina să considerăm că neexecutarea obligației de către împrumutător nu se circumscrie sferei ilicitului penal, ci constituie o cauză de natură civilă, cunoașterea luminată de intuiție a acesteia (cunoașterea luciferică, cum ar spune Blaga) ar purea scoate la zi INTENȚIA făptuitorului, existentă încă de la data contractării, de a nu plăti, datorită insolvabilității acestuia, de pildă
Deci incidența în cauză a legii penale ar putea fi atrasă de neexecutarea cu rea-credință a obligațiilor asumate, căci făptuitorul a urmărit de la început, deci din momentul în care oferta s-a întâlnit cu acceptarea, obținerea împrumutului știind că nu-l va putea restitui.

Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Octombrie 2018
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este nimic discutabil, bani imprumutati nu pot face obiectul infractiunii de abuz de incredere, jurisprudenta este unitara in acest sens.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Viziunea mea are ca sorginte o discuție purtată la INPPA!
N-am căutat jurisprudență, deci nu vă contrazic însă am cu atât mai mult tendința de a nu contrazice, din motive lesne de înțeles, maeștrii de la INPPA.

Alte discuții în legătură

Recuperare imprumut maria.dinca maria.dinca am imprumutat acum un an si jumatate 1500 de euro unei persoane care m-a ajutat intr-o imprejurare si fata de care ma simteam obligata. de atunci ma tot duce ... (vezi toată discuția)
înºelatã de o poliþistã kelu dana kelu dana Am fost înşelată cu o sumă de bani şi cu obiecte de valoare de către o cunoştinţă a mea dar care este şi poliţistă.Am fost să fac plîngere la ... (vezi toată discuția)
Buna - cum pot sa recuperez o suma imprumutata cuiva marianaolaru marianaolaru acum ceva timp am imprumutat pe cineva cu bani si acum nu vrea sa mai mi dea,cum as putea sa ii mai recuperez.daca il sun ma ameninta si am mesaje de ... (vezi toată discuția)