avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertul desemnat a cerut o sumă de 5 ori mai mare ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertul desemnat a cerut o sumă de 5 ori mai mare decât cea stabilită de instanță. Ce riscă el și ce drepturi am eu?

Buna ziua,

Art. 339
Drepturi băneşti ale expertului
(1) Fapta experţilor de a cere sau de a primi o sumă mai mare decât onorariul fixat de instanţă se pedepseşte potrivit legii penale.

Cand m-am intalnit cu expertul, acesta a solicitat o suma de 5 ori mai mare de cat cea fixata provizoriu de instanta. Fapta lui se incadreaza la articolul de mai sus? Ce risca el si ce drepturi am eu?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:17, 23 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Expertul poate incasa legal, onorariu, provizoriu/ definitiv numai in urma depunerii raportului de expertiza si a eventualelor completari aprobate de intanta de judecata, dupa mentiunea judecatorului in incheierea de sedinta si trimiterea la BLETJ a documentelor care sa permita plata prin serviciul contabilitate al tribunalului. Plata se face in contul curent al expertului de catre BCETJ in baza facturii emise de catre expert.
CpC mentioenaza:
-art. 331 Numirea expertului
(2)Incheierea de numire a expertului va stabili obiectivele asupra carora acesta urmeaza sa se pronunte, termenul in care trebuie sa efectueze expertiza, onorariul provizoriu al expertului si, daca este cazul, avansul pentru cheltuielile de deplasare. In acest scop, instanta poate fixa o audiere in camera de consiliu, in cadrul careia va solicita expertului sa estimeze costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Tot astfel, instanta poate fixa un termen scurt pentru cand va solicita expertului sa estimeze in scris costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Pozitia partilor va fi consemnata in incheiere. In functie de pozitia expertului si a partilor, instanta va fixa termenul de depunere a raportului de expertiza si conditiile de plata a costurilor necesare efectuarii expertizei.
-art.339 Drepturi banesti ale expertului
(2)La cererea motivata a expertilor, tinandu-se seama de lucrarea efectuata, instanta va putea majora onorariul cuvenit acestora, prin incheiere executorie, data cu citarea partilor, insa numai dupa depunerea raportului, a raspunsului la eventualele obiectiuni sau a raportului suplimentar, dupa caz.
(3)Expertul are aceleasi drepturi ca si martorul in ceea ce priveste cheltuielile de transport, cazare si masa.
Expertul poate cere legal, majorarea onorariului provizoriu numai in conditiile susmentionate.
Puteti instiinta instanta de judecata despre solicitarea expertului (atentie insa, trebuie sa detineti dovezi certe care sa va sustina punctul de vedere). Daca expertul doar v-a anuntat ca va cere instantei sa aprobe suplimentarea onorariului, a facut-o ulterior discutiei cu dvs. in scris, catre instanta de judecata, urmand ca instanta sa decida nu poate fi vorba de o infractiune.
De regula, la depunerea raportului de expertiza, expertul depune si evaluarea activitatilor desfasurate plus cheltuielile efectuate (se anexeaza documente care certifica cheltuielile) care justifica suplimentarea onorariului provizoriu.
Este adevarat ca de cele mai multe opri onorariul provizoriu stabilit de instantele de judecata este unul modic care nu reflecta complexitatea lucrarilor care se desfasoara in cadrul unei expertize tehnice judiciare de catre expert.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
El nu risca nimic poate sa sustina ca datorita complexitatii cauzei a spus ca va solicita majorarea onorariului de catre instanta sau nu va recunoaste cele sustinute de dvs aspecte care banuiesc nu pot sa fie dovedite.Aveti alte variante de a pune in miscare expertul solicitati instantei amendarea sau inlocuirea in cazul in care nu depune expertiza tergiversand nejustificat.O eventuala plangere penala nu va ajuta cu nimic.
Ultima modificare: Duminică, 21 Octombrie 2018
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Deoarece eram convins ca trebuie dovezi in sustinerea faptului ca expertul a solicitat mai multi bani, am fost de acord cu incheierea unui contract. Contractul are o valoare de 5,8 ori mai mare fata de cea din incheierea de sedinta.
Depinde de ce scrie in contract, care sunt bazele incheierii acestuia si obligatiile partilor semnatare.
Ultima modificare: Duminică, 21 Octombrie 2018
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Expertul nu a greșit. Instanța a stabilit un onorariu provizoriu. La terminarea și depunerea raportului de expertiză expertul depune un decont justificativ al onorariului definitiv solicitat. Pe baza complexității lucrării instanța stabileste onorariul definitiv. care trebuie achitat. Orice sumă de bani solicitată și plătită peste valoarea onorariului definitiv stabilit de instanță intră în domeniul legii penale.
ing. Ioan Ciobanu

Alte discuții în legătură

Onorariu expert ContSters296710 ContSters296710 Buna ziua, Am doua nedumeriri cu privire la onorariu expert: 1. Care ar fi procentual din total expertiza, onorariul provizoriu? 2. Am gasit pe internet un ... (vezi toată discuția)
Nepronunțare asupra onorariului viculean viculean Am efectuat o expertiza pentru care s-a aprobat onorariul de 1000 lei. Apoi s-a cerut un supliment de expertiză (deși s-a formulat ca obiecțiuni, ... (vezi toată discuția)
Taxa expertiza imobiliara instanta tinaa tinaa buna ziua. va rog daca se poate sa imi spuneti cat costa o expertiza imobiliara pentru o ac cesiune imobiliara.instanta stabileste expertul ? imi spune si ... (vezi toată discuția)